Ασπιδα Προστασιας για τα δικαιωματα των Παιδιων στην Ελλαδα δημιουργουν η Ενωση «Μαζι για το Παιδι» & οι Ελληνες Προσκοποι

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου πριν από 61 χρόνια η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αν και στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη, προχώρησαν στην υιοθέτηση ειδικής σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η ειδική αυτή σύμβαση αναγνωρίζει ότι «το παιδί, λόγω της φυσικής και διανοητικής του ανωριμότητας, χρειάζεται ειδική προστασία και µέριµνα, συµπεριλαµβανόµενης και της νομικής προστασίας, τόσο πριν όσο και µετά τη γέννησή του». Η Ελλάδα επικύρωσε τη σύμβαση στις 2 ∆εκεµβρίου του 1992.

Αυτή τη τόσο σημαντική ημέρα, αποφάσισαν από κοινού η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και οι Έλληνες Πρόσκοποι να δημιουργήσουν ένα πανελλαδικό δίκτυο προστασίας των Δικαιωμάτων όλων των Παιδιών, ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Στο πλαίσιο αυτό εκτός των συχνών ενημερώσεων στα μέλη τους θα λάβουν και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Κοινωνίας.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», μέσω της υπηρεσίας της συμβουλευτικής της Γραμμής 115 25, όπου απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, είναι καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, 9.00-21.00, δίπλα σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι ειδικοί δίνουν κατευθυντήριες γραμμές για την σωστή διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης. Ποια είναι τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης της, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Μια τηλεφωνική γραμμή που οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να ακούσουν την κάθε περίπτωση και να δώσουν συμβουλές που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση της. Η λύση βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ακουστικού πληκτρολογώντας τον αριθμό 115 25.

Ειδικές εκδόσεις

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης αυτού του τόσο σημαντικού τομέα το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχει εκδώσει δύο ειδικές εκδόσεις: τον Οδηγό πρωτογενούς πρόληψης & αντιμετώπισης της βίας και εκφοβισμού από το Σ.Ε.Π. “Υπεύθυνα Χωρίς Φόβο” και Εγχειρίδιο “Η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας”. Παράλληλα από το 2017 οι Πρόσκοποι έχουν κωδικοποιήσει τις κατευθύνσεις και διαδικασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση και διατήρηση ασφαλούς του εν γένει περιβάλλοντος της προσκοπικής δραστηριότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η ευεξία και η υγιής ανάπτυξη των παιδιών και νέων μέσω του Προσκοπικού Προγράμματος (World Safe from Harm Policy). Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο Σ.Ε.Π., στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την προστασία των ανήλικων μελών του Σ.Ε.Π. και τον περιορισμό τυχόν κινδύνων, με αφορμή την έξαρση των φαινομένων εκφοβισμού και περιστατικών βίας που αφορούν σε ανήλικους αποφάσισε τη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασφάλειας & Προστασίας Μελών Σ.Ε.Π., με αντικείμενο την άμεση πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών βίας στο περιβάλλον των παιδιών. Η Προσκοπική Κίνηση, ως φορέας διαπαιδαγώγησης με 110 χρόνια ιστορίας και αδιάλειπτης προσφοράς στο παιδί και την κοινωνία, στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην προστασία των ανηλίκων και φροντίζει για  την αρµονική ανάπτυξη της προσωπικότητας παιδιών και νέων, ώστε μέσα σ' ένα κλίµα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης, να ολοκληρώνονται ως άτομα και να διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.