Λεφτα υπαρχουν για γεωτρησεις, να βρεθουν και για δικτυα διανομης

Της Έκδοσης

Έξι γεωτρήσεις θέλει να πραγματοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής, για να βοηθήσει τους αγρότες στην άρδευση των χωραφιών τους, κάτι το οποίο ενώ είναι από τη μια πλευρά θετικό, όχι όμως αν αναλογιστούμε ότι μία από τις γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Γρατινής, όπου, αν δεν το έχετε προσέξει υπάρχει το φράγμα της ΔΕΗ, με σημαντικές ποσότητες νερού.

Νερού το οποίο, θα πρέπει να σημειωθεί, χρησιμοποιείται μεν για την ψύξη του εργοστασίου Φυσικού Αερίου στη ΒΙΠΕ, αλλά όχι για τίποτε άλλο, και όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από αγρότες και όχι μόνο, αρκετές φορές, επαρκεί και για την άρδευση της περιοχής.

Όμως δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι για να προχωρήσουν δίκτυα άρδευσης από το φράγμα έστω για την γύρω περιοχή, ώστε και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και να μην χρειάζονται οι κοστοβόρες γεωτρήσεις, που είναι σίγουρο πως δεν βοηθούν στην διατήρηση του υδροφόρου ορίζοντα.

Φυσικά οποιαδήποτε προσπάθεια, από τη στιγμή που τη διαχείριση του φράγματος (και του ταμιευτήρα του) έχει η ΔΕΗ, αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες, κάτι που έχει φανεί και από το ζήτημα του αγωγού τροφοδοσίας προς το υδραγωγείο Κομοτηνής, όπου ενώ αρχικά φάνηκε πως δεν υπήρξε πρόβλημα, τώρα η ΔΕΥΑΚ περιμένει την ΔΕΗ να κάνει την τελική κίνηση, με το έργο να είναι έτοιμο να ξεκινήσει και να λείπει μόνο η τελική έγκριση.

Το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας, ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που μπορεί να απαιτήσει σημαντικές παρεμβάσεις πολύ νωρίτερα από ό,τι θα θέλαμε, για αυτό και θα πρέπει ανάλογες σκέψεις να ξεκινήσουν και για τη δημιουργία δικτύων διανομής στην περιοχή.

Άλλωστε ο αγωγός τροφοδοσίας από το φράγμα της Γρατινής, υποτίθεται πως θα είναι προσωρινός, μέχρι τη δημιουργία του Φράγματος των Συμβόλων, ένα ακόμα μεγάλο έργο που προωθείται στην περιοχή, και παρόλο που στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, η εμπειρία άλλων φραγμάτων της περιοχής (το θέμα των δικτύων διανομής του φράγματος Ιασίου σέρνεται για χρόνια) δείχνει πως θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες νωρίτερα, παρά αργότερα.

Γιατί αν πρέπει να περιμένουμε μια εικοσαετία για να βρούμε λύση, μπορεί στο τέλος να μην υπάρχουν αγρότες για να εκμεταλλευτούν τα υπέροχα καινούρια φράγματά μας. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να δίνουμε από 250 χιλιάδες ευρώ για γεωτρήσεις, σε ένα συνεχώς εξαντλούμενο υδροφόρο ορίζοντα, ελπίζοντας σε ένα θαύμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.