Ειδικη μνεια στην Κομοτηνη για την προσβασιμοτητα

Σπύρος Νταντανίδης: «Χρειαζόμαστε μια πόλη χωρίς εμπόδια και διακρίσεις, που μπορεί να είναι μέρος για όλους χωρίς εξαιρέσεις»

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Προσβάσιμης Πόλης 2021 της ΕΕ

Ειδική μνεία για την προσβασιμότητα ως ευκαιρία για όλη την πόλη στα βραβεία προσβάσιμης πόλης 2021 έλαβε η Κομοτηνή, κατά την διαδικτυακή τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 1 Δεκεμβρίου.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πόλεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους, προάγει την ισότιμη πρόσβαση στην αστική ζωή για τα άτομα με αναπηρία και παρέχει στις τοπικές αρχές τη δυνατότητα προώθησης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.

Η Κομοτηνή υπέβαλε πριν από περίπου ένα μήνα την πρότασή της, και πέρασε στην τελική φάση, μαζί με πέντε άλλες πόλεις: την Φλωρεντία από την Ιταλία, το Bremerhaven από την Γερμανία, την Gdynia και το Poznań από την Πολωνία και το Jönköping από τη Σουηδία.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης απονέμεται κάθε χρόνο σε τρεις πόλεις: πρώτη (μοναδική νικήτρια του τίτλου «Προσβάσιμη Πόλη» για ένα συγκεκριμένο έτος), δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ φέτος απονεμήθηκαν και τρείς ειδικές μνείες: μία για την προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες κατά την πανδημία, μία για την προσβασιμότητα ως ευκαιρία για όλη την πόλη και μία για το δομημένο περιβάλλον.

Το πρώτο βραβείο έλαβε η σουηδική πόλη του Jönköping, το δεύτερο το Bremerhaven από την Γερμανία, και την τρίτη θέση η Gdynia από την Πολωνία.

Ειδική μνεία για την προσβασιμότητα ως ευκαιρία για όλη την πόλη έλαβε η Κομοτηνή, Ειδική μνεία για την προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες κατά την Πανδημία έλαβε το Poznan και τέλος Ειδική μνεία για το δομημένο περιβάλλον έλαβε η Φλωρεντία.

Προσπάθειες από το Δήμο και τους πολίτες

Εκπροσωπώντας την Κομοτηνή ο Σπύρος Νταντανίδης, μέλος του Συλλόγου «Περπατώ» εξέφρασε την περηφάνια όλων των κατοίκων για αυτό το βραβείο σημείωσε πως η πόλη μας είναι από τις πιο φιλικές πόλεις, και οι κάτοικοί της κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να μπορέσουν να την κάνουν ακόμα πιο προσβάσιμη από ό,τι είναι.

Φορείς, οργανισμοί και όλες τοι τοπικές αρχές δουλεύουν συνολικά για να βελτιώσουν συνεχώς τις συνθήκες, σημείωσε, και όλοι είδαν την προσβασιμότητα ως ευκαιρία για όλη την πόλη, η οποία είναι πολυπολιτισμική, με ανθρώπους που δεν δέχονται ότι μπορεί να υπάρχουν διακρίσεις.

«Χρειαζόμαστε μια πόλη χωρίς εμπόδια και διακρίσεις, που μπορεί να είναι μέρος για όλους χωρίς εξαιρέσεις» σημείωσε, τονίζοντας πως όλοι πάλεψαν για το βραβείο αυτό τα προηγούμενα 20 χρόνια, με πολλές προσπάθειες και χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές, απέναντι σε πολλές άλλες πόλεις.

Ευχαρίστησε δε την Επιτροπή, τους ανθρώπους του Δήμου Κομοτηνής, και ιδιαίτερα όσους δούλεψαν για την αίτηση αυτή, αλλά και όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, που δουλεύουν να κάνουν καλύτερη την πόλη τους. «Γιατί η προσπάθεια για την προσβασιμότητα», τόνισε, «δεν αφορά μόνο τους Δήμους, αλλά και όλα τα άτομα με Αναπηρία που προσπαθούν να κάνουν ένα καλύτερο κόσμο για αυτούς, από αυτούς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.