Να μειωσει στο 1/3 το κοστος του οδοφωτισμου θελει ο Δημος Αρριανων

Αντικαθιστά 3.579 λαμπτήρες στους οικισμούς με LED

Να μειώσει το κόστος του οδοφωτισμού στο λιγότερο από το 1/3, εξοικονομώντας πόρους που επιβαρύνουν τους Δημότες του, θέλει ο Δήμος Αρριανών, με την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων με τύπου LED.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος του ηλεκτροφωτισμού να μειωθεί από τις 262.345 ευρώ ανά έτος, στις 78.132 ευρώ ανά έτος, ενώ η εξοικονόμηση του Δήμου αναμένεται να είναι μεγαλύτερη αν υπολογιστεί το χαμηλότερο κόστος συντήρησης, λόγω της διάρκειας ζωής των λαμπτήρων LED.

Για αυτό και ο Δήμος Αρριανών προκήρυξε έργο ύψους 1.327.067,22 ευρώ, μέσα από το οποίο θα προχωρήσει στην συνολική προμήθεια αυτών των υλικών.

Μέσα από το έργο θα γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων LED, προβολέων LED, φωτιστικών καλλωπιστικού τύπου LED κορυφής επί ιστού και η προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED καθώς και η αποξήλωση των παλαιών φωτιστικών και λαμπτήρων.

Επίσης θα απεγκατασταθούν οι παλιοί βραχίονες στήριξης, που θα αντικατασταθούν με νέους που μπορούν να στηρίξουν σύγχρονα φωτιστικά σώματα, ενώ ο ανάδοχος θα δώσει και 10ετη εγγύηση σε κατάσταση ορθής λειτουργίας των προσφερόμενων ειδών.

Εξοικονόμηση 224.212,93 ευρώ ετησίως

Μέσα από το έργο, ο Δήμος ελπίζει σε ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του αστικού φωτισμού, αλλά και στην μείωση του χρόνου εντοπισμού και επιδιόρθωσης των βλαβών του δικτύου και συνεπώς και στην εξοικονόμηση χρόνου και πόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην παρούσα φάση, θα καλυφθεί κατ’ ελάχιστον το 80% του φωτισμού του Δήμου, και ειδικότερα των κοινόχρηστων χώρων και οδών σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και μεσομακροπρόθεσμη μείωση του σχετικού κόστους για τον Δήμο, λόγω της αυξημένης διάρκειας ζωής υλικών, ύπαρξης και ομοιομορφία ανταλλακτικών καθώς και οικονομίες κλίμακος.

Τέλος οι δημότες θα έχουν καλύτερες υπηρεσίες φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων καθώς και ποιοτικά αναβαθμιζόμενο φωτιστικό αποτέλεσμα, χωρίς αύξηση των τελών φωτισμού, με πιθανή μείωση των τελών φωτισμού σε βάθος χρόνου.

Το όφελος που θα προκύψει από την διαφορά κατανάλωσης ρεύματος, που ανέρχεται σε 184.212,93 ευρώ, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο, αν συμπεριληφθούν σε αυτό οι πάγιες δαπάνες συντήρησης των συμβατικών (παλαιών) φωτιστικών, που ανέρχονται σε 40.000 ευρώ, που ανεβάζει την εξοικονόμηση ενέργειας και συντήρησης του Δικτύου φωτισμού του Δήμου είναι στις 224.212,93 ευρώ ετησίως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.