Απαραιτητη η στηριξη στις κακοποιημενες γυναικες

Ελπη Μπλεκάτση: «Έστω και μία γυναίκα να μπορέσει να ενεργοποιηθεί και να ζητήσει βοήθεια, για όλους εμάς είναι κέρδος»

Η 25η Νοεμβρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών, για αυτό και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, δημιούργησε ένα βίντεο το οποίο έδωσε ήδη στη δημοσιότητα.

Το βίντεο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής

Άλλωστε τα στοιχεία για το φαινόμενο της κακοποίησης γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αμείλικτα: 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Αυτά τα δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται την περίοδο της πανδημίας, ώθησε την Επιτροπή σε αυτή την κίνηση, σημείωσε η κ. Έλπη Μπλεκάτση, μέλος της επιτροπής.

Αυξημένα τα ποσοστά βίας

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρες στατιστικές αποτυπώσεις, κατά τη διάρκεια της καραντίνας αυξήθηκαν σημαντικά οι κλήσεις στην γραμμή SOS, από το οποίο προκύπτει πως έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά βίας και στη χώρα μας, όπως και παγκόσμια.

Για αυτό και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, σημείωσε, ευαισθητοποιήθηκε από αυτά τα στατιστικά, και ενεργοποιήθηκε, έχοντας δημιουργήσει το βίντεο αυτό, για να το δημοσιεύσει με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να ενεργοποιήσει τους δημότες και να τους ενημερώσει για τις δομές που υπάρχουν στην Κομοτηνή.

«Έστω και μία γυναίκα να μπορέσει να ενεργοποιηθεί και να ζητήσει βοήθεια, για όλους εμάς είναι κέρδος» σημείωσε, ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει και οι υπόλοιποι να μένουμε αμέτοχοι, αλλά αν υποπέσει στην αντίληψή μας ότι στο διπλανό σπίτι υπάρχουν γυναίκες ή παιδιά που κακοποιούνται, να προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε ή να καλούμε τα αντίστοιχα τηλέφωνα.

Υπάρχει νομική, χρειάζεται και κοινωνική προστασία

Ο κ. Μπλεκάτση τόνισε, πως πλέον και στη χώρα μας υπάρχει επαρκές νομικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά, όμως ακόμα χρειάζεται να υπάρξει πρόοδος στη νοοτροπία. Όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια, ο νόμος έχει προχωρήσει σε προβλέψεις και για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και στις περιπτώσεις του βιασμού, όπου πλέον στη νομοθεσία συμπεριλαμβάνεται πλέον και η απουσία συναίνεσης του θύματος, ενώ γίνονται προσπάθειες από οργανώσεις να γίνει ειδική μνεία και στη γυναικοκτονία.

«Μέχρι τώρα, ο ποινικός κώδικας έχει προβλέψεις, όμως πρέπει να δούμε τι γίνεται στην πράξη» σημείωσε η κ. Μπλεκάτση, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από τις αστυνομικές αρχές προς τα θύματα, και να ακολουθηθούν όλες οι κατάλληλες διαδικασίες, αλλά και όταν οι υποθέσεις φτάνουν τα δικαστήρια, να μην στοχοποιούνται τα θύματα.

«Πρέπει η κοινωνία και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης να βοηθήσουν τις γυναίκες όταν πηγαίνουν στα δικαστήρια ή την αστυνομία, να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση» ανέφερε, και σε αυτό συμβάλλουν και η γραμμή βοήθειας, το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών, αλλά και οι ξενώνες φιλοξενίας, ώστε οι γυναίκες να είναι σίγουρες πως μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.