«Αναμενουμε απο την ΕΕ να δει την αξια που θα προσθεσει η Τουρκια στην Ενωση»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική της πολιτική

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών συνομιλιών για τον προϋπολογισμό και αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από την πρωτοχρονιά μέχρι τώρα 235 πολίτες μας έχουν μεταφερθεί στη χώρα μας με ασθενοφόρο-αεροπλάνο»

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότεροι από χίλιοι πολίτες από 141 χώρες επέστρεψαν στην Τουρκία αναφέροντας «Το προξενικό τηλεφωνικό κέντρο μας, το οποίο παρέχει υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο, απάντησε 141 χιλιάδες κλήσεις από τους πολίτες μας στο πλαίσιο της πανδημίας. Βοήθησε στην λύση των προβλημάτων και περισσότερα από 30 χιλιάδες μηνύματα απαντήθηκαν αμέσως. Από την πρωτοχρονιά μέχρι τώρα 235 πολίτες μας έχουν μεταφερθεί στη χώρα μας με ασθενοφόρο-αεροπλάνο. Επίσης φέραμε στη χώρα μας 1099 πολίτες μας, που πέθαναν για να γίνουν οι κηδείες τους εδώ».

«Έχουμε παραδώσει στις χώρες τους περισσότερους από 5500 αλλοδαπούς από 67 χώρες»

Ο Τσαβούσογλου, δήλωσε επίσης ότι υποστήριξαν την εκκένωση 37682 αλλοδαπών από την Τουρκία προσθέτοντας «Με τις πτήσεις επαναπατρισμού, έχουμε επίσης παραδώσει στις χώρες τους περισσότερους από 5.500 αλλοδαπούς που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, γίναμε παράδειγμα και πρωτοπόρος στη διεθνή αλληλεγγύη προς τον κόσμο. Ενόψει των δοκιμασιών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν υποχωρήσει, προτάσσοντας το: «πρώτα τα δικά μου συμφέροντα». Η Τουρκία παρείχε υποστήριξη σε 156 χώρες και 9 διεθνείς οργανισμούς με τη μορφή αγορών, αδειών εξαγωγής, επιχορήγηση υλικών και βοήθεια σε μετρητά».

«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία στο πεδίο χωρίς να κλείσουμε την πόρτα διαλόγου»

Ο Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε επίσης στα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι «Μπροστά στα μονομερή και άδικα μέτρα που ελήφθησαν κατά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή αυτή, δηλώσαμε την αντίδραση μας και συνεχίσαμε τις εκκλήσεις μας για διάλογο. Ωστόσο, έχουμε συναντήσει πάντα αποκλεισμούς και προκλητικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, αναλάβαμε την πρωτοβουλία στο πεδίο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας χωρίς να κλείσουμε την πόρτα για διάλογο»

«Δεν εντάσσεται στο διεθνές δίκαιο, στη δικαιοσύνη και στην κατανόηση»

Ο ίδιος επεσήμανε πως «είναι αδύνατο να δεχτούμε ότι η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, περιορίζεται στις ακτές της. Η Ελλάδα, για ένα νησί πού είναι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας και 580 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, θέλει 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής. Αυτό δεν εντάσσεται στο διεθνές δίκαιο, στη δικαιοσύνη και στην κατανόηση. Επαναλαμβάνουμε αυτό το παράδειγμα ιδιαίτερα σε όλες τις επαφές μας και οι συνομιλητές μας δεν μπορούν να βρουν λόγια να πουν».

«Διαμαρτυρήθηκαν για εμάς σε άλλους και εμείς αναλύσαμε σε ένα άρθρο»

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία είναι πάντα υπέρ του διαλόγου εξηγώντας «Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα συνομιλώντας με την Ελλάδα αλλά ακόμα δεν βλέπουμε ένα θετικό βήμα. Αντίθετα, μαζί με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να κερδίσουν πλεονέκτημα χρησιμοποιώντας την συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως διαμαρτυρήθηκαν για εμάς σε άλλες πρωτεύουσες, το καταστήσαμε σαφές γράφοντας ένα άρθρο απευθείας σε μια ελληνική εφημερίδα τονίσαμε: ένταση και κλιμάκωση, ή διπλωματία, διάλογος και συνεργασία… η επιλογή είναι της Ελλάδας».

«Το μοντέλο λύσης δύο κρατών πρέπει να συζητηθεί»

«Ο λόγος για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στην Κύπρο, η οποία συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, είναι η αδιάλλακτη και διαστρεβλωμένη νοοτροπία της ελληνικής πλευράς. Αυτή η νοοτροπία βλέπει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, όχι ισότιμο εταίρο, και δεν θέλει να μοιραστεί ούτε την εξουσία ούτε τους φυσικούς πόρους του νησιού. Για το λόγο αυτό, δεν είναι πλέον απαραίτητο να μιλάμε για την ομοσπονδία, αλλά για το μοντέλο μιας λύσης δύο κρατών. Η βούληση των τουρκοκυπρίων εκδηλώθηκε επίσης προς αυτή την κατεύθυνση στις τελευταίες εκλογές. Περιμένουμε από όλους να σεβαστούν αυτή τη βούληση».

«Αν αποτύχουν, θα υποφέρει ολόκληρη η Ευρώπη»

Ο Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο έχουν επηρεάσει και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας  «Η Ελλάδα και η ελληνική πλευρά της Κύπρου δεν είναι μόνοι. Ορισμένα μέλη μεταφέρουν τα διμερή τους προβλήματα με τη χώρα μας στην ΕΕ. Φορούν μια λεγόμενη μάσκα αλληλεγγύης μελών και πάντα μας κακοποιούν. Η ΕΕ πρέπει να μην επιστρέψει από αυτό το λάθος. Εάν το επιτύχουν αυτό, ολόκληρη η Ευρώπη θα κερδίσει από τη συνεργασία μας. Και αν αποτύχουν, θα υποφέρει ολόκληρη η Ευρώπη».

«Τονίζουμε την επιθυμία μας για εποικοδομητικό διάλογο στις επαφές μας με την ΕΕ»

«Αναμένουμε από την ΕΕ να κατανοήσει τα λάθη της και να δει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση» τόνισε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε ως εξής «σε αυτή την περίπτωση, πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια πιο παραγωγική σχέση και για τις δύο πλευρές. Στις επαφές μας με την ΕΕ, τονίζουμε την επιθυμία μας να διεξάγουμε εποικοδομητικό διάλογο προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είμαστε μόνοι, μεταξύ των μελών της ΕΕ, η πλειονότητα των χωρών που κατανοούν την ορθότητα αυτών των προειδοποιήσεων και για τη σταθερότητα της Ευρώπης γνωρίζουν τη σημασία του διαλόγου με την Τουρκία».

«Το Αζερμπαϊτζάν ανακτά την επικράτειά του, η οποία έχει καταληφθεί εδώ και 30 χρόνια»

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στο Αζερμπαϊτζάν. Τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός σε κοινή δήλωση υπενθυμίζοντας πως  «Για άλλη μια φορά, το δικαίωμα και η εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαιώθηκε από αυτή τη συμφωνία. Δεύτερον, το Αζερμπαϊτζάν ανακτά την επικράτεια του, η οποία έχει καταληφθεί για σχεδόν 30 χρόνια. Πήρε μερικά από αυτά με πόλεμο, και παίρνει μερικά πίσω ως μέρος του μνημονίου. Τρίτον, οι αδελφοί μας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κατεχόμενο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τέταρτον, θα δημιουργηθούν συνδέσεις μεταξύ του Ναχιτσεβάν και του Αζερμπαϊτζάν».

«Στις 11 Νοεμβρίου υπογράψαμε ξεχωριστό μνημόνιο συμφωνίας με τη Ρωσία»

Ο Τσαβούσογλου, δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία θα είναι επί τόπου με σκοπό την παρακολούθηση εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και των διατάξεων της Συμφωνίας κατόπιν αιτήματος του Αζερμπαϊτζάν επισημαίνοντας ότι «το κοινοβούλιο μας έχει επίσης αποδεχθεί την πρόταση και για το σκοπό αυτό, υπογράψαμε ξεχωριστό μνημόνιο συμφωνίας με τη Ρωσία στις 11 Νοεμβρίου με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 της τριμερούς συμφωνίας. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ολόκληρη την περιοχή και την Αρμενία. Θέλουμε όλοι να κερδίσουν από την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Προσπαθούμε να δράσουμε σε συντονισμό με τον σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες»

Για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, δήλωσε ότι «οι προκλήσεις και οι πιθανές ευκαιρίες που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υπάρχουν. Παρά τις κάποιες διαφορές απόψεων σε θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, όπως η Συρία και ιδιαίτερα η Λιβύη, προσπαθούμε να δράσουμε σε συνεννόηση και συντονισμό με τον σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες»

«Ο διάλογος μας με τη Ρωσία συνεχίζει να αποφέρει αποτελέσματα, όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Ο Τσαβούσογλου, ανέφερε τέλος ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία αποτελούν επίσης σημαντική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας ότι «οι σχέσεις μας παραμένουν θετικές στη βάση του κοινού συμφέροντος και του αμοιβαίου σεβασμού. Παρά την πανδημία, ο διμερής όγκος συναλλαγών μας με τη Ρωσία κατά τους πρώτους 9 μήνες του έτους ανήλθε σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια και με το άνοιγμα των πτήσεων την 1η Αυγούστου, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που δεχτήκαμε στη χώρα μας έφτασε τα 1,9 εκατομμύρια μέχρι τον Οκτώβριο, αποδεικνύοντας το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων. Ο διάλογος μας συνεχίζει να παράγει απτά αποτελέσματα, όπως συνέβη στην τελευταία κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Θα συνεχίσουμε αυτή τη στρατηγική προσέγγιση κατά την προσεχή περίοδο».

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/abnin-turkiyenin-birlige-katacagi-degeri-gormesini-bekliyoruz-6139282/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.