Πιο αναγκαια απο ποτε η στηριξη των Παιδικων Χωριων SOS

Η επιστημονική υπεύθυνη για τα προγράμματα Θράκης Κασσιανή Μαδεμλή και η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Παιδικών Χωριών SOS Θράκης Φελίνα Καζάκου μιλούν στον «ΠτΘ»

Η πανδημία δημιούργησε πολλαπλάσιες ανάγκες αλλά δυσκολίες για την κάλυψή τους στις δομές προστασίας παιδιών και οικογένειας

Με κύριο μήνυμα το «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μία οικογένεια» τιμήθηκε φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου. Με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού από 193 κράτη παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, τα Παιδικά Χωριά SOS γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, επισημαίνοντας τόσο το πόσο βλάπτει την ανάπτυξη των παιδιών ο ιδρυματισμός, αλλά και πως η πανδημία έχει οδηγήσει στην παγκόσμια αύξηση περιπτώσεων κακοποίησης στις οικογένειες με αποτέλεσμα περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα να αναμένονται να καταλήξουν σε κλειστά ιδρύματα που αδυνατούν να τα φροντίσουν επαρκώς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο τομέας της παιδικής προστασίας στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή, με τα Παιδικά Χωριά SOS να προτάσσουν σε θεσμικούς φορείς την ανάγκη αλλά και προωθούν τεκμηριωμένες προτάσεις για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην παιδική προστασία, που συνάδουν με την πραγματικότητα προστασίας και ανάπτυξης των παιδιών, τις εξελίξεις παγκοσμίως, τις διεθνείς συμβάσεις και τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού μίλησαν στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη των Παιδικών Χωριών SOSγια τα προγράμματα Θράκης κ. Κασσιανή Μαδεμλή καθώς και η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής των Παιδικών Χωριών SOS Θράκης κ. Φελίνα Καζάκου, προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δομών προστασίας των παιδιών, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη εποχή.

Κασσιανή  Μαδεμλή

«Λόγω του εγκλεισμού στα σπίτια οι δυσκολίες εντείνονται τόσο γιατί τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, αλλά κυρίως γιατί και οι ίδιοι οι γονείς έχουν λιγότερες  αντοχές στο να ανταποκριθούν στις διαφορετικές πια ανάγκες τους, οπότε η παρουσία μας είναι πάντοτε επίκαιρη και αναγκαία»

Ειδικότερα η κ. Μαδεμλή απαρίθμησε τα δικαιώματα των παιδιών, ξεκινώντας από τα δικαιώματα επιβίωσης που όπως εξήγησε αφορούν στην στέγαση, τη διατροφή και την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα δικαιώματα της προστασίας, που αφορούν στην προστασία από κάθε είδους εκμετάλλευση, από εργασία ανηλίκων και συμμετοχή σε εμπόλεμες διαμάχες – που δυστυχώς καθίσταται και πάλι επίκαιρο –τα δικαιώματα ανάπτυξης που αφορούν, στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, το παιχνίδι και στις πολιτιστικές  δραστηριότητες, καθώς και τα δικαιώματα συμμετοχής σε οργανώσεις, στην ελευθερία της έκφρασης, με πρώτο και κύριο την συμμετοχή του ίδιου του παιδιού στις αποφάσεις για τη δική του τη ζωή. Η κ. Μαδεμλή αναφέρθηκε και στην ταυτότητα των Παιδιών Χωριών SOSπεριγράφοντας έναν φορέα- μέλου της διεθνούς οργάνωσης των Παιδιών Χωριών SOS, που λειτουργούν από το 1975, με την αρχή στην Θράκη να γίνεται το 2009 με το Παιδικό Χωριό SOS στην Αλεξανδρούπολη.Έκτοτε όπως εξήγησεοι δομές έχουν επεκταθεί και πλέον αριθμούν τα δύο κέντρα στήριξης στην Κομοτηνή και τις Σάπες, τα οποία λειτουργούν από το 2012 και το 2017 αντίστοιχα, ενώ στην Αλεξανδρούπολη, στον χώρο του χωριού, υπάρχει και το Κέντρο Ενημέρωσης για τα άτομα με αναπηρία, όπου υποστηρίζονται παιδιά που έχουν αναπηρίες, σε έναν χώρο που μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους.

Πέραν της προστασίας, κύριο μέλημα των Παιδικών Χωριών SOS όπως εξήγησε η ίδια, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την αποϊδρυματοποίηση, είναι και η αποκατάσταση – ένταξη των παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες, ενώ μέσα στην τελευταία τριετία, με την υποστήριξη των Παιδικών Χωριών SOS, έχουν αποκατασταθεί σε οικογενειακό περιβάλλον, συνολικά, 200 παιδιά.

Ερωτηθείσα σχετικά με το πώς επηρεάστηκε η λειτουργία των δομών κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κ. Μαδεμλή επεσήμανε πως υπήρξαν μεγάλες αλλαγές, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, που ως προς το κομμάτι της λειτουργίας μεταφράστηκαν σε αναστολή λειτουργίας κάποιων δομών, για λόγους προστασίας, ενώ σε οικονομικό επίπεδο μεταφράστηκαν σε μείωση εσόδων από τους δωρητές – φορείς. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά «λόγω του εγκλεισμού στα σπίτια οι δυσκολίες μπορεί να εντείνονται και αυτό μπορεί να γίνεται και επειδή τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, αλλά κυρίως γιατί και οι ίδιοι οι γονείς έχουν λιγότερες  αντοχές στο να ανταποκριθούν στις διαφορετικές πια ανάγκες των παιδιών, οπότε η παρουσία μας είναι πάντοτε επίκαιρη και αναγκαία. Βέβαια και εμείς λόγω των καταστάσεων πολλές φορές αναστέλλουμε τις εργασίες μας, για λόγους προφύλαξης, προφανώς, τουλάχιστον στα Κέντρα Στήριξης, γιατί στα Χωριά δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ένας ιδιωτικός φορέας, δηλαδή δεν έχει κάποια κρατική επιχορήγηση, οπότε η λειτουργία των προγραμμάτων μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές και χορηγίες.Αυτό το διάστημα υπάρχει μια μείωση εσόδων σε όλους τους φορείς που ήταν δωρητές μας και αυτό μπορεί να επιφέρει κάποιες οικονομικές δυσκολίες» για να υπογραμμίσει ωστόσο πως παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις όποια οικογένεια έχει κάποια δυσκολία μπορεί να απευθύνεται στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.

Θέλοντας τέλος να στείλει το δικό της μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών η κ. Μαδεμλή επανέλαβε πως «βασικό μας μέλημα είναι ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει μόνο του» για να εξηγήσει πως «αυτό σημαίνει ότι τα φυσικά  αδέλφια δεν πρέπει να μένουν μόνα τους, χωρίς κάποια οικογένεια, με την έννοια της συναισθηματικής υποστήριξης, και στην παιδική τους και στην ενήλικη ζωή τους». «Εμείς στηρίζουμε πάρα πολύ τον θεσμό της αναδοχής και της αποϊδρυματοποίησης, παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν και οι οποίες είναι πρακτικές και σιγά σιγά νομίζω ότι θα δοθούν λύσεις και σε αυτά τα πρακτικά θέματα» υπογράμμισε αναφερόμενη τόσο στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής, αλλά και σε άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις που προς το παρόν έχουν μπει στον «πάγο» λόγω κορωνοϊού.

Φελίνα Καζάκου

«Δεν σταματήσαμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, παρόλα αυτά η οικονομική και υγειονομική κρίση έχει κάνει το έργο μας πολύ πιο δύσκολο»

Στις υπερπολλαπλάσιες ανάγκες αλλά και δυσκολίες στην κάλυψή τους που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού στάθηκε με την σειρά της η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Παιδικών Χωριών SOSΘράκης κ. Φελίνα Καζάκου, εξάροντας το έργο τόσο των στελεχών και των εθελοντών των διαφόρων δομών, όσο και την οικονομική ενίσχυση που προσφέρουν οι χορηγίες και οι δωρεές που το κέντρο δέχεται.

Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση η ίδια ωστόσο εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή ο εθελοντισμός έχει εξαλειφθεί λόγω των συνθηκών που επικρατούν και το Κέντρο υπολειτουργεί, συνεχίζοντας όμως να υποστηρίζει κάποιες οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, εξ αποστάσεως και μέσω skypeή τηλεφωνικής επικοινωνίας». «Το προσωπικό φροντίζει αυτές τις οικογένειές μας και δεν σταματήσαμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, παρόλα αυτά η οικονομική κρίση είναι αυτή που ουσιαστικά έχει κάνει το έργο μας πολύ πιο δύσκολο, καθώς οι πόροι οι οποίοι ενισχύουν τα Κέντρα, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν» συνέχισε για να υπογραμμίσει πως έχει αλλάξει και η αντίληψη ότι τα Κέντρα απευθύνονται σε οικογένειες που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με την ίδια «σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια είναι αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα και εν μέσω των εορτών, λόγω και του δεύτερου lockdown πολλές ακόμα οικογένειες θα βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις, ακόμη και της έλλειψης βασικών προμηθειών».

Η κ. Καζάκου θέλησε μέσα από τη συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» να απευθύνει έκκληση προς τους συμπολίτες «να μας βοηθήσουν και να συμβάλλουν για τις δύσκολες ημέρες που είναι μπροστά, και δεν αναφέρομαι μόνο στις εορτές, αλλά και να απευθύνονται στο Κέντρο». Ξεκαθάρισε άλλωστε πως «αν και το Κέντρο υπολειτουργεί, έχουμε τη δυνατότητα και συζητάμε μια πρωτοβουλία να συγκεντρώσουμε κάποια τρόφιμα και κάποια βοήθεια για τις οικογένειες οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν την ανάγκη μας» για να απευθύνει επίσης τις ευχαριστίες της προς όλους όσους έχουν συμβάλλει στην στήριξη των Κέντρων. «Είναι χαρά μου και ευχαριστώ και τη διοίκηση των SOS γιατί έχει σταθεί τα τελευταία χρόνια δίπλα σε όλη την ομάδα, μια ομάδα ανθρώπων που αγωνίζονται προκειμένου και να στηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών, αλλά πάντα στο μυαλό μας έχουμε και να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να αξιοποιήσουμε κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε μεγαλύτερο και πιο χρήσιμο το έργο μας» τόνισε.

Άλλωστε όπως εξήγησε «εμείς προσπαθούμε συνέχεια ως τοπική ομάδα, και πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση του οργανισμού, να αναπτύξουμε πολύ περισσότερο το έργο μας και αυτό γιατί καθημερινά καταγράφονται προβλήματα τα οποία προκύπτουν λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα» για να γνωστοποιήσει επίσης την πιθανή δημιουργία μίας νέας επιπλέον δομής στην περιοχή, που όπως τόνισε «θα παρέχει διαφορετικές υπηρεσίες και σε πιο διευρυμένες πληθυσμιακές ομάδες, που έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών μας».

«Δυστυχώς η βία απέναντι στις γυναίκες στην καθημερινότητά τους, αλλά κυρίως στα παιδιά, υπάρχει στην ελληνική οικογένεια και στην τοπική μας κοινωνία»

Λαμβάνοντα αφορμή και από την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής αναφέρθηκε στα αυξημένα περιστατικά βίας που έχουν αντίκτυπο και στην ζωή των παιδιών της οικογένειας, για να αναφερθεί και στην πραγματικότητα της περιοχής της Θράκης, που δυστυχώς δεν «ξεφεύγει» του κανόνα της καθημερινής σχεδόν καταγραφής τέτοιων περιστατικών. «Η βία απέναντι στις γυναίκες στην καθημερινότητά τους, αλλά κυρίως στα παιδιά, υπάρχει στην ελληνική οικογένεια και στην τοπική μας κοινωνία. Αυτό που έχουμε καταγράψει στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Κομοτηνή, αλλά και στις Σάπες, συνήθως όταν υπάρχει βία μεταξύ της οικογένειας, την εισπράττουν και τα παιδιά και η σύζυγος. Αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε, σε κάθε περίπτωση, είναι να συμβάλλουμε, να υποστηρίξουμε και να αποκαταστήσουμε την οποιαδήποτε ένταση υπάρχει μέσα στην ελληνική οικογένεια, δουλεύοντας φυσικά και με τα παιδιά, αλλά και με τους γονείς» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως «θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η ένταση και η βία μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να ξεκινήσει και από τα πιο απλά καθημερινά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, η φτώχια κ.ο.κ.». Κλείνοντας η ίδια αναφέρθηκε και στην συνεργασία του Κέντρου με το Κέντρο Ψυχολογικής και Κοινωνικής Υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών στη Ροδόπη, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την ουσιαστική στήριξη των παιδιών αλλά και των γονέων, για να καταλήξει λέγοντας πως από την ημέρα ίδρυσης του Κέντρου έχει στηρίξει περισσότερες από 480 οικογένειες σε όλη την Ροδόπη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.