Εντυπωσεις και ερωτηματικα

Της Έκδοσης

Δεν ξέρουμε αν το έχετε παρατηρήσει αλλά, ειδικά το τελευταίο διάστημα με περισσότερη θέρμη, όποτε βγαίνει ένας σύλλογος εργαζομένων από κάποιο νοσοκομείο της χώρας και καταγγέλλει ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο της πανδημίας, σπεύδει η εκάστοτε διοίκηση να τους διαψεύσει. Έχουμε στο μυαλό μας το πρόσφατο διάστημα τα παραδείγματα του Νοσοκομείου Δράμας και του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τοποθετείται και ο υπουργός Υγείας στην κατεύθυνση πάντα της διάψευσης.

Το τι πραγματικά ισχύει και σε τι έκταση δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να το γνωρίζουμε. Όμως δεν πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων είναι «μυθομανείς», όπως περίπου σπεύδουν να τους παρουσιάζουν οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις περί «αποκατάστασης της αλήθειας» ή ότι σε αυτή τη συγκυρία οι μομφές περί ελλείψεων εκκινούν από κομματικά αντιπολιτευτικά κίνητρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις με μομφές και διαψεύσεις, περισσότερο συσκοτίζουν την πραγματική κατάσταση και παίζουν με την αγωνία και τον φόβο που υπάρχει. Κάτι που σίγουρα δεν βοηθά την υπάρχουσα κατάσταση.

Όπως δεν βοηθά την υπάρχουσα κατάσταση και το «χαρτί» του εμβολίου που τελευταία «παίζει» πολύ η κυβέρνηση. Αφενός γιατί μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό ακόμα είναι άκαιρη, αφετέρου γιατί μια τέτοια συζήτηση με την βόρεια Ελλάδα στα κόκκινα είναι αποπροσανατολιστική και μπορεί να περάσει λάθος μηνύματα.

Άλλωστε όσους επιστήμονες έχουμε ακούσει εμείς να ομιλούν περί εμβολίου κανείς δεν λέει ότι με τη χορήγησή του θα επανέλθει η ζωή στην κανονικότητά της. Αντίθετα διατηρούν όλοι τις επιφυλάξεις τους, αφού η συμπεριφορά και οι επιπτώσεις του ιού είναι ακόμη υπό διερεύνηση από την επιστημονική κοινότητα. Επομένως παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Μήπως λοιπόν άλλη στόχευση έχει αυτή η επίμονη αναφορά τελευταία στην έλευση του εμβολίου; Να κρύψει, ας πούμε, αδυναμίες και παραλείψεις στην παρούσα διαχείριση;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.