Απο τον Εβρο μεχρι τον Προμαχωνα εχουν βρεθει τα μελη του κλιμακιου του ΕΟΔΥ της περιοχης μας

Με υπομονή και προσοχή, φροντίζουν ώστε η διαδικασία της δειγματοληψίας να κινείται όσο το δυνατόν καλύτερα

Αγγελική Παπαδοπούλου: «Είμαστε εδώ για να μπορούμε να δίνουμε συμβουλές, να καθοδηγούμε σωστά ώστε να υπάρχουν τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα, μέχρι να τελειώσει η πανδημία»

Είναι Πέμπτη  πρωί, λίγο πριν τις 10, και τα μέλη του κλιμακίου του ΕΟΔΥ, που θα πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις με rapid test στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς Κομοτηνής, κάνουν τις τελευταίες ετοιμασίες για να ξεκινήσουν την ημέρα τους.

Ευτυχώς την Πέμπτη ο καιρός είναι λίγο πιο ζεστός, όμως τα μέλη της ομάδας, κάτω από τις ειδικές στολές που φορούν για την προστασία τους, είναι ντυμένα ζεστά, ώστε να αντιμετωπίσουν το κρύο, και αποφασισμένα να εκπληρώσουν και αυτή την ημέρα της αποστολή τους.

Από τον Μάιο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο αποτελείται από 6 υγειονομικούς και 3 οδηγούς, έχει πραγματοποιήσει εξετάσεις τόσο στη Ροδόπη, όσο και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες της πανδημίας, που είναι πολλές. Οι έξι υγειονομικοί που κάνουν τις δειγματοληψίες, (πέντε νοσηλεύτριες και μία τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων) έχουν εκπαιδευτεί επάνω σε αυτό, έχοντας φυσικά και τις γνώσεις από τις σπουδές τους, και προσπαθούν πάντα να βοηθήσουν όσους προσέρχονται για τεστ, για να κάνουν μια από τη φύση της στρεσογόνα διαδικασία λίγο πιο εύκολη.

Τα συνεργεία σε κάθε περιοχή, βοηθούν και στις γειτονικές τους περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες, και έτσι τα μέλη του κλιμακίου έχουν φτάσει από τον Έβρο, μέχρι τον Προμαχώνα, προσπαθώντας να συνδράμουν όπου και όπως μπορούν.

Από τον Έβρο μέχρι τον Προμαχώνα

Για την εμπειρία της όλο αυτό το διάστημα μίλησε η νοσηλεύτρια κ. Αγγελική Παπαδοπούλου, σημειώνοντας πως ξεκίνησαν από το Μάιο να κάνουν τεστ, αλλά όπου χρειάστηκε βοήθεια κάποιος όμορος νομός, ή ακόμα και μακρύτερα φτάνοντας μέχρι και τον Προμαχώνα, προσέφεραν την βοήθειά τους όπου χρειαζόταν και απαιτούνταν.

Όλες οι υγειονομικοί, πέντε νοσηλεύτριες και μία τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, έχουν κάνει την απαραίτητη εκπαίδευση τόσο στο κομμάτι της δειγματοληψίας και τους στοματοφαρυγγικού και του ρινοφαρυγγικού συστήματος, και με τους τρείς οδηγούς που επίσης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κλιμακίου, προσπαθούν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα δειγματοληψιών.

Όσο για την ανταπόκριση του κοινού, σημείωσε πως πάντα υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο δύσκολοι στην όλη διαδικασία, προσπαθούν όμως να κάνουν την όλη εμπειρία πιο εύκολη. «Υπάρχουν κάποιοι λίγο πιο δύσκολοι, παρόλα αυτά πρώτοι εμείς θα πρέπει να δείξουμε την δέουσα προσοχή και υπομονή, γιατί καταλαβαίνουμε πως αυτό που αντιμετωπίσει ο κόσμος είναι δύσκολο και πρωτόγνωρο» σημείωσε. Βέβαια η όλη κατάσταση είναι δύσκολη και για τους ίδιους, που εκ των πραγμάτων είναι εκτεθειμένοι στον ιό, και πρέπει να διαχειριστούν συνθήκες που αλλάζουν συνεχώς, και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ο καιρός όταν κάνουν τις drive through εξετάσεις, να είναι και αντίξοες.

Για αυτό και χρειάζεται προσοχή και στην χρήση του εξοπλισμού τους, που είναι κυριολεκτικά από την κορυφή μέχρι τα νύχια, αλλά και στα σπίτια τους και την προσωπική τους ζωή, όπως πρέπει να κάνουν όλοι. «Θέλει υπομονή, προσοχή, και είμαστε εδώ για να μπορούμε να δίνουμε συμβουλές, να καθοδηγούμε σωστά ώστε να υπάρχουν τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα, μέχρι να τελειώσει η πανδημία» ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.

Διαφορετική η νοοτροπία των πολιτών στο δεύτερο κύμα

Πάντως έχουν παρατηρήσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο προσέρχονται οι πολίτες για τη δειγματοληψία, με την κ. Παπαδοπούλου να σημειώνει πως ενώ στη αρχή της πανδημίας πολλοί ήταν αρνητικοί και φοβισμένοι, στη συνέχεια η ανταπόκριση ήταν αρκετά καλύτερη.

Βέβαια ενώ υπάρχουν πολλοί από όσους προσέρχονται που τους αντιμετωπίζουν θετικά, και τους ευχαριστούν και τους αισθάνονται κοντά τους, υπάρχουν και κάποιοι που είναι πιο αρνητικοί, κυρίως λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε. Για αυτό και επιστρατεύουν πάντα την εκπαίδευσή τους, και την υπομονή για να μπορέσουν να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατόν όποια ζητήματα προκύψουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.