Το lockdown «φερνει» παραταση στην εναρξη του προγραμματος «Εξοικονομω – Αυτονομω»

Καθυστερήσεις και προβλήματα στη διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας καταγγέλλουν οι μηχανικοί

Δημήτρης Λουρίκας, πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης: «Υπάρχουν πιέσεις για ενδεχόμενη παράταση, λόγω και της ανασφάλειας που υπάρχει τόσο στους ενδιαφερομένους όσο και στους συναδέλφους μηχανικούς για την υγεία τους»

Την παράταση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ζητούν μηχανικοί και αρχιτέκτονες όλης της χώρας λόγω του lockdown που επιφέρει επιπλέον δυσκολίες στην ολοκλήρωση των εργασιών τους. Η πλατφόρμα για την εκκίνηση της κατάθεσης των αιτήσεων αναμένεται επισήμως να ανοίξει στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα λήξης δηλαδή – τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα – των απαγορευτικών μέτρων μετακίνησης, που ωστόσο έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα ως προς την διεκπεραίωση των αιτουμένων από πλευράς των μηχανικών.

Για την περιφέρεια ΑΜ-Θ η οποία πλέον, μετά και τη διάθεση 30 εκατ. ευρώ από πλευράς της περιφερειακής αρχής, το διαθέσιμο ποσό αγγίζει τα 74 εκατ. ευρώ, η πλατφόρμα είναι προγραμματισμένη να ανοίξει στις 2 Δεκεμβρίου ωστόσο όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας υπάρχουν πιέσεις για παράταση δεδομένου απαγορευτικού, που στην περίπτωση της Ροδόπης μάλιστα προηγήθηκε κατά μία εβδομάδα του ολικού lockdown.

Όπως εξήγησε ο ίδιος οι μηχανικοί έρχονται ήδη «επιβαρυμένοι» από μια μακρά περίοδο εργασιών που αφορούσαν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ με τις υφιστάμενες απαγορεύσεις «έχει ενισχυθεί και η ανασφάλεια του κόσμου, των ενδιαφερόμενων του προγράμματος που θα πρέπει για να γίνουν τα απαραίτητα, οι μετρήσεις για όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και αποφεύγουν τις επαφές που είναι απαραίτητες, ενώ έκδηλος είναι και ο φόβος από πλευράς των ίδιων των συναδέλφων οι οποίοι παίρνουν μέτρα και φοβούνται για την υγεία τους».

Πέραν αυτών ο κ. Λουρίκας υπογράμμισε πως μία ανάσα πριν την έναρξη του προγράμματος δεν έχει ακόμα εκδοθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος με τους μηχανικούς να κινούνται με βάση τις κατευθύνσεις του προοδηγού που εκδόθηκε μόλις στα μέσα του Οκτώβριου, φοβούμενοι για ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να προκύψουν. Και ενώ οι μηχανικοί ζητούν παράταση του προγράμματος επίσημη ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου δεν υπάρχει, με τον κ. Λουρίκα ωστόσο να μεταφέρει πως «τουλάχιστον σε ό,τι μεταφέρεται δια μέσου του υπουργείου, όχι βεβαίως τα χείλη του αρμοδίου υπουργού αλλά της γενικής γραμματέως, σε συνέντευξή της είναι ότι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που δημιουργεί το απαγορευτικό αλλά το πρόγραμμα θα πρέπει να κινηθεί. Ενδεχομένως όλο αυτό το διάστημα πολίτες να έχουν προχωρήσει κάποιες διαδικασίες, να είναι έτοιμοι και αυτό θα πρέπει να προχωρήσει. Επίσημα ωστόσο δεν έχουμε κατατεθειμένη άποψη».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης γνωστοποίησε εκ νέου το αίτημα του Τεχνικού κόσμου σε ό,τι αφορά και τη συνέχεια στην λειτουργία της πλατφόρμας και μετά την κάλυψη των διαθέσιμων για κάθε περιοχή ποσών, ούτως ώστε «να γίνεται ευκρινές το αποτύπωμα του προγράμματος και να δηλώνεται ο δυναμικός του χαρακτήρας». «Αυτό που ζητάμε είναι όταν οι αιτήσεις καλύψουν το ποσό των 74 εκατ.  που για παράδειγμα υπάρχουν για την ΠΑΜ-Θ η πλατφόρμα να μην κλειδώνει, αλλά να συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις, βάζοντάς τες σε αναμονή, ούτως ώστε αν μετά από ένα χρονικό διάστημα εξευρεθούν χρήματα να μπορούν και οι συνάδελφοι να ετοιμάζουν με μεγαλύτερη χρονική άνεση τα απαραίτητα αλλά και οι πολίτες να μπορούν να επωφεληθούν του προγράμματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.