Καταργειται το φαξ στο Δημοσιο

Δημοσιεύτηκε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Την πλήρη κατάργηση του φαξ ως μέσου διακίνησης εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία, αλλά και υποδοχής εγγράφων από φυσικά πρόσωπα, φέρνει εγκύκλιος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Από την αρχή του νέου χρόνου, όλα τα έγγραφα θα πρέπει να διακινούνται ψηφιακά σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, τους δήμους, τις Περιφέρειες, καθώς και τα νομικά τους πρόσωπα.

Ετοιμοι από καιρό δηλώνουν πολλοί δήμοι για τη μετάβαση στη νέα εποχή ωστόσο, όπως επισημαίνουν, άλλοι φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου επικοινωνούν με φαξ ή απαιτούν φαξ για να προχωρήσουν μια εργασία.

Υπάλληλος του Δήμου Νίκαιας, όπου το φαξ χρησιμοποιείται ελάχιστα, εξηγεί ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να το έχουμε γιατί η αστυνομία επικοινωνεί μαζί μας μόνο μέσω φαξ όταν, για παράδειγμα, θέλουν να μας ενημερώσουν για κάτι».

Εις επίρρωσιν των λεγομένων του, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook, που αφορά ακριβώς την εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου, αναφέρει ότι σε επικοινωνία του με αστυνομικό τμήμα, ώστε να του αποστείλουν τα στρατολογικά στοιχεία ενός πολίτη, ο αστυνόμος ζήτησε φαξ «γιατί και η στρατονομία τού είχε αποστείλει το έγγραφο με φαξ».

Φαξ ζήτησε και η ΔΕΗ από υπάλληλο άλλου δήμου στην Αττική προκειμένου να προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος σε ακίνητο το οποίο επρόκειτο να κατεδαφιστεί. Ο δήμος (το όνομα του οποίου βρίσκεται ασφαλώς στη διάθεση της εφημερίδας) αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει ένα ξεχασμένο φαξ που εντοπίστηκε μετά «εσωτερική έρευνα», καθώς πλέον η διακίνηση όλων των εγγράφων, αλλά και η επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, αφού όλοι οι υπάλληλοί του έχουν ψηφιακή υπογραφή. 

Η εγκύκλιος που εστάλη ζητάει από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δήμους να προμηθευθούν scanner, εφόσον δεν διαθέτουν, και να διαμορφώσουν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για κάθε οργανική μονάδα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.