Ο κορωνοιος εφερε στο οριο τα κοιμητηρια της Θεσσαλονικης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει σχεδιασμό για τη δημιουργία 250 νέων τάφων, καθώς καθημερινά ενταφιάζονται έξι άνθρωποι, κατά μέσο όρο

Σε οριακό σημείο έχουν φθάσει τα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης, λόγω της έξαρσης θανάτων από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Σήμερα «φτάσαμε τους 90 ενταφιασμούς», δηλώνει ο Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πλέον, «έχουμε έτοιμους 30» τάφους και σε διάστημα πέντε ημερών «μπορούμε να φτάσουμε τους 150», προσθέτει ο κ. Αβαρλής και τονίζει ότι ο σχεδιασμός του δήμου προβλέπει 250 νέους τάφους.

Εάν συνεχιστεί ο αυξημένος αριθμός νεκρών από τον κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τότε ο δήμος έχει υπ' όψιν του ελεύθερους χώρους εντός των κοιμητηρίων, οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ταφές νεκρών από την πανδημία. «Υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι στα κοιμητήρια» και συγκεκριμένα στα κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου», καθώς στην Ευαγγελίστρια παραμένουν κλειστά και στη Μαλακοπή ο χώρος είναι περιορισμένος, σύμφωνα με τον κ. Αβαρλή.

Αυτοί οι χώροι θα αξιοποιηθούν «αν φτάσουμε τα 150 και αυξηθούν από έξι ταφές την ημέρα», εξηγεί ο κ. Αβαρλής, συμπληρώνοντας πως οι 250 τάφοι που υπάρχουν στον σχεδιασμό αρκούν για περίπου 20 ημέρες, με βάση τους σημερινούς αριθμούς θνησιμότητας ασθενών από κορονοϊό.

Όπως ενημερώνει ο κ. Αβαρλής, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, τα κοιμητήρια θα πρέπει να δέχονται νεκρούς από κορονοϊό, ανεξαρτήτως σε ποιον δήμο ανήκε. «Εμείς το τηρούσαμε έτσι κι αλλιώς μόνοι μας. Το είχε ζητήσει ο Ζέρβας», λέει ο κ. Αβαρλής.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος ενημερώνει ότι οι νεκροί από κορωνοϊό τοποθετούνται σε ειδικούς σάκους, προτού ενταφιαστούν, για προληπτικούς λόγους και βάσει πρωτοκόλλου, καθώς δεν είναι βέβαιο εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μετά τον θάνατο.


Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.