Να προτιμησουν επιχειρησεις της περιοχης μας, ηλεκτρονικα και μη, αυτη την περιοδο προτρεπει τους καταναλωτες η Κ. Κωνσταντινιδου

Με αφορμή την φετινή Black Friday, που λόγω της πανδημίας ευνοεί τους «μεγάλους» της αγοράς

Κάτω του 10% τα καταστήματα στην Κομοτηνή που έχουν οργανωμένο Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Να ενισχύσουν φέτος τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, τόσο αυτές που δραστηριοποιούνται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, όσο και αυτές που δεν έχουν ακόμα τις υποδομές αλλά θα ανοίξουν στο επόμενο διάστημα, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, με αφορμή την έλευση της BlackFriday, που στην πραγματικότητα έχει γίνει BlackWeek.Και ενώ άλλες εποχές όλη η αγορά συμμετείχε σε αυτή την εβδομάδα προσφορών, φέτος οι αγορές, λόγω κορωνοϊού θα γίνουν μέσω του διαδικτύου, κάτι που ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, εις βάρος των ήδη πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν.

Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ηλεκτρονικές πωλήσεις και στην Ροδόπη, σημειώνει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, όμως δυστυχώς ακόμη το οργανωμένο ηλεκτρονικό εμπόριο στην περιοχή μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ελάχιστα τα καταστήματα με οργανωμένο ηλεκτρονικό εμπόριο

Μια προσπάθεια ξεκίνησε οργανωμένα με την πρώτη καραντίνα, αλλά ακόμα τα καταστήματα που έχουν οργανωμένο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι σε ένα ποσοστό κάτω του 10%, και παρόλο που γίνονται προσπάθειες και μέσω των κοινωνικών δικτύων, είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. «Η περιοχή είναι πολύ πίσω, όπως όλοι οι μικρομεσαίοι, γιατί η δημιουργία και λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, έχει απαιτήσεις, τόσο σε κεφάλαιο, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ αν ο καταστηματάρχης θέλει να είναι ανταγωνιστικός, θα πρέπει να το προσέχει συνεχώς, αλλά και να έχει άψογη συνεργασία με τις εταιρείες κούριερ, που εν τέλει θα αναλάβουν τη διαχείριση των παραγγελιών» εξήγησε η κ. Κωνσταντινίδου αναφερόμενη στη δυσκολία μετάβασης των μικρών επιχειρήσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ευνοούν τα μεγάλα καταστήματα οι περιορισμοί της πανδημίας

Γενικότερα όμως δράσεις όπως η BlackFriday, όταν γίνεται ηλεκτρονικά, είναι αναμενόμενο να ευνοούν μεγάλους και ήδη εδραιωμένους παίχτες της αγοράς, αφήνοντας πίσω τους μικρότερους.Για αυτό και υπάρχουν φωνές, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλίαπου προτρέπουν να μην πραγματοποιηθεί φέτος η BlackFriday, κάτι που προσυπογράφει και η κ. Κωνσταντινίδου, γιατί θα πάρει μεγάλο μερίδιο της χριστουγεννιάτικης αγοράς, όπως έκανε και τις προηγούμενες χρονιές. Ειδικά φέτος όμως ακόμη παραπάνω καθώς οι μικρές επιχειρήσεις της περιοχής θα είναι σε αναστολή λειτουργίας. «Αν τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, η κίνηση θα ήταν διαφορετική, τώρα όμως όλα τα μεγάλα πολυκαταστήματα θα πάρουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της χριστουγεννιάτικης αγοράς» επεσήμανε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου προτρέποντας ωστόσο όσα καταστήματα έχουν ηλεκτρονικό εμπόριο στην πόλη να μην το βάλουν κάτω και να προσπαθήσουν να διαφημιστούν». Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στους καταναλωτές «να προτιμήσουν τα μαγαζιά της πόλης μας για να ψωνίσουν», είτε μέσω ιστοσελίδων, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή και να περιμένουν να ανοίξουν τα καταστήματα, και να κάνουν τότε τις αγορές τους.

Άλλωστε αναμένεται και μέσα στα Χριστούγεννα να υπάρχουν προσφορές από τα καταστήματα, και είναι πολύ βασικό να στηριχθούν, γιατί η οικονομία της πόλης μας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, συντηρούν υπαλλήλους, και αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να συνυπολογιστούν, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά το ελληνικό εμπόριο.

Απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για την μικρομεσαία επιχείρηση

Και αυτό γιατί ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, όλο το 2020, με γεγονότα τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει. Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου, αυτή τη στιγμή πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατηθούν χρησιμοποιώντας την επιστρεπτέα προκαταβολή, όμως το εν λόγω μέτρο στήριξης αποτελεί ουσιαστικά δάνειο.Την ίδια ώρα οι υποχρεώσει τρέχουν, και τώρα, στο τέλος του μήνα, πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του Οκτωβρίου, οι οποίες δεν έχουν μεταφερθεί. Για αυτό και η κ. Κωνσταντινίδου θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, αλλά και τα καταστήματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά όσο γίνεται πιο γρήγορα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.