Αμερικανικες Εκλογες: Το αποτελεσμα και η επομενη ημερα της νικης του Τζο Μπαιντεν

Μιχάλης Μιμιρίνης: «Ηττήθηκε o Τραμπ, και, εν μέρει, ο “τραμπισμός”, δηλαδή το φάσμα της ιδεολογίας που ο Τραμπ πρόβαλε»

«Κατά την άποψή μου στην ήττα του Τραμπ συνέβαλε  το κίνημα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και στην αστυνομική βία, το οποίο ενοποίησε όλες τις αντιστάσεις και έδωσε την αφορμή σε πολύ κόσμο να βρεθεί στον δρόμο»

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται πεισματικά να πει «αντίο» στον Λευκό Οίκο και να συνεχίζει τη ρητορική του περί νοθείας στις ψήφους του Αμερικανικού λαού, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη, ωστόσο το περασμένο Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, η νίκη του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν ανακοινώθηκε και επισήμως. Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 273 εκλέκτορες, αποκτώντας πλέον και τον τίτλο του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Και ενώ για τρεις τουλάχιστον ακόμα μήνες, καθώς η ορκωμοσία του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στην επινίκιά ομιλία του έθεσε τη βάση της επερχόμενης θητείας του ξεκαθαρίζοντας πως «θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελπίδας για να κερδίσουμε τις μάχες της εποχής μας, όπως η πανδημία, ο συστημικός ρατσισμός, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή».

Το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών αλλά και το πώς αυτό θα επηρεάσει το παγκόσμιο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα αποτέλεσε το θέμα συζήτησης μας με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Δυτικού Λονδίνου και επισκέπτη ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, καθώς και πρώην υποψήφιο βουλευτή του «ΜέΡΑ 25» στην Ροδόπη κ. Μιχάλη Μιμιρίνη.

Ο λόγος στον ίδιο…

ΠτΘ: κ.Μιμιρίνη, ένα βασικός προβληματισμός που αναπτύσσεται και εν μέσω κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι γιατί μας αφορούν οι αμερικανικές εκλογές;
Μ.Μ.:
Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι ασφαλώς παράγει θέαμα. Οι αμερικανικές εκλογές καλύπτονται με έναν τρόπο θεαματικό και αυτό τονίστηκε και με τον τρόπο που εξελίχθηκε η τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Κατά τα άλλα οι ΗΠΑ παραμένουν στο κέντρο της οικονομικής δύναμης, έχουν στρατιωτική παρουσία σε όλο το μήκος και πλάτος του πλανήτη και διατηρούν ένα σχετικά συμπαγές σύστημα πολιτικών συμμαχιών, που στηρίζεται κύρια αλλά όχι αποκλειστικά στην οικονομία. Κατά ένα τρόπο λοιπόν για χώρες όπως η Ελλάδα, και για κάθε χώρα που είναι σε αυτό το πλέγμα των συμμαχιών, τους αφορούν.

ΠτΘ:Με αυτό το δεδομένο, πώς κρίνετε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης;
Μ.Μ.:
Είναι ένα σύνθετο αποτέλεσμα. Έχουμε μία ξεκάθαρη ήττα του Τραμπ ως πρόσωπο. Προσωπικά,επίσης θεωρώ ότι ο «τραμπισμός», ήτοι το φάσμα της ιδεολογίας που πρόβαλε, εν μέρει ηττήθηκε. Άλλοι βέβαια ενδεχομένως θα διαφωνούσαν με αυτό. Πολιτικά και εκλογικά έχουμε ένα σύνθετο αποτέλεσμα. Ο Μπάιντεν κέρδισε καθαρά τις εκλογές. Υπήρχε ένα σόου το οποίο διημείφθη τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο δεν είχε να κάνει με την πραγματική δυναμική στις πολιτείες που έκριναν τελικά το αποτέλεσμα. Αυτοί που γνώριζαν τη διαίρεση επιστολικής ψήφου με την ψήφο αυτών που εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν τη μέρα των εκλογών, γνώριζαν ότι τελικά ο Μπάιντεν θα επικρατούσε στην Πενσυλβάνια, στο Γουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και όπως φαίνεται και στη Τζόρτζια. Αυτό που θα πρέπει να εξηγήσουμε είναι ότι στην Αμερική, οι ψηφοφόροι παίρνουν ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο καλούνται να ψηφίσουν για πρόεδρο, γερουσιαστές, δικαστές, τοπική γερουσία, την τοπική βουλή των αντιπροσώπων κ.ο.κ. και έτσι έχουν την δυνατότητα να «σπάνε» την ψήφο τους σε διάφορους συνδυασμούς. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να ψηφίσει τον Τραμπ για την προεδρεία, και από κάτω να ψηφίσει μόνο Δημοκρατικούς ή το ανάποδο. Είδαμε έτσι ότι στην βουλή των  Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν έδαφος. Επίσης ενώ υπήρχε μια προσδοκία από τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν τη γερουσία, αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι δεν μπορούν να κερδίσουν την πλειοψηφία του σώματος, γεγονός που θα κριθεί από τις δύο επαναληπτικές στη Τζόρτζια τον Ιανουάριο, για το ποιος θα ελέγχει τη γερουσία και αυτό δημιουργεί μια σύνθετη πολιτική εικόνα.

«Η πλειοψηφία του Αμερικανικού λαού ζει μέρες δημοκρατικής ανάτασης, ευφορίας και ανακούφισης»

ΠτΘ: Αν θα μπορούσαμε να τα προσδιορίσουμε με λίγα λόγια τι είναι αυτό που ο Αμερικανικός λαός υπερψήφισε στο πρόσωπο του Μπάιντεν και τι αυτό που καταδίκασε στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ;
Μ.Μ.:
Η πλειοψηφία του Αμερικανικού λαού ζει μέρες δημοκρατικής ανάτασης, ευφορίας και ανακούφισης. Απορρίφθηκαν σίγουρα τα «παιχνιδάκια» που έκανε ο κ. Τραμπ με το πολίτευμα, το «τεστάρισμα» των εκλογικών διαδικασιών και η απροκάλυπτη προσπάθεια να εμπλέξει το Ανώτατο Δικαστήριο. Καταδικάστηκαν επίσης κάποιες μορφές του ήθους της εξουσίας, ωστόσο από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε ότι καταδικάστηκε και η οικονομική του πολιτική.Πολλοί Αμερικανοί πολίτες, όπως έκαναν και το 2016, έτσι και αυτή τη φορά ψήφισαν με τον νου τους στο πορτοφόλι, το οποίο στην περίπτωση των Αμερικανών συχνά έχει να κάνει με το πώς πάνε οι μετοχές τους. ΠολλοίΑμερικανοί ξυπνάνε το πρωί, ανοίγουν την εφαρμογή στον υπολογιστή και βλέπουν πώς πάνε οι μετοχές τους, αλλά και πώς πάει η μετοχοποιημένη τους σύνταξη, γιατί οι συντάξεις είναι συχνά μετοχοποιημένες. Αυτές μέχρι και την πανδημία πήγαιναν καλά. Ακόμα και με την πανδημία η κυρίαρχη εκτίμηση ήταν ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τον Νοέμβριο, παρά την πανδημία.

Μεσολάβησε το κίνημα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και ενάντια στην αστυνομική βία, το οποίο ενοποίησε όλες τις αντιστάσεις και έδωσε την αφορμή σε πολύ κόσμο να βρεθεί στον δρόμο. Προσωπικά θεωρώ ότι αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών κρίθηκε το βράδυ που έκπληκτοι όλοι είδαμε τον Ντόναλντ Τραμπ να καταφεύγει στο υπόγειο του Λευκού Οίκου ο οποίος ήταν περικυκλωμένος από διαδηλωτές. Αν αυτό δεν είναι μια πάρα πολύ έντονη εικόνα που έδειχνε μια συγκεκριμένη πολιτική δυναμική, δεν ξέρω ποια εικόνα μπορεί να είναι.

Επίσης, αυτές οι διαδηλώσεις και αυτές οι μορφές αντίστασης στη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δεν σταμάτησαν καθόλη τη διάρκεια της θητείας του. Ήταν εμφανείς ακόμα και από την ημέρα της ορκωμοσίας του. Από την άλλη ο Μπάιντεν έκανε μια προσεκτική προεκλογική εκστρατεία και κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καρφιά στο πολιτικό «φέρετρο» του κ. Τραμπ – αν θεωρήσουμε ότι θα αποσυρθεί και δεν θα ξαναείναι υποψήφιος- μπήκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, με μεγάλη συγκέντρωση ή πλειοψηφία αφροαμερικανών όπως στο Μιλγουόκι, στο Ντιτρόιτ, στην Φιλαδέλφεια και στην Ατλάντα. Αυτές είναι οι πόλεις που χάρισαν τη νίκη στον Μπάιντεν. Και είναι οι πόλεις που η Χίλαρυ Κλίντον δεν κατάφερε να κινητοποιήσει ικανό μέρος της βάσης των Δημοκρατικών για να κερδίσει. Είχαμε τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς οι οποίοι συσπείρωσαν και επέκτειναν και οι δύο τις εκλογικές τους βάσεις, αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε στην μεγάλη συμμετοχή. Ο Μπάιντεν κέρδισε την υποστήριξη των κοινοτήτων τις οποίες η Κλίντον δεν κινητοποίησε στον ίδιο βαθμό, αυτό αφορούσε σε κάποιο βαθμό και σε λευκά, μη προνομιούχα στρώματα αλλά κυρίως σε μια πολύ μεγαλύτερη κινητοποίηση της αφροαμερικανικής κοινότητας αλλά και της νεολαίαςστις πολιτείες που σας ανέφερα.

«Ένα κομμάτι της βάσης των Δημοκρατικών έβλεπε μερική εκπλήρωση αυτού που δεν εκπληρώθηκε με την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον το 2016»

ΠτΘ: Πόσο ρόλο έπαιξε η επιλογή της Κάμαλα Χάρις; Είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος  στην ιστορία της Αμερικής και κυρίως από ό,τι βλέπουμε σε κάποιες αναλύσεις, λόγω της «αριστερίζουσας» πολιτικής της θεωρείται ότι αποτέλεσε εξισορροπητικό στοιχείο σε συνδυασμό με τον Μπάιντεν.
Μ.Μ.:
Σίγουρα, όλα παίζουν ρόλο με κάποιον τρόπο, ίσως όμως δεν έπαιξε τον ρόλο που θα θέλαμε να έπαιζε. Ο Τζο Μπαίντεν ήταν ειλικρινής από την κούρσα για το ποιος θα πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών, είχε πει ότι θα είχε μια γυναίκα υποψήφια αντιπρόεδρο. Το έκανε νωρίς και το τήρησε. Λόγω των εξελίξεων ήταν αναπόφευκτο ότι θα ήταν μια γυναίκα που δεν θα ήταν λευκή, ακριβώς επειδή το Δημοκρατικό κόμμα έχει αυτή τη βάση και είχε ανάγκη να την κινητοποιήσει για τις εκλογές.Να θυμίσουμε επίσης ότι η Κάμαλα Χάρις ήταν υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών και δεν τα πήγε καλά. Έρχεται  όμως από την Καλιφόρνια και έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Σίλικον Βάλει, που νομίζω ότι μας δίνει και μία ένδειξη σε σχέση με το ποιοι τομείς του κεφαλαιοκρατικού συστήματος υποστήριξαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους Ρεπουμπλικανούς και ποιοι τους Δημοκρατικούς. Για παράδειγμα οι τομείς της ενέργειας, ο πετρελαϊκός τομέας σίγουρα υποστήριξε τον Τραμπ, και για άλλη μια φορά το Τέξας ψήφισε Ρεπουμπλικανούς, ενώ στις νέες τεχνολογίες, με εξαίρεση ίσως το facebook, βλέπαμε μια υποστήριξη προς τους Δημοκρατικούς. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότιη υποψηφιότητα Χάρις ενεργοποίησε αυτές τις κοινότητες που αναφέραμε, αναδεικνύονταςδιαθεματικά ζητήματα φυλετικά και ζητήματα φύλου. Ένα κομμάτι της κοινωνικής βάσης των Δημοκρατικών βλέπει στην Κάμαλα Χάρις μερική εκπλήρωση αυτού που δεν εκπληρώθηκε με την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

«Το μόνο σίγουρο με την προεδρία Μπάιντεν είναι ότι θα ομαλοποιήσει τις θεσμικές – πολιτειακές λειτουργίες, ωστόσο υπάρχει ζήτημα ως προς το πώς θα μπορέσει να απαντήσει σε ζητήματα που παραμένουν αναπάντητα από το 2008»

ΠτΘ:Ποιο είναι το επιστέγασμα των αμερικανικών εκλογών και τι θα πρέπει να περιμένουμε για το επόμενο διάστημα, δεδομένου βέβαια ότι θα μεσολαβήσουν και τρεις ακόμα μήνες προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ;
Μ.Μ.:
Ο κ. Τραμπ μπορεί να κάνει όσες δικαστικές ενέργειες θέλει. Η ορκωμοσία το νέου προέδρου της Αμερικής θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου του 2021. Σας υπενθυμίζω επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προληπτικά αμφισβητήσει και το αποτέλεσμα το 2016, το οποίο και κέρδισε. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η πλατφόρμα Μπάιντεν έχει δοκιμαστεί. Δεν θεωρώ ότι προσφέρει κάτι διαφορετικό από την αντίστοιχη του Ομπάμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μια ομαλοποίηση στις θεσμικές-πολιτειακές λειτουργίες. Από εκεί και πέρα ο Μπάιντεν εξήγγειλε ήδη πως οι ΗΠΑ θα ξαναμπούν στην Συνθήκη του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή.Για τα φυλετικά ζητήματα και τις εισοδηματικές ανισότητες, θεωρώότι θα είναι δυο πυρήνες οι οποίοι θα παραμείνουν ενεργοί, θα δίνουν πάτημα στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία ενίσχυσε την παρουσία της στη βουλή των αντιπροσώπων, να διεκδικεί και να προωθεί τη δική της ατζέντα.Υπάρχει ένα ζήτημα ως προς το πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί-απαντήσει στα ζητήματα που μένουν αναπάντητα από το 2008, δηλαδή τι θα γίνει με όλους αυτούς που η τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση άφησε στο περιθώριο, σε χρόνια ανεργία, με υπαμειβόμενες  ή ελαστικές μορφές εργασίας, χρόνιο χρέος κ.ο.κ.. Αυτό το στοίχημα είναι πραγματικά δύσκολο και αναμένουμε να δούμε πώς η παρούσα πλατφόρμα Μπάιντεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ή να δώσει πειστικές απαντήσεις. Με αυτή την έννοια αυτό θα προκαθορίσει και τις συντεταγμένεςτης επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.