Να κρατησουν οσες υποδομες απομενουν προσπαθουν οι κατοικοι της Ξυλαγανης

Κάτοικοι σκέφτονται να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους στα ΕΛΤΑ, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για να μείνει ανοιχτό το υποκατάστημά τους

Παναγιώτης Βουτσάς, πρόεδρος κοινότητας Ξυλαγανής: «Δεν ξέρω γιατί γίνεται η υποβάθμιση αυτής της περιοχής, ακούμε συνέχεια για ανάπτυξη, και δεν τη βλέπουμε εμείς εδώ»

Δύσκολη είναι η επόμενη ημέρα, μετά το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Πειραιώς στην Ξυλαγανή, με τους κατοίκους να αναζητούν τρόπους να ανασχεθεί η διαφαινόμενη περαιτέρω υποβάθμιση της, με το κλείσιμο και άλλων δομών.Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ξυλαγανής κ. Παναγιώτης Βουτσάς, τα τελευταία χρόνια, βλέπουν δομές να κλείνουν η μία μετά την άλλη, απαξιώνοντας συνεχώς μια ζωντανή περιοχή.

Οι ηλικιωμένοι θα δουν τα μεγαλύτερα προβλήματα

Το υποκατάστημα της Πειραιώς ήταν το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα της περιοχής, μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής εδώ και μερικά χρόνια, και εξυπηρετούσε πάρα πολύ κόσμο, ιδίως αγρότες και άτομα τρίτης ηλικίας.Το κλείσιμό του, ανέφερε, έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, με τους υπεύθυνους να μην σκέφτονται ούτε το ενδεχόμενο της παράτασης λόγω της πανδημίας, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στους μέχρι τώρα πελάτες που εξυπηρετούνταν από αυτό.

Και αυτό γιατί λόγω της φύσης της περιοχής, εξυπηρετούσε όχι μόνο τους κατοίκους της Ξυλαγανής, αλλά και όλων των αγροτικών οικισμών στην Δημοτική Ενότητα Μαρωνείας, ενώ εξυπηρετούσε κόσμο ακόμα και από την Κομοτηνή.Οι υπάλληλοι γνώριζαν τους πελάτες, τους εξυπηρετούσαν, και υπήρχε ένα φιλικό περιβάλλον, το οποίο θα χαθεί. Αντίθετα αυτή την περίοδο, με τον κορωνοϊό, θα είναι δύσκολη η μετάβαση των πελατών της τράπεζας από τους οικισμούς στην πόλη, την ώρα μάλιστα που στα τραπεζικά καταστήματα της Κομοτηνή παρατηρούνται μεγάλες ουρές και συνωστισμός.

«Από τη μία να προστατευτούμε, να μείνουμε στα σπίτια μας, όμως πολλοί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με την τεχνολογία» ανέφερε ο κ. Βουτσάς, υπενθυμίζοντας πως πολλοί από τους κατοίκους της Ξυλαγανής και των γύρω οικισμών είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, και δεν έχουν αποκτήσει τις ψηφιακές δεξιότητες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Μάλιστα ο πρόεδρος της κοινότητας θέλησε να καταρρίψει και τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε κέρδος από τη λειτουργία του υποκαταστήματος στην Ξυλαγανή, εξηγώντας πως το κτίριο ήταν ιδιόκτητο και τα κόστη ήταν χαμηλά, και εκφράζοντας πάλι την πικρία του, διότι δεν λήφθηκε υπόψη καθόλου ο ανθρώπινος παράγοντας.«Έπρεπε κάποιοι άλλοι παράγοντες να προταχθούν, και να συνεκτιμηθεί ότι οι κάτοικοι δέκα χρόνια τώρα στήριξαν το υποκατάστημακαι κράτησαν εκεί τις καταθέσεις τους και όχι να τους γυρνά τώρα την πλάτη η τράπεζα» επεσήμανε ο κ. Βουτσάς.

Προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτά τα ΕΛΤΑ

Κι αν οι άνθρωποι της περιοχής έχουν μείνει χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα,φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στα ΕΛΤΑ, το υποκατάστημα των οποίων, παρά την ανησυχία ότι θα έκλεινε πέρυσι, συνεχίζει να λειτουργεί στην Ξυλαγανή. Έτσι πολλοί κάτοικοι σκέφτονται να πάρουν τα χρήματά τους από την Πειραιώς, και να τα μεταφέρουν αν μπορούν στο Ταχυδρομείο, ώστε και να μπορούν πιο εύκολα να εξυπηρετηθούν, αλλά και γιατί ελπίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί και η συνέχιση της λειτουργίας της δομής, την ώρα που σχεδόν όλες οι άλλες στην Ξυλαγανή έχουν κλείσει.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια όλοι έχουν γίνει μάρτυρες μιας φθίνουσας πορείας στις δομές του οικισμού, και φέτος έγινε μεγάλη προσπάθεια για να μείνει ανοιχτό το Λύκειο της Ξυλαγανής. Οι υπηρεσίες και οι δομές που έκλεισαν τον προηγούμενο καιρό όμως, δεν ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας, και προοικονομούν δυσκολίες στο να μείνουν στον οικισμό οι νεότεροι, όπως γονείς, που ζουν με την αγωνία αν τα παιδιά τους θα φοιτήσουν στο Λύκειο ή αν θα πρέπει να τα στείλουν στην Κομοτηνή.

«Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτή η υποβάθμιση της περιοχής.Ακούμε συνέχεια για ανάπτυξη αλλά δεν τη βλέπουμε εμείς εδώ» σημείωσε με νόημα κλείνοντας ο κ. Βουτσάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.