Στα 205.650.194 ευρω ο προυπολογισμος της Περιφερειας ΑΜΘ

Κριτική από την αντιπολίτευση γιατί δεν υπάρχουν προβλέψεις για την πανδημία και την ανακούφιση των συνεπειών της

Στις 205.650.194ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας ΑΜΘ για το 2021, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Το σχέδιο του Προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Οικονομικού Έτους 2021 εγκρίθηκε σχετικά σύντομα από το συμβούλιο, μιας και πολλά από τα θέματα που αφορούσαν τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για το 2021, είχαν αναλυθεί στη συζήτηση του Τεχνικού προγράμματος και του προγράμματος δράσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 200 εκ. του προϋπολογισμού, τα 77 εκ. ευρώ αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, όμως όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το μεγαλύτερο κομμάτι των πόρων αφιερώνεται σε ανελαστικές δαπάνες, όπως μισθοδοσία, συντηρήσεις κτλ.

Όσο για τα υπόλοιπα 128.650.194 ευρώ του τακτικού Προϋπολογισμού, από αυτά κατανέμονται 34.123.824 ευρώ για τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΜΘ και τη Ροδόπη,  20.899.008 ευρώ στη Δράμα, 18.748.900 ευρώ στην Ξάνθη,  27.385.906 στην Καβάλα και 27.492.556 στον Έβρο.

Υπάρχουν πολλά άλλα εργαλεία για έργα

Ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος σημείωσε πως τα περιθώρια για να επηρεάσει η Περιφέρεια συγκεκριμένα ποσά, είναι ελάχιστα ως μηδενικά, και σε κάθε κωδικό υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα καλυφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ανέφερε δε πως πολλές εισερχόμενες χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο είναι ονοματισμένες, όπως η μισθοδοσία, η μεταφορά των μαθητών, και θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες δαπάνες.

Ο προϋπολογισμός, σημείωσε, πλέον είναι περισσότερο τεχνικός από παλιότερα, σημείωσε όμως πως η Περιφέρεια μέσω του ΠΔΕ αλλά και του ΕΣΠΑ, έχει τα εργαλεία για να προχωρήσουν τα έργα ανάπτυξης και συντήρησης.

Επιφυλακτική η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε πως το σχέδιο του Προϋπολογισμού δεν έχει προβλέψεις τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και των συνεπειών της, και βρίσκεται έτσι, εκτός πραγματικότητας, μην καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, με την παράταξη να ψηφίζει λευκό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστας Κατσιμίγας, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι περισσότερο ένα λειτουργικό εργαλείο, στο οποίο η διοίκηση δεν μπορεί να κάνει σημαντικά έργα και δράσεις, ψηφίζοντας λευκό.

Πιο επιθετικός ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης, που τόνισε πως ο προϋπολογισμός δεν έχει, παρά την πανδημία, προτεραιότητα την προστασία της υγείας και των εργαζομένων, αλλά αποτελεί ακόμα μία από τα ίδια. Για αυτό και τον καταψήφισε, θεωρώντας τον έξω από τις ανάγκες του λαού.

Με πολλά από όσα είπε ο κ. Τρέλλης συμφώνησε και ο επικεφαλής της παράταξης Ανταρσία στην ΑΜΘ, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει κάποια από τα μη ανελαστικά έσοδα, να επιστρέψουν στον λαό που πλήττεται από την πανδημία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.