«Γραφοπαιχνιδισματα» –Διαδικτυακα μαθηματα δημιουργικης γραφης για παιδια 8-14 ετων με τη Λευκη Σαραντινου

Σε συνδιοργάνωση με το “sparmatseto platform” και τον Βασίλη Κ. Μακέδο

Η τηλεκπαίδευση και τα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν αποκτήσει πλέον μόνιμη παρουσία στην καθημερινότητα των μικρών μας φίλων, καθώς ελέω κορωνοϊού η φυσική παρουσία τους σε αίθουσες διδασκαλίας κρίνεται απαγορευτική. Εκτός των σχολικών τους μαθημάτων ήδη έχουν ξεκινήσει να περιηγούνται και να απολαμβάνουν εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά μαθήματα και παιχνίδια από δημόσιους φορείς, Μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα. Είναι μία ευκαιρία λοιπόν, συνδυάζοντας τα νέα τεχνολογικά μέσα να καλλιεργηθεί ο πνευματικός κόσμος των παιδιών και να αποκτήσουν νέα ερεθίσματα.

Εκμεταλλευόμενοιτην ευρύτερη αυτή συγκυρία, η ιστορικός, συγγραφέας και εκπαιδευτικός Λεύκη Σαραντινού, ο ιστορικός της τέχνης με ΜΑ στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση κ.Βασίλης Κ. Μάκεδος με τη σύμπραξη του “sparmatseto platform” διοργανώνουν διαδικτυακά μαθήματα δημιουργικής γραφής για τους μικρούς μας φίλους, ηλικίας 8-14 ετών —σε τρεις ομάδες: α’ ομάδα 8-10 ετών, β΄ ομάδα 10-12 ετών, γ΄ ομάδα 12-14 ετών–, που ξεκινούν στις 7 Δεκεμβρίου και έχουν διάρκεια 4 μήνες μέχρι και τον Απρίλιο του νέου έτους. Η εξ αποστάσεως μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί βασίζεται σε μια ευέλικτη και φιλική προς τον χρήστη εκπαιδευτική πλατφόρμα η οποία διαθέτει όλα τα εργαλεία για μια ποιοτική και απόλυτα προσαρμόσιμη στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων μάθηση. Ας δούμε όμως περισσότερες πληροφορίες γι’  αυτό το πρόγραμμα.

Περιγραφή προγράμματος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα παιδιά 8-14 ετών τα οποία θέλουν να βελτιώσουν την παραγωγή του γραπτού λόγου, την έκφραση και το λεξιλόγιό τους, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να βελτιώσουν τη σχέση τους με τα βιβλία, το μάθημα της Ιστορίας και τον λόγο σε όλες τις μορφές του.

Μέσω ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το παιδί καθοδηγείται επακριβώς σε όλα τα στάδια, βήμα προς βήμα, για να δημιουργήσει το δικό του πρωτότυπο κείμενο, καθώς και να ερευνήσει για ένα συγκεκριμένο θέμα. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα, μέσω παροχής σχετικής και επιλεγμένης προσεκτικά βιβλιογραφίας, να διαβάσει σχετικά με το θέμα για το οποίο συγγράφει, χωρίς αυτό να είναι φυσικά απαραίτητο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ακολούθως, οι εργασίες στέλνονται ηλεκτρονικά στον εκπαιδευτή, ο οποίος τις διορθώνει και αποστέλλει κατόπιν σχετικές παρατηρήσεις και συστάσεις προς βελτίωση.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις κύκλους εργασιών και απευθύνεται σε τρεις επιμέρους ηλικιακές ομάδες. Στο τέλος κάθε κύκλου θα οργανώνεται μία συνεδρία σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για συζήτηση όσων προηγήθηκαν, επίλυση αποριών και ανταλλαγή εμπειριών με τους επικεφαλής του προγράμματος και τους συμμετέχοντες. Η διάρκειά του ορίζεται σε τέσσερις μήνες και η απόσταση μεταξύ των εργασιών είναι αρκετά μεγάλη, έτσι ώστε το παιδί να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προγράμματος και στις εργασίες που θα του ανατίθενται.

Θεματικές προγράμματος

Η βοήθεια από πλευράς του γονέα, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το ηλεκτρονικό κομμάτι του εγχειρήματος, καθίσταται απαραίτητη, ιδίως γα τις δύο πρώτες ηλικιακές ομάδες. Οι θεματικές των κύκλων σχετίζονται με το περιβάλλον, την οικολογία, τα ζώα, την Ιστορία όλων των περιόδων, τη γεωγραφία, την επιστημονική φαντασία, τα βιβλία, την τέχνη κ.ά. και διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των συμμετεχόντων.

Σε όλες τις επιμέρους θεματικές του προγράμματος δίνεται στο παιδί η δυνατότητα επιλογής. Υπάρχει πάντοτε μεγάλη ελευθερία επιλογών προκειμένου να βοηθηθεί στην έκφραση το παιδί όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε όσα παιδιά προτίθενται να ασχοληθούν με τη συγγραφή, αλλά διατίθεται για όλα όσα θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην παραγωγή του γραπτού λόγου.

Σκοπός και στόχοι των «Γραφοπαιχνιδισμάτων»

Είναι ευρέως αποδεκτό σήμερα ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στο μάθημα της έκθεσης στο σχολείο και ότι τείνουν να απεχθάνονται την παραγωγή λόγου. Το αντίδοτο σε αυτήν την κατάσταση είναι η δημιουργική γραφή, που θα απελευθερώσει τη φαντασία των παιδιών και θα τους διδάξει με ευχάριστο τρόπο και πολλές ελευθερίες πώς θα δημιουργούν όλα τα είδη του γραπτού λόγου.
Επιπροσθέτως, σκοπός του εγχειρήματος είναι να βελτιώσει τη σχέση του παιδιού όχι μόνο με την παραγωγή του λόγου, αλλά και με την ανάγνωση και τα βιβλία. Τέλος, σκοπός είναι να αποκατασταθεί η σχέση του παιδιού μέσω του τόσο παρεξηγημένου, και δυστυχώς ανιαρού σήμερα για τα περισσότερα παιδιά, μαθήματος της ιστορίας, μέσα από τη διαδικασία συλλογής πληροφοριών για το παρελθόν και τη δημιουργία ενός πρωτότυπου κειμένου για αυτό.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

  • Εξοικείωση των παιδιών με το βιβλίο και την ανάγνωση.
  • Ανάπτυξη λεξιλογίου και ορθής χρήσης της ελληνικής γλώσσας.
  • Εξοικείωση των παιδιών με την παραγωγή γραπτού λόγου σε όλες τις μορφές του.
  • Ανάπτυξη ικανότητας σχηματισμού περίληψης και συλλογής πληροφοριών από το διαδίκτυο ή από εγκυκλοπαίδειες-βιβλία.
  • Εκμάθηση της Ιστορίας όχι μέσω στείρας αποστήθισης, αλλά μέσω συλλογής πληροφοριών και έρευνας.
  • Ανάπτυξη κριτικής ικανότητας.
  • Απόκτηση αυτοπεποίθησης σχετικά με τον χειρισμό του γραπτού λόγου και την παραγωγή του.

INFO

«Γραφοπαιχνιδίσματα»

  • Διάρκεια προγράμματος: Δεκέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021 (4 μήνες)
  • Έναρξη: 7 Δεκεμβρίου
  • Κόστος Προγράμματος: 200 ευρώ (σε τρεις δόσεις: 100 ευρώ με την εγγραφή, 50 ευρώ μέχρι 1 Φεβρουαρίου 2021 και 50 ευρώ μέχρι 1 Μαρτίου 2021)
  • Διδάσκουσα: Λεύκη Σαραντινού
  • Ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων: Βασίλειος Κ. Μακέδος
  • Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του προγράμματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] ή στο τηλέφωνο 6972076579
  • Η εγγραφή σας απαιτείται να γίνει ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/TqXsHtsuTy2k28fy6

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.