Στις Σαπες ο Δημητρης Χαριτου

Στο επίκεντρο των συναντήσεων το Κέντρο Υγείας, ο Δήμος και η Ένωση Επαγγελματιών

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε την Τετάρτη τις Σάπες και συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας, ενώ στην συνέχεια συνάντησε τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Κ.Χαριτόπουλο και αντιπροσωπεία της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών.

Στο Κέντρο Υγείας Σαπών, που καλύπτει μία ευρύτερη περιοχή και τις ανάγκες περίπου 25.000 κατοίκων, ο βουλευτής ενημερώθηκε από τη διευθύντρια για τις πρωτοβουλίες τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την διαχείριση των έκτακτων και χρόνιων περιστατικών, όπως και για τη συνδρομή του ISOBOX στον έλεγχο των ασθενών και στη λήψη δειγμάτων για Covid-19.

Ο βουλευτής άκουσε με πολύ προσοχή από τους εκπροσώπους των υγειονομικών τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν, γεγονός που τους έχει φέρει στα όρια των αντοχών τους. Έθεσαν με έμφαση την ανάγκη να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, όπως και οι ελλείψεις που θα προκύψουν πολύ σύντομα λόγω συνταξιοδότησης ιατρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ελλείψεις στο ακτινολογικό και στο μικροβιολογικό εργαστήριο, που είναι εξαιρετικά αναγκαία αυτήν την περίοδο, αλλά και σε γενικούς γιατρούς.

Ο βουλευτής ευχαρίστησε τη διευθύντρια και τους υγειονομικούς για την ενημέρωση και εξέφρασε την υποστήριξή του στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν εν μέσω πανδημίας. Σημείωσε ότι όσοι είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας χρειάζονται τόσο την ηθική, όσο και την οικονομική στήριξη από το κράτος, γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρότασή του έχει ζητήσει την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού ως έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ, ως αναγνώριση για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες.

Ανάγκη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών για ενίσχυση με νέο προσωπικό κυρίως στην καθαριότητα

Ο βουλευτής στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Μαρωνείας–Σαπών, με τον οποίον βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο. Του ευχήθηκε περαστικά για την επιστροφή του στα καθήκοντά του, ενώ από την συζήτηση προέκυψε ως κοινή διαπίστωση η ανάγκη έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου από το υπουργείο και ενίσχυσης με νέο προσωπικό κυρίως στην καθαριότητα, προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις διευρυμένες ανάγκες της πανδημίας, όπως καθαριότητα, τήρηση των υγειονομικών μέτρων και προστασία της δημόσιας υγείας. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους διαθέσιμους πόρους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα, δράσεις και προτεραιότητες του Δήμου, γεγονός που θα συμβάλλει στην γρήγορη επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

Αγώνα επιβίωσης δίνουν οι επαγγελματίες των Σαπών

Ο βουλευτής στη συνέχεια σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών, τον πρόεδρο Νίκο Ευκαρπίδη, ενημερώθηκε για τα νέα προβλήματα που προκαλεί το δεύτερο lockdown στους μικρούς επαγγελματίες και κυρίως στην εστίαση στις Σάπες. Οι επαγγελματίες εξέφρασαν την αγωνία τους ότι δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά όλα τα καταστήματα στις Σάπες, ενώ μεγάλος αριθμός καταστημάτων στο κέντρο των Σαπών είναι ήδη ανοίκιαστα. Το μήνυμα που μετάφεραν στον βουλευτή είναι ότι δε θέλουν νέο δανεισμό, ούτε μετάθεση των πληρωμών τους για αργότερα, αλλά γενναία οικονομική στήριξη για να επιβιώσουν.

Ο βουλευτής τους έκανε γνωστές τις προτάσεις οικονομικής ενίσχυσης της μικρής επιχειρηματικότητας που ήδη έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα για το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης μέσω του ΕΣΠΑ. Σημείωσε ότι η περιοχή των Σαπών είναι σε φθίνουσα πορεία μετά το κλείσιμο υπηρεσιών και τραπεζών και την υποβάθμιση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που έχουν άμεση αντανάκλαση στην τοπική οικονομία. Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη να αναληφθεί μία συνολική πρωτοβουλία από όλους τους φορείς της Ροδόπης για να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της περιοχής των Σαπών και να στηριχτεί έμπρακτα η τοπική οικονομία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.