Βαφτιση στη Μεσσουνη το ετος 1940

Ένα σπάνιο αντίγραφο φωτογραφίας μου έδωσε, πριν ένα χρόνο περίπου η αείμνηστη  Γιάννα Δραγανίδου, όπου ήταν σημειωμένα και τα ονόματα όλων των εμφανιζομένων.

Είναι από το φωτογραφικό αρχείο της Βανθίας (Ευανθία Γιοβανούδη-Κυρουβίδου). Στη φωτογραφία είναι και η ίδια, μικρό κοριτσάκι, η οποία αναγνώρισε όλους τους εικονιζόμενους.

Μάλλον αποτυπώνει χαρούμενες στιγμές, λίγο πριν ή στις αρχές της κατοχής, από τους Γερμανούς.

Από αριστερά, ο πιτσιρικάς με τοσχολικό καπέλο είναι ο Γιώργος Δημάκης, αδελφός του Μανώλη (Γκουβιντικς). Καθιστός ο Πέτσιος (Βασίλης Γιοβανούδης), έχοντας ανάμεσα στα πόδια του το μικρό γιο του τον Στιργιούδ (Στέργιος) και δίπλα την μεγάλη του κόρη τη Μαργώ(ΜαριγώΓκιστιμούδη).Καθιστή η γυναίκα του η Ράντου (Ροδόπη), με τη μικρή Βανθία(ΕυανθίαΚυρουβίδου) όρθια δίπλα της και την Χαρικλέ (Χαρίκλεια του Ιβάν του Ιμπίς).

Ανάμεσα στη Μαργώ και την Χαρικλέφαίνονται λίγο τα κεφάλια  της Γιαννούλας Ισπικούδη-Νικούδη και παραδίπλα το κεφάλι της Σταματίας Τσαρακτσίδου-Αλεξίδου.
Καθισμένοι μπροστά στο τραπέζι το ζευγάρι, Γιώργης και Θοδώρα Κυρουβίδου, που έχει στην αγκαλιά τη μικρή κόρη τους τη Μαρία, πίσωκαι ανάμεσά τους, την κόρη τους Ζωΐτσα (Παπαδοπούλου) και με τις κοτσίδες η κόρη του Λεωνίδα Τατσίδη, Γιαννούλα.

Δίπλα στο Γιώργη ο αδελφός του, Πασχάλης Κυρουβίδης, κρατώντας αγκαλιά τον μικρό του  γιο, τον Κώτσιο (Κουτσιούδ), δεξιάη γυναίκα του, η περίφημη χορευταρού Ρούσου και πίσω η κόρη τους Ζωΐτσα (Δαμακίδου).

Τέλος, δεξιά στη φωτογραφία, η Μήτρου (Δημητρούλα), χαμογελαστή, ακουμπά τρυφερά το χέρι της στον ώμο του συζύγου της Στέργιου Αγγουρίδη.

Στη χαρούμενη αυτή παρέα συμμετέχουντέσσερις οικογένειες και τέσσερα συγγενικά παιδιά, συνολικά είκοσι άτομα.Κάποιο σημαντικό γεγονός γιορτάζουν. Βλέποντας τη μικρή Μαρία στην αγκαλιά της μάνας της, πιθανόν να ήταν η βάπτισή της.
Σίγουρα η Βανθία μπορεί να λύσει την απορία μας.

Όλοι και όλες έχουν το βλέμμα στο φωτογραφικό φακό, φορώντας τα καλά τους. Μπροστά τους έχουν το τραπέζι με δύο μπουκάλια τα ποτήρια μισογεμάτα και μεζεδάκια στα πιάτα.

Εντυπωσιακές οι τέσσερις κυρίες. Με τις τσούκνες, τους κεντημένους κόρφους, που έχουν  διαφορετικά σχέδια, χειροποίητη τέχνη κάθε Σιναολιώτισας, τα κεντημένα πχάμσα (πουκάμισα) τις πιστίρκες (ποδιές), τα ζωνάρια,τα τσεμπέρια και τα φλουριά στο κεφάλι. Απορώ με τα άσπρα παπούτσια που φοράνε, δεν θυμούμαι γυναίκες με τέτοια παπούτσια.

Καμαρωτοί οι άνδρες, άσπρο καβουράκι ο Γιώργης στο κεφάλι και τσιγάρο στο στόμα. Ωραίο πουκάμισο με γιλέκο ο αδελφός του ο  Πασχάλης, με ένα ποτήρι στο χέρι, σα να εύχεται: «στην υγειά σας».

Αγέρωχος και μουστακαλής ο Πέτσιος, που δυστυχώς, μερικά χρόνια αργότερα, χάθηκαν το ίχνη του στη Θεσσαλονίκη, όπου πήγε για θεραπεία στο σοβαρό πρόβλημα όρασής του. 

Κασκέτο, τσιγάρο και λεβέντικο μουστάκι ο Στέργιος Αγγουρίδης.
Όμορφα ντυμένα και τα παιδάκια. Ξεχωρίζω τις όμορφες κοτσίδες της Γιαννούλαςτου Λεωνίδα, τα σκουλαρίκια της Ζωϊτσας (Δαμακίδου), το ιδιαίτερο κοστούμι του ξυπόλυτου Κουτσιούδ(τα τσαρουχάκια του είναι κάτω από το τραπέζι) και την εντυπωσιακή, όπως τη θυμούμαι και εγώ, νεαρή τότε Μαργώ, που κάποτε, χρόνια αργότερα, τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια του Σιναπλή στο ραδιοφωνικό σταθμό Κομοτηνής, με το μεγάλο λαογράφο Σίμωνα Καρά.

Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά άφησαν την ιστορία και τη μνήμη τους στο όμορφο χωριό μας.

Σε ευχαριστούμε Ευανθία και για τον κόπο που κατέβαλες να επιβεβαιώσεις και με γραπτό κείμενο τα ονόματα.

Η Βανθία, η Ζωΐτσα του Πασχάλη, η Σταματία Αλεξίδου, η Ζωΐτσα του Γιώργη, ο Στεργιούτς και η βαπτισθείσα εκείνη την ημέρα Μαρία, που μένει στο Σώστη, καλό είναι να δουν, να θυμηθούν και να αφηγηθούν κάτι από τα χρόνια τους, όπως ανεπανάληπτα το έκανε η Ευανθία, ώστε να καταγραφούν και να διασωθούν τέτοιες στιγμές της Μεσσούνης μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.