Καθυστερησεις στη διαθεσιμοτητα των αντιγριπικων λογω lockdown

Τεράστια η ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο, από άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και όχι μόνο

Αλέξανδρος Τσαπέκος: «Όσοι δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν πρέπει να αγχώνονται και να ψάχνουν το εμβόλιο, να αφήσουν το γιατρό και τον φαρμακοποιό να καλύψουν τις ευπαθείς ομάδες»

Το lockdown, πέρα από όλες τις άλλες παρενέργειες που είχε, έφερε και καθυστερήσεις στην παράδοση της τελευταίας παρτίδας των αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία της χώρας και της Ροδόπης, τα οποία φέτος έχουν κάνει περισσότερα αντιγριπικά εμβόλια από κάθε άλλη χρονιά.

Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο, τα εμβόλια που θα γίνουν φέτος θα ξεπεράσουν τα 4 εκατ., από 2 εκατ. που ήταν πριν από δύο χρόνια, γιατί οι καταστάσεις που ζούμε έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.

Ο κ. Τσαπέκος κατέθεσε πάντως τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι λόγω της κατάστασης το εμβόλιο έκαναν και πολλοί συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δημιουργώντας τον κίνδυνο κάποιοι πολίτες που το χρειάζονται να μην μπορούν να το προμηθευτούν. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες από την Πολιτεία να προμηθευτεί επιπλέον εμβόλια, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα ποια θα είναι η ποσότητα, λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτά παρασκευάζονται από τις εταιρείες, αλλά και του γεγονότος ότι το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.

Τεράστια η αύξηση στη ζήτηση

Οι παραγγελίες για το αντιγριπικό εμβόλιο, εξήγησε ο κ. Τσαπέκος, γίνονται από τον προηγούμενο Απρίλιο και βασίζονται στη ζήτηση που είχε υπάρξει την προηγούμενη περίοδο. Έτσι ο αριθμός που βγαίνει από τις τρείς εταιρείες που παρασκευάζουν το αντιγριπικό εμβόλιο, είναι δεδομένος και δύσκολα αλλάζει, με βάση τις προπαραγγελίες που έχουν από τα φαρμακεία και τις αποθήκες.«Κανονίζει κάθε εταιρεία, και βγάζει συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων, ίσως και λίγο μεγαλύτερο, αλλά μέχρι εκεί, γιατί τα αντιγριπικά αυτής της χρονιάς θα λήξουν μέχρι το Μάιο» διευκρίνισε ο ίδιος.

Όμως φέτος, επειδή υπάρχει υπερβολική ζήτηση λόγω της γενικότερης κατάστασης, οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και μπορεί τις προηγούμενες χρονιές να το αγνοούσαν, φρόντισαν να κάνουν το εμβόλιο. Παρόλα αυτά, ο κ. Τσαπέκος φοβάται πως υπάρχουν συμπολίτες μας που έκαναν το εμβόλιο, παρόλο που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες γι’ αυτό κα σημείωσε πως «θα ήταν προτιμότερο να καλυφθούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες, και στη συνέχεια όσοι μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα και κρίνει ο γιατρός τους πως πρέπει να εμβολιαστούν», αναλογιζόμενος τον κίνδυνο ειδικά φέτος κάποιοι από τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν εκτός.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, η τελευταία παρτίδα από τα αντιγριπικά εμβόλια αναμένεται να έρθει στα μέσα Νοεμβρίου (να σημειωθεί πως η περίοδος έξαρσης στη γρίπη στη χώρα μας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο και Μάρτιο) όμως θα καθυστερήσει λίγο λόγω του lockdown, χωρίς ωστόσο να είναι εξασφαλισμένο ότι θα καλύψει τις ανάγκες εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων. Έτσι, έχουν γίνει κινήσεις από την Πολιτεία για να παραγγείλει επιπλέον εμβόλια, αλλά οι ποσότητες διεθνώς είναι πολύ περιορισμένες και μοιραία θα κοστίσουν περισσότερο.

 

Ο κ. Τσαπέκος θέλησε δε να καθησυχάσει αυτούς που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σημειώνοντας πως «όσοι δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν πρέπει να αγχώνονται και να ψάχνουν το εμβόλιο, αλλά να αφήσουν το γιατρό και τον φαρμακοποιό να καλύψουν τις ευπαθείς ομάδες».

Σκέψεις για αλλαγή του χρόνου συνταγογράφησης

Προκειμένου μάλιστα να δώσει μια εικόνα της κίνησης του αντιγριπικού εμβολιασμού σε βάθος χρόνου ο κ. Τσαπέκος παρέθεσε και αριθμητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2018-19 εμβολιάστηκαν 2,2 εκατ. πολίτες, το 2019-2020 3,1 εκατ. πολίτες, και φέτος ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 4,2 εκατ.

Κι ενώ τα φαρμακεία και οι αποθήκες είχαν προβλέψει να προμηθευτούν 1 εκατ. περισσότερα εμβόλια από πέρυσι, η ζήτηση αποδείχθηκε μεγαλύτερη. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε σκέψεις για αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι παραγγελίες των εμβολίων, και συγκεκριμένα την εξασφάλιση του εμβολίου από τους ενδιαφερόμενους από τον προηγούμενο Μάρτιο, ώστε να γνωρίζουν και τα φαρμακεία ποιοι θέλουν να τα κάνουν, και να τα εξασφαλίζουν χωρίς πρόβλημα.«Αντί να γράφουν τώρα τα εμβόλια, να γράφουν στην αρχή της χρονιάς το εμβόλιο, το οποίο θα τον κάνουν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο» πρότεινε ο κ. Τσαπέκος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.