Οριακα περασε ο Προυπολογισμος της ΑΜΘ για το 2021

Λευκό από την Περιφερειακή Σύνθεση

Η έγκριση του σχεδίου του Προϋπολογισμού και του ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το οικονομικό έτος 2021 ήταν το μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης της Παρασκευή.

Ο Προϋπολογισμός «πέρασε» με την πρώτη ψηφοφορία υπερψηφιζόμενος από τις παρατάξεις της συμπολίτευσης και τις 2 θετικές ψήφους των ανεξάρτητων Περιφερειακών Συμβούλων που επρόσκειντο στην παράταξη Πατριωτική Αυγή. Η Περιφερειακή Σύνθεση ψήφισε λευκό, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Χρ. Τοψίδης: «Ο μόνος που φρενάρει την ανάπτυξη της περιφέρειας είναι ο Περιφερειάρχης»

Εξηγώντας τη στάση της περί λευκού η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «δεν νομιμοποιεί την έλλειψη οράματος του Χρήστου Μέτιου, όπως αυτή αποτυπώθηκε στον Προϋπολογισμό του 2021. Σεβόμενοι όμως το έργο των υπηρεσιακών παραγόντων στην τεχνική κατάρτισή του, καταθέσαμε Λευκή ψήφο, αντί αρνητικής σε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος στερείται οράματος, έμπνευσης και στόχευσης».

Επίσης ασκώντας κριτική στον περιφερειάρχη σημειώνει ότι «ο Χρήστος Μέτιος έφερε έναν προϋπολογισμό – κολάζ προηγούμενων τεχνικών κειμένων και με προφάσεις όπως «οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» επιχείρησε να καλύψει την ανεπάρκεια του στον σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος για την Περιφέρεια μας, ειδικά δε στην παρούσα συγκυρία που ορίζεται εν πολλοίς από την επέλαση του κορωνοϊού».

Κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ανέλυσε τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η παράταξη επισημαίνοντας πως «το σχέδιο του Προϋπολογισμού δείχνει ότι η Πανδημία, η έξαρση της, οι βραχυπρόθεσμες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της, δεν ενδιαφέρουν τον Περιφερειάρχη. Δεν εντοπίσαμε πουθενά προβλέψεις για στήριξη στον εργαζόμενο, τον κτηνοτρόφο, τον αγρότη, τον έμπορο, τον επαγγελματία. Βλέπουμε έναν Προϋπολογισμό που κινείται σχεδόν εκτός πραγματικότητας».

Επίσης έθιξε την έλλειψη αναπτυξιακών στόχων, την χαμηλή απορροφητικότητα από το ΕΣΠΑ, την απουσία μελετών και την έλλειψη ωρίμανσης έργων. «Επιτέλους η Διοίκηση πρέπει να δουλέψει για τα πραγματικά προβλήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ επικεντρώνοντας στην ουσία, επιταχύνοντας την υλοποίηση, καθώς δεν υπάρχει κάποιος να φρενάρει την ανάπτυξη, παρά μόνο ο ίδιος ο Περιφερειάρχης» τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τοψίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.