Το 2021 θα γινουν οι εκδηλωσεις που προγραμματισε η ΠΑΜΘ για τα 100 χρονια της Θρακης

Εντάχθηκαν στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας, με την προοπτική να μην χαθούν λόγω του κορωνοϊού

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2021, το οποίο έχει προϋπολογισμό περίπου 37 εκ ευρώ.

Στο Πρόγραμμα συγκαταλέγονται δράσεις που θα πραγματοποιήσουν τόσο η Περιφέρεια κεντρικά όσο και οι επιμέρους ΠΕ και περιλαμβάνουν την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μελέτες σκοπιμότητας, αλλά και την στήριξη πολιτιστικών δράσεων, όπως οι εκδηλώσεις των 100 ετών για την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, που μετατέθηκαν για το 2021.

368 έργα στο πρόγραμμα δράσης

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσης, ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε πως περιλαμβάνει 368 έργα, με προϋπολογισμό πάνω από 37 εκατ. ευρώ, με 193 συνεχιζόμενα έργα και 175 νέα έργα.

Δίνοντας μια εικόνα των κυριότερων έργων, αναφέρθηκε στη συμφωνία της Περιφέρειας με το ΔΠΘ, για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, συνδέοντας το πανεπιστήμιο με την παραγωγή.Αναφέρθηκε δε και σε άλλες παρεμβάσεις στα γεωργικά προϊόντα, τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και δράσεις για τις περιοχές NATURA.Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και έργα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, όπως η καταπολέμηση των κουνουπιών και οι εργαστηριακοί έλεγχοι στο πόσιμο νερό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις που περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό, μαζί με τα φεστιβάλ της Περιφέρειας, όπως το via Egnatia, η Synergeia και η εβδομάδα Δημόσιας Υγείας μεταφέρονται στο πρόγραμμα της νέας χρονιάς. Επίσης σχεδιάζονται να υλοποιηθούν συνέδρια που αναβλήθηκαν το 2020, όπως το συνέδριο «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» στην Καβάλα, το δημοσιογραφικό συνέδριο της Σαμοθράκης και το Περιφερειακό Συνέδριο Τύπου.

Αρχαιολογικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις

Ειδικά για την ΠΕ Ροδόπης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης μίλησε για τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα, με βάση τις ανάγκες των πολιτών και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Οι άξονες επάνω στους οποίους στηρίχθηκαν είναι η ανάπτυξη, ο πολιτισμός, η υγεία και ο αθλητισμός, συνομιλώντας με φορείς και πολίτες, σταθμίζοντας πόρους και ανάγκες. Ο κ. Τσαλικίδης στάθηκε στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, και την καλή συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, που θα φέρει και επιπλέον επεμβάσεις. Επίσης αναφέρθηκε και σε δράσεις συλλόγων της Ροδόπης που περιλαμβάνονται στο περυσινό πρόγραμμα και οι οποίες κατά κύριο λόγο μεταφέρθηκαν στο 2021, λόγω της πανδημίας.

Επιφυλακτική η αντιπολίτευση

Την άποψη πως το Σχέδιο Δράσης δεν εκπληρώνει τον πραγματικό του σκοπό, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, χαρακτηρίζοντάς το ως συρραφή ιδεών.Τόνισε δε πως η διοίκηση δεν θα πρέπει να αρκείται στις εισηγήσεις των υπηρεσιών, αλλά να έχει δική της στόχευση για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας στην Περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστας Κατσιμίγας διαπίστωσε πως υπάρχουν πολλά συνεχιζόμενα έργα, τα οποία κατά κύριο λόγο είναι «χειμαζόμενα» και θα πρέπει σε κάποια φάση να εκκαθαριστούν.

Θεωρεί επίσης πως η κάθε ΠΕ έχει στήσει ένα «μαγαζάκι» μοιράσματος ποσών σε συλλόγους για πανηγυράκια, εντοπίζοντας και μια «γιορτή για τα Περιστέρια» στη Ροδόπη. Η Περιφέρεια, σημείωσε, πρέπει να ασχολείται με υπερτοπικές δράσεις, γιατί διαφορετικά υποτιμά ουσιαστικά και το ρόλο της.

Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών της αντιπολίτευσης, που αμφισβήτησαν το πρόγραμμα, είτε επιμέρους είτε εξ ολοκλήρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.