Πως αλλαζουν οι νοοτροπιες;

Της Έκδοσης

Με ένα βίντεο με τη συμμετοχή δημοσιογράφων της πόλης θέλησε να στείλει μήνυμα τόσο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όσο και για τις δομές στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση όσες το επιθυμούν η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Όπως τονίζουν, στις δύσκολες ημέρες του περιορισμού που διανύουμε καμία γυναίκα ή παιδί δεν πρέπει να μένουν αβοήθητοι απέναντι σε κάθε είδους βία, και όλοι μας, οφείλουμε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μην κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια μας στις καταστάσεις βίας που αντιλαμβανόμαστε γύρω μας.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, έχουν ενταθεί, και μπορεί φέτος να έχουμε περιοριστεί, λόγω κορωνοϊού, όμως άλλες φορές γίνονται προσπάθειες για να αναδειχθεί το ζήτημα.

Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών, τουλάχιστον στον τομέα της αναγνώρισης του προβλήματος, είναι εμφανή, το θέμα είναι όμως να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, γιατί αν κάτι μας έδειξε η πανδημία, είναι ότι θέματα που νομίζαμε πως είχαν λυθεί, ή ότι τουλάχιστον βρισκόταν υπό έλεγχο, μπορούν πολύ εύκολα να ξεφύγουν.

Πόσο μάλλον ένα θέμα όπως η ενδοοικογενειακή βία, που κανένας δεν πιστεύει ότι είχε λυθεί, και ελάχιστοι μπορεί να θεωρούν ότι βρισκόταν υπό έλεγχο πριν την έλευση του κορωνοϊού. Μάλιστα τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι πολλαπλές πιέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να χειροτέρεψαν την όλη κατάσταση.

Και αν μετά την υγειονομική έρθει και μια βαθιά οικονομική κρίση, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Για αυτό και θα πρέπει όχι απλά να μην κλείνουμε τα μάτια στην ενδοοικογενειακή βία, αλλά και να προσπαθήσουμε να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, που πολλές φορές αφορά νοοτροπίες, τις οποίες οι εξωγενείς παράγοντες φέρνουν στην επιφάνεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.