Στηριξη της Παιδειας και της Υγειας θελει η ΑΔΕΔΥ Ροδοπης

Διαμαρτυρία έξω από το Νοσοκομείο Κομοτηνής στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του Δημοσίου

Μόνη λύση για τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια η επιστροφή στα θρανία με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας  στην πύλη του Νοσοκομείου Κομοτηνής, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου τα μέλη της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, στο πλαίσιο της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Ανάμεσα στα αιτήματα της απεργίας ήταν να ληφθούν μέτρα για την στήριξη της υγείας και της Παιδείας στον καιρό του κορωνοϊού, προβλέψεις για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, αλλά και αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, και απόσυρση των αλλαγών που έγιναν και προβλέπονται στη συνδικαλιστική δράση.

Όπως σημείωσε η κ. Δήμητρα Λιουλιάκη, αναπληρώτρια προέδρου της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, η απεργία έχει πολλαπλούς στόχους, μεταξύ των οποίων να εκφραστεί η αντίθεση τους στη μείωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.Όμως πραγματοποίησαν την κινητοποίηση μπροστά από το νοσοκομείο, ώστε να τονίσουν τις ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της Δημόσιας υγείας.Για αυτό και ζητούν να ενισχυθούνόλες οι κλίνες ΜΕΘ ενώ παράλληλα επιδιώκουν να δείξουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική, που αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο σαν αντίπαλο.

«Ο κορωνοϊός είναι το θέμα, όχι ο εργαζόμενος, που έχει την ατομική ευθύνη, και φαίνεται ότι την κρατά πολύ καλά» σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα και την κινητοποίηση της Πέμπτης, στην οποία οι συμμετέχοντες προσήλθαν με μάσκες, κάτι που κάνουν και σε κάθε στιγμή της κοινωνικής τους ζωής.Η κυβέρνηση, αντίθετα, δεν έχει ανοίξει ΜΕΘ, δεν έχει προσλάβει μόνιμο προσωπικό, δεν έχει μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους, δεν έχει μειώσει τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις, ούτε έχει αυξήσει τα λεωφορεία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σημείωσε δε πως δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής υγειονομικών, την ώρα που ακούγονται φωνές από νοσοκομειακούς ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ. «Η Θεσσαλονίκη βογκά, γιατί έρχεται ο γιατρός και δεν ξέρει ποιον να βάλει μέσα στη ΜΕΘ» σημείωσε, αναρωτώμενη αν γινόταν το απευκταίο, και οι γονείς των υπουργών της κυβέρνησης χρειαζόταν να νοσηλευτούν, αν και τότε θα θεωρούσαν πως είναι αρκετές οι κλίνες.

Όσο για τα εργασιακά δικαιώματα, σημείωσε πως η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία, περνώντας διατάξεις με τις οποίες μειώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να επιβάλλει πολιτικές που σχεδίαζαν από παλιά, τώρα που ο κόσμος δεν μπορεί να αντιδράσει.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να έρθουν κοντά και να έχουν τα αυτιά ανοιχτά, τα μάτια ανοιχτά και τη μάσκα να κλείνει το στόμα τους, αλλά να μην φιμώνει τη φωνή τους» κατέληξε.

Επαναλειτουργία των σχολείων με όλες τις κατάλληλες συνθήκες

Την κατάσταση στα σχολεία περιέγραψε ο κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σημειώνοντας πως η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης παρουσίασε από την πρώτη μέρα σοβαρά προβλήματα, κάποια από τα οποία λύθηκαν στην πορεία, όμως ποτέ δεν λύνονται ολοκληρωτικά.Ο κ. Μακρυγιάννης θεωρεί πως ένας από τους λόγους ήταν ότι επιλέχθηκε πλατφόρμα ιδιωτικής εταιρείας, αντί να ενισχυθεί το πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Πιστεύει δε πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται για κανονική εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά απλή διατήρηση της επικοινωνίας με τα παιδιά, που δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, γιατί παρατηρούνται προσκόμματα ακόμα και όταν όλα λειτουργούν σωστά τεχνικά. «Οι μαθητές δεν έχουν την ίδια πρόσβαση ή και επίπεδο ευχέρειας με την τεχνολογία για να γίνεται το μάθημα χωρίς διακρίσεις, ενώ δεν εμφανίστηκαν ποτέ τα χιλιάδες τάμπλετ που υπόσχονταν το Υπουργείο για όλα τα παιδιά» επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να εξηγήσει πως τα προκόμματα που μπορεί να δημιουργηθούν, είναι πολλά και διαφορετικά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας, με τέσσερα παιδιά, που είναι όλα στο Δημοτικό, και θα πρέπει να γίνει επιλογή ποιο θα παρακολουθήσει και ποια δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στο μάθημα. Για αυτό και τόνισε πως θα πρέπει τα σχολεία να ξαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό, με ασφαλείς συνθήκες όπως έχουν ζητήσει και παλιότερα, ενώ θεωρεί πως έχει φανεί ότι τα σχολεία αποτελούν χώρους μετάδοσης.

Ιδεοληπτική η άρνηση στήριξης παιδείας και υγείας

Το παρών στην διαμαρτυρία έδωσε και ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αμελής από επιλογή στην στήριξη του συστήματος υγείας, της παιδείας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, θεωρώντας εχθρικές αυτές τις κατηγορίες προς αυτή.

Από την άλλη είναι επιμελής στα δώρα στους κλινικάρχες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, στην Aegeanκαι άλλες εταιρείες και χορηγούς της. «Οι πολίτες βιώνουν μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση, την οποία διαχειρίζεται μια κυβέρνηση που το μόνο πράγμα που έχει το μυαλό της είναι πώς θα ξεθεμελιώσει τα τελευταία δικαιώματα των πολιτών» σημείωσε.

Θεωρεί δε πως προξενεί οργή ο κυνισμός και η αναλγησία της κυβέρνησης, και πως είναι πρωτοφανές για το ελληνικό κοινοβούλιο να απαντά ο Πρωθυπουργός στον επικεφαλής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δεν βρήκε ούτε ρούτερ, ή να απαντά σε ανέκδοτο, και να καλύπτει χυδαιότητες των υπουργών του.«Αυτά φανερώνουν ότι όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά δεν θέλει.Ενώ έχει τον δημοσιονομικό χώρο, αρνείται ιδεοληπτικά να στηρίξει τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.