Συμπαρασταση τους Εστιακους φοιτητες Κομοτηνης απο φοιτητικους συλλογους της Ξανθης

«Θα μας βρουν απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος» επισημαίνουν σε ανακοινώσεις τους

Ψήφισμα συμπαράστασης προς τους Εστιακούς φοιτητές Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης εξέδωσαν αντίστοιχοι φοιτητικοί σύλλογοι από την Ξάνθη, μετά τα όσα διημείφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, αναφερόμενος στα περιστατικά διερωτάται γιατί η διοίκηση προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια  «εν μέσω lockdown κι ενώ μάλιστα υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση (Δ1α/ΓΠ.οικ.71342/6.11.2020) που αναφέρει ότι “Οι φοιτητικές εστίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά..”;» για να εξηγήσει η ίδια πως «την απάντηση τη δίνει το κείμενο το οποίο στάλθηκε στους φοιτητές εστιακούς με την υπογραφή της  Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Ζωής Γαβριηλίδου στο οποίο αναφέρεται ότι «το μέτρο αυτό το παίρνει το πανεπιστήμιο ώστε να «περιοριστούν μη αναγκαίες δαπάνες προς εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

«Αλήθεια, θεωρούνται “μη αναγκαίες δαπάνες” τα σπίτια μας, που στην τελική έχουν χρυσοπληρώσει, και συνεχίζουν να πληρώνουν και εν μέσω πανδημίας, οι γονείς μας από την φορολογία τους;» διερωτάται ο Σύλλογος για να συμπληρώσει πως «με το θέμα να έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση, βγαίνουν και δηλώνουν τώρα ότι θα μείνουν οι φοιτητές που δεν μπορούν να φύγουν ενώ όσοι έχουν ήδη φύγει στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, μέσω εξουσιοδότησης και μόνο, είτε στο Πανεπιστήμιο είτε σε φίλους, θα αποθηκεύσουν τα πράγματα τους σε χώρους του πανεπιστημίου. Ας μη γελιόμαστε! Μια τέτοια απόφαση δεν καλύπτει τα αιτήματα των φοιτητών, που αφενός τους  παρουσιάζει ως προνομιούχους που τους απονεμήθηκε δωμάτιο και αφετέρου δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη διευκρίνιση για το αν θα πάρουν το ίδιο πίσω».

«Είναι τουλάχιστον ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ!» τονίζει ο Σύλλογος Οικοτρόφων Ξάνθης και συμπληρώνει πως «αποδεικνύεται πως κάθε φορά εκεί στο Υπουργείο και στη Σύγκλητο του ΔΠΘ ξεπερνάνε τον εαυτό τους!». «Η προσπάθειά τους όμως να πετάξουν έξω τους φοιτητές  θα βρει τοίχο τους το ξεκαθαρίζουμε! Έχουμε πείρα και θα μας βρουν απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος που βλέπουν τους φοιτητές σαν βάρος και επιπλέον έξοδα και δεν μεριμνούν για την εξασφάλιση της υγείας  τους αλλά και των οικογενειών τους. ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ!» ξεκαθαρίζει καταλήγοντας ο Σύλλογος Οικοτρόφων Ξάνθης.

«Τέτοιες αποφάσεις δε θα σταματήσουν, όσο τα Πανεπιστήμια συνεχίζουν να λειτουργούν ως Α.Ε.»

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το γεγονός πως μέρος της απόφασης ανακλήθηκε μετά τις αντιδράσεις, δεν αναιρεί το γεγονός πως ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου παραμένει για μείωση των «περιττών» δαπανών στα πλαίσια των ‘ισοσκελισμένων προϋπολογισμών’. Δεν αναιρεί επίσης το γεγονός πως δεκάδες οικότροφοι συνεχίζουν να καλούνται να μαζέψουν τα πράγματά τους κατά τη διάρκεια του lockdown (και μάλιστα με προθεσμία λίγων ημερών), με την αβεβαιότητα του αν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους να κυριαρχεί».

Ο Σύλλογος καταθέτει τη βεβαιότητά του πως «τέτοιες αποφάσεις δε θα σταματήσουν, όσο τα Πανεπιστήμια συνεχίζουν να λειτουργούν ως Α.Ε.» και υπογραμμίζει πως «όσο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την Παιδεία ως εμπόρευμα και οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων λειτουργούν ως μάνατζερ, προσπαθώντας να μειώσουν τα κόστη για να αυξήσουν τα κέρδη, τόσο η φοιτητική μέριμνα θα θεωρείται ολοένα και πιο περιττή και οι ανάγκες μας “βάρος”. Πλέον, φτάνουν σε σημείο να το ομολογούν κυνικά».

«Την ίδια ώρα ωστόσο» αντιτείνει, «βρίσκονται χρήματα για άλλες προτεραιότητες, καθώς το ίδιο το Δ.Π.Θ. δίνει 217.000 ευρώ για τη δημιουργία “θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων” με διαγωνισμό που τρέχει αυτό το διάστημα. Γι’ αυτό και τονίζει κλείνοντας πως «πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας συνολικότερα απέναντι σε αυτή την πολιτική, η οποία θυσιάζει από τις σπουδές μας έως και την υγεία μας στο βωμό των κερδών τους. Αγώνα στον οποίο πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί το επόμενο διάστημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.