Το σχεδιο για τον εμβολιασμο κατα του Covid-19 παρουσιαστηκε απο τον υπ. Υγειας Β. Κικιλια

Σε 1018 κέντρα θα γίνονται 2.117.440 εμβολιασμοί τον μήνα

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για Covid-19 από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ξεκινώντας την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε «δεν χρειάζεται να τονίσω το πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα» σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο κ. Τσιόδρας του έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”».

«Μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν» είπε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι καταλαβαίνει την πίεση και τις θυσίες, ειδικά λόγω του lockdown.

Ο υπουργός Υγείας κατόπιν αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη. «Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια γιατί κανείς δε θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Ακόμα, ο υπουργός ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη και έκανε ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες που φθάνουν στην Θεσσαλονίκη από την Κρήτη. «Είμαι βέβαιος ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Σε 1.018 κέντρα 2.117.440 εμβολιασμοί τον μήνα

Κατόπιν, ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην παρουσίαση του σχεδίου για τον εμβολιασμό, για όταν θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο. Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρίες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορονοϊό με το εμβόλιο.

Πώς θα γίνει η προμήθεια των εμβολίων

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021.

Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi, Johnson & Johnson και με την CureVac, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες όπως η Moderna η οποία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά 94,5%. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%, ενώ από την CureVac η σύμβαση που υπεγράφη θα επιτρέψει την αγορά 405 εκατομμυρίων δόσεων.

Η διαδικασία για τον εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός των πολιτών, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα γίνεται με τρεις τρόπους μεταξύ των οποίων είναι και η αποστολή SMS, όπου ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού προκειμένου να κάνει το εμβόλιο.

Ταυτόχρονα, εκτός από το SMS, θα υπάρχει η δυνατότητα ο πολίτης να κλείνει το ραντεβού του τηλεφωνικά αλλά και on line.

Στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος από το κράτος σε δύο στάδιο. Στο πρώτο θα ελέγχονται οι δικαιούχοι μέσω ΑΜΚΑ και στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος στην καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων.


Φωτο: eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.