Ευκαιρια να δουμε τι μπορουμε να κανουμε καλυτερα

Της Έκδοσης

Ειδική μνεία έλαβε η Κομοτηνή, στα Βραβεία Προσβασιμότητας 2021, η δεύτερη πόλη της χώρας που λαμβάνει οποιαδήποτε διάκριση σε αυτά τα βραβεία, μετά τα Χανιά το 2020. Και μπορεί να μην πήραμε το πρώτο βραβείο, όμως θα πρέπει έστω και αυτή η διάκριση να αποτελέσει, όχι λόγο για να αυτοσυγχαιρόμαστε, αλλά για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο προσβάσιμη την πόλη.

Ξεκινώντας όχι μόνο από τις δημόσιες υπηρεσίες και κτίρια, στα οποία έχουν γίνει αρκετά αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, αλλά και από τους δημόσιους χώρους μας και κυρίως τη νοοτροπία.

Άλλωστε και η ειδική μνεία στα βραβεία, αφορά την προσβασιμότητα ως ευκαιρία για όλη την πόλη, και ως τέτοια πρέπει να την εκλάβουμε. Ας μην ξεχνάμε πως αυτές οι δράσεις μπορούν να ξεκινήσουν από τα μικρά πράγματα, όπως τα ηχητικά σήματα στα φανάρια για τους τυφλούς (είναι ειρωνικό ότι έχουμε οδηγούς τυφλούς σχεδόν σε όλα τα πεζοδρόμια, δεν έχουμε λύση όμως για το τι θα κάνει όταν φτάσει στο φανάρι) ως τα μεγάλα, που αφορούν τον γενικό σχεδιασμό της πόλης.

Ας μην ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή στην Κομοτηνή, «τρέχουν» δύο μεγάλες μελέτες, μία για την ανάπλαση των κεντρικών της δρόμων, και μία για το masterplanτης πόλης, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η πόλη την επόμενη δεκαετία στα χρηματοδοτικά προγράμματα, την μόνη πηγή, τουλάχιστον προς το παρόν, χρηματοδότησης έργων στην πόλη, εκτός και αν ξαφνικά εμφανιστούν λεφτά στους ΚΑΠ των Δήμων (που πολύ αμφιβάλλουμε).

Αυτές οι μελέτες λοιπόν, που θα μεταφραστούν σε έργα, σίγουρα θα έχουν στοιχεία βελτίωσης της προσβασιμότητας στην πόλη (αποτελεί άλλωστε και προϋπόθεση για πολλές από τις χρηματοδοτήσεις) καλό θα ήταν όμως να πάνε ένα βήμα παραπέρα, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα περισσότερες προτάσεις για αυτή, ώστε να βρισκόμαστε μπροστά από τις ανάγκες, όχι να τρέχουμε πίσω τους.

Όσο για αυτούς που δεν είναι πεπεισμένοι για την ανάγκη υιοθέτησης επιπλέον προτάσεων προσβασιμότητας, θα κλείσουμε με αυτή την αναφορά της Επιτρόπου ισότητας και ίσων ευκαιριών κ. Helena Dalli, κατά την απονομή των φετινών βραβείων: «Η Ευρώπη γερνάει συνεχώς. Είτε νωρίτερα είτε αργότερα, όλοι μας θα χρειαστούμε ένα προσβάσιμο περιβάλλον». Αν δεν το κάνετε λοιπόν γιατί πιστεύετε στις ίσες ευκαιρίες για όλους, κάντε το για τον εαυτό σας…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.