Κ. Mητσοτακης για Χριστουγεννα: Καντε λιγο ακομη υπομονη

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε «την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί στη Θεσσαλονίκη»

Να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή ενόψει των Χριστουγέννων ζήτησε από τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε «την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί στη Θεσσαλονίκη», αλλά ταυτόχρονα παρότρυνε τους πολίτες να αποφύγουν τις χριστουγεννιάτικες συνάξεις . «Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια. Είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού. Θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές και διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές. Σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» ήταν το τελικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν ολοκληρώσει τη συνέντευξή του.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός όπως και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους φορείς της πόλης που προηγήθηκε και δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί της σταδιακής άρσης του lockdown, ενώ προϊδέασε πως η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική στην προσέγγιση της: «Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε εκ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είπε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει πάνω από 1230 κλίνες, ενώ η κυβέρνησή του είχε παραλάβει 567 και έκανε λόγο για τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα σε ό,τι αφορά στην τιθάσευση της επιδημιολογικής καμπύλης στην Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως γνωστοποίησε, για πρώτη φορά χθες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου τα εξιτήρια ξεπέρασαν τις εισαγωγές. «Μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Κάθε ανθρώπινη ζωή, που χάνεται είναι μία τραγωδία και κάθε ώρα και ημέρα καταβάλλονται προσπάθειες να σωθούν ανθρώπινες ζωές», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επανέλαβε πως είναι ανοιχτός στην καλόπιστη κριτική, λέγοντας ότι δέχτηκε τη πρόταση που του έκαναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας για να συμμετέχουν στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δύο νέα μέλη από τη Θεσσαλονίκη. Υπενθύμισε ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του για το ότι πιθανώς κάποια μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας πάντως ότι δεν υπήρξαν πολλές και έντονες φωνές για την επιβολή του lockdown νωρίτερα, ενώ ούτε και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων το πρότεινε.

Σε ερώτηση που αφορούσε στην απροθυμία του κλάδου των εφοριακών να υπάρχει απογευματινή βάρδια, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε: «Μερικές φορές στο δημόσιο νιώθω πως λειτουργούν δύο ταχύτητες: από τη μία όσοι υπερβάλλουν εαυτούς και από την άλλη, ευτυχώς, μικρές εξαιρέσεις, που νιώθουν πως δεν πρέπει να καταβάλλουν επιπρόσθετη προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Τους προτρέπω να αναθεωρήσουν τη στάση τους», σημείωσε με νόημα.

Με το ίδιο πνεύμα απάντησε και σε σχετική ερώτηση που είχε να κάνει με τη μικρή συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις συνδικαλιστικές τους εκλογές που διεξήχθησαν για πρώτη φορά το Σάββατο και όχι κατά τη διάρκεια του σχολικούς μαθήματος εντός της εβδομάδας. «Πρέπει να τολμά κανείς να φεύγει μπροστά. Εξάλλου είναι γνωστό ότι το νέο συναντά πάντα αντιδράσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.