Ενεκρινε το ΥΠΕΚΑ τη δημιουργια του Σταθμου Φυσικου Αεριου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνης

Θα έχει ονομαστική μικτή ισχύ 665MW και αναμένεται να απασχολήσει 60 άτομα

Το πράσινο φως για τη δημιουργία της Μονάδας Φυσικού Αερίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας, που θα εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.

Να υπενθυμίσουμε πως το θέμα της μονάδας είχε δημιουργήσει σημαντική αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, όσο αφορά τις ποσότητες οξειδίων του Αζώτου που θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα, με το θέμα να εισάγεται και να αποσύρεται αρκετές φορές μέχρι τελικά να εγκριθεί κατά πλειοψηφία στα τέλη Ιουλίου.

Η νέα μονάδα θα έχει ονομαστική μικτή ισχύ 665MW με εγγυημένο βαθμό απόδοσης 60,0% σε ISO συνθήκες, και θα αποτελείται από έναν αεριοστρόβιλο καθαρής ισχύος περίπου 445MW, έναν ατμοστρόβιλο καθαρής ισχύος περίπου 220MW.

Ο νέος Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής είναι Συνδυασμένου Κύκλου. Οι μονάδες αυτές, σύμφωνα με την εταιρεία, επιτρέπουν πολύ υψηλούς συντελεστές συνολικής καθαρής απόδοσης, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο 60 %.



 

Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το Φυσικό Αέριο από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω σταθμού ρύθμισης και μέτρησης  που θα εγκατασταθεί εκτός της ΒΙΠΕ από τον ΔΕΣΦΑ.

Η εγκατάσταση θα έχει Μέση ετήσια καθαρή ισχύς Μονάδας 600MWe , θα χρησιμοποιεί περίπου 640.000.000 Νm3 Φυσικού Αερίου και θα παράγει περίπου 3.900.000,00 MWh/έτος ηλεκτρικής ενέργειας που θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής του Σταθμού θα υπερβεί τα 25 έτη και πέρα του 2050 εάν αυτό θα είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., και στο σύνολο των εγκαταστάσεων θα απασχολούνται σε μόνιμη βάση 60 άτομα.

Η θέση ανέγερσης Μονάδας είναι 140.430,16 m2 ιδιοκτησίας της ΤΕΡΝΑ ΑΕ, βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Κομοτηνής και καταλαμβάνει τα οικόπεδα Ε1 (εμβαδού 38.868,60 m2) και Ε2 (εμβαδού 101.561,56 m2).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.