Θα δοθει ποτε προσοχη στο σπηλαιο Μαρωνειας;

Απαρατήρητα

Αναφορά στο σπήλαιο Μαρώνειας, και την ανάγκη ανάδειξής του, έκανε την Παρασκευή, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του δρόμου Μαρώνειας Δικέλλων, η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Χρύσα Καραδήμα, ένα ζήτημα το οποίο, είναι αλήθεια, περιμένουμε για χρόνια.

Η κ. Καραδήμα έκανε μια μικρή αναφορά στο σπήλαιο, στο πλαίσιο των αρχαιολογικών διαδρομών που θέλει να δημιουργήσει η υπηρεσία, σε όλη την περιοχή, με βάση την δημιουργία του νέου δρόμου.

Βέβαια έμφαση θα δοθεί στη λεκάνη των Πετρωτών, όπου υπάρχουν πολλά παλαιολιθικά ευρήματα, όμως και το σπήλαιο της Μαρώνειας, ή το σπήλαιο του Πολύφημου, όπως το λέμε όταν δεν μας ακούν οι Εβρίτες (σπήλαιο Κύκλωπα υποτίθεται ότι υπάρχει και στη Μάκρη) αποτελεί ένα μοναδικό σημείο, ίσως όχι αυστηρά αρχαιολογικό, όμως είναι ένας χώρος η ανάδειξη του οποίου συζητιέται για χρόνια, όμως ποτέ δεν προχωρά.

Υπήρχε μια χρηματοδότηση για την μελέτη του σπηλαίου εγγεγραμμένη στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης της ΠΑΜΘ, και μάλιστα γενναία (750.000 ευρώ) από τον καιρό του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη το 2016, μέχρι πέρυσι, που όμως δεν εμφανίστηκε στο τελευταίο ετήσιο πρόγραμμα, ίσως γιατί κανείς δεν την αξιοποίησε.

Όμως το σπήλαιο χρειάζεται ανάδειξη, και μπορεί να αποτελέσει ακόμα μια ψηφίδα στον αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό χάρτη της περιοχής, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση. Οι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά αν κάτι αποδεικνύει το έργο που ξεκινά στο δρόμο, αν υπάρχει θέληση, και πολιτική βούληση, οι λύσεις μπορούν να βρεθούν. Ας ελπίσουμε πως τώρα που ξεκινήσαμε, θα μπορέσει να γίνει κάτι και με το σπήλαιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.