Θα γεμισουμε φορτιστες αυτοκινητων και δεν θα εχουμε αυτοκινητα να τους συνδεσουμε…

Της Έκδοσης

Την πρόθεσή τους να αγκαλιάσουν την εποχή της ηλεκτροκίνησης δείχνουν και οι τέσσερις Δήμοι της Ροδόπης, καταθέτοντας προτάσεις για την χωροθέτηση φορτιστών αυτοκινήτων. Βέβαια βοηθά και το γεγονός πως το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί αυτά τα σχέδια, που σημαίνει πως οι Δήμοι μπορούν να δείξουν δράσεις χωρίς να χρειάζεται να αναζητούν πόρους, ενώ στο βάθος, με δεδομένη την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση, βλέπουν την χρηματοδότηση για εγκατάσταση φορτιστών, λιγότερων η περισσότερων δεν έχει σημασία.

Και οι δήμοι καλά κάνουν, αφού τους χρηματοδοτούν αυτές τις υποδομές, και όλα φαίνεται να σπρώχνουν προς την ηλεκτροκίνηση, αν και ακόμα υπάρχει ένα μικρό θέμα: κανείς (ακόμα) δεν αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σίγουρα η έλλειψη στάσεων φόρτισης αποτελεί εμπόδιο, παρόλο που τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότεροι.

Ούτε φαίνεται να πείθεται πολύς κόσμος με τα κίνητρα που έχουν δοθεί για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αν και για να δούμε πραγματικά τι συμβαίνει σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει η πανδημία, που επηρέασε και την αγορά αυτοκινήτου, όπως και κάθε άλλο τομέα της ζωής μας.

Η εγκατάσταση όμως τόσο πολλών φορτιστών, τόσο μαζικά, (στην Κομοτηνή μόνο θα πρέπει να τοποθετηθούν κατ’ ελάχιστο 66 φορτιστές, οι οποίοι, να θυμίσουμε μπορούν να φορτίζουν δύο οχήματα ταυτόχρονα), έστω και αν αυτή η χρηματοδότηση δεν προέρχεται από εθνικούς πόρους, που και αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, φαντάζει άνευ λόγου. Όχι μόνο αυτό, προέρχεται και από μια κυβέρνηση που αγκαλιάζει, τουλάχιστον όπως δηλώνουν οι υπουργοί της, την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό, γιατί αν υπάρχουν πολλά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν και αυτοί οι σταθμοί. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένας στην Κομοτηνή, που δεν είναι και η πρωτεύουσα της ηλεκτροκίνησης (στο Κίρκοβο, έχει τουλάχιστον δύο).

Ας ελπίσουμε πως στο τέλος, δεν θα έχουμε περισσότερους φορτιστές, από ό,τι ηλεκτρικά οχήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.