Κλειστα σχολεια: Τι αλλαζει απο σημερα για μαθητες και γονεις

Πώς θα γίνεται η τηλεκπαίδευση στα παιδιά του δημοτικού

Τι προβλέπεται για τη διευκόλυνση των γονέων

Σε μια νέα πραγματικότητα προσαρμόζονται από σήμερα Δευτέρα οι μικροί μαθητές, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες τους, καθώς δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία είναι κλειστά, ενώ κλειστοί μένουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί εξ αποστάσεως με δύο τρόπους: μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και μέσω της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. 

Εκπαιδευτική τηλεόραση 

Η εκπαιδευτική τηλεόραση ξεκίνησε τη λειτουργία της από σήμερα το πρωί μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ2, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του δημοτικού.

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση 

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός η έναρξη της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την επίσημη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.

Το ωράριο των μαθημάτων 

Το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο, σύμφωνα με την υπουργό επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους: α) για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, β) για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Υπενθυμίζεται ότι, εφ’ όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση. 

Τι προβλέπεται για τους εργαζομένους 

Ανάμεσα στα μέτρα για τους εργαζόμενους υπάρχουν η τηλεργασία, η δυνατότητα εργασίας με μειωμένο ωράριο και η χρήση άδειας ειδικού σκοπού. Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος το Δημόσιο θα λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο πλέον προσωπικό με βάση το συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία. Για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό θα εφαρμοστεί τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο. Επιπλέον, η διοίκηση κάθε υπηρεσίας θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν από εκεί με τηλεργασία, είτε κάνοντας χρήση άδειας. Με βάση τις ρυθμίσεις που είχαν θεσμοθετηθεί από τον Μάρτιο, οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους, είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. 

Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο του δημοσίου, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας. 

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη, φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν. Υπενθυμίζεται ότι τα ωράρια εργασίας είναι τρία, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα σε περαιτέρω τροποποιήσεις, αφού ενημερώσουν το κοινό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.