Κορωνοιος: Οι 73 κλινες Μοναδων Εντατικης Θεραπειας που εγιναν… 179

«Η υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης "έτρεξε" πάνω από τις ταχύτητες του δημοσίου για να προλάβει» δηλώνει παράγοντας του υπουργείου Yγείας

Τα κρεβάτια ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και νομών της Μακεδονίας και της Θράκης -ανάμεσα τους και τα Κέντρα Αναφοράς του ιού στη Βόρεια Ελλάδα (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης)- τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν συνολικά μόλις… 73! Να σημειωθεί ότι πολλές φορές κάλυπταν ανάγκες κι άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων, όπως η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Πηγές από το υπουργείο υγείας είπαν στο makthes.gr ότι “αυτές οι κλίνες εξυπηρετούσαν και περιστατικά εργαζομένων γης από γειτονικές βαλκανικές χώρες καθώς και τουριστών από τα περισσότερα χερσαία οδικά σύνορα».

Αναλυτικά τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγους μήνες πριν την πανδημία, τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικών Θεραπειών ήταν μόλις εννέα στο ΑΧΕΠΑ και από οκτώ σε ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ και ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ. Στα νοσοκομεία Σερρών και Ξάνθης από πέντε, Χαλκιδικής και Κομοτηνής από τρία, Δράμας επτά, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης από οκτώ! Τον Οκτώβριο του 2020, στα ίδια νοσοκομεία της 4ης υγειονομικής περιφέρειας ο συνολικός αριθμός των συγκεκριμένων κλινών αυξήθηκαν σε 112, ενώ στις 14 Νοεμβρίου 2020, εν μέσω του δεύτερου δριμύτερου κύματος κορονοιού στη Βόρεια Ελλάδα, έγιναν 157. Σήμερα ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι 179.

Για το γεγονός ότι δεν αυξήθηκαν τα κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» που άδειασε από καθαρά περιστατικά και μετατράπηκε σε χρόνο ρεκόρ μόνο για περιστατικά κορωνοϊού, (μάλιστα κάποια στιγμή μέσα στην πανδημία από οκτώ έγιναν… επτά) οι ίδιες πηγές μας είπαν ότι αυτό συνέβη λόγω έλλειψης χώρων.

«Όπως φαίνεται τα περισσότερα σχετικά έγγραφα (για προμήθεια εξοπλισμού και πρόσληψη ή μετακίνηση προσωπικού) “έτρεξαν” ή ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο πιθανότατα λόγω κεντρικών αποφάσεων επειδή η Θεσσαλονίκη δεν έδινε μέχρι τότε κρούσματα και ήταν… παράδειγμα προς μίμηση» σχολίασε πανεπιστημιακός γιατρός, κάτι που είχε δηλώσει δημόσια και ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας.

Να θυμίσουμε ότι στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» το οποίο είναι και Κέντρο Αναφοράς για παιδιά (αφού δεν υπάρχει παιδιατρικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα) θα δημιουργηθούν περισσότερες από τριάντα κλίνες ΜΕΘ, δωρεά του ιδρύματος ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ αλλά… προσεχώς. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παράδοση τους σε… τρεις μήνες, ενώ υπάρχουν αρκετές φωνές διαμαρτυρίας προς το υπουργείο γιατί στο ΣΩΤΗΡΙΑ έγιναν πενήντα σε ένα μήνα.


Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.