«Ναι» στα ανοιχτα σχολεια αλλα με μετρα

Μιχάλης Βασιλειάδης: «Αν το Υπουργείο είχε λάβει υπόψιν τις προτάσεις της ΟΛΜΕ, θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει το ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων»

Υπέρ των ανοιχτών σχολείων και της δια ζώσης διδασκαλίας αλλά συνοδεία αυστηρών μέτρων για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών τάσσεται η ΕΛΜΕ Ροδόπης δια μέσου του προέδρου της κ. Μιχάλη Βασιλειάδη.

Εν μέσω του δεύτερου και πιο «σκληρού» όπως χαρακτηρίζεται κύμα του κορωνοϊού στην χώρα μας και ενώ και στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης σχολικές μονάδες είτε συνολικά είτε ανά τμήματα ανακοινώνουν την αναστολή της λειτουργίας τους, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πολίτες, που τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των σχολείων στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της μετάδοσης του ιού.

Σε συνέχεια και των κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν στην αναστολή λειτουργίας των Λυκείων και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» υπενθυμίζοντας τις κατατεθειμένες, ήδη από το καλοκαίρι, προτάσεις της ΟΛΜΕ και κατ’ επέκταση και της ΕΛΜΕ Ροδόπης για την επαναλειτουργία αλλά και την «οχύρωση» των σχολικών μονάδων, ενόψει του δεύτερου, εν εξελίξει κύματος της πανδημίας. Προτάσεις οι οποίες αφορούσαν σύμφωνα με τον ίδιο στο ανώτατο όριο των 15 μαθητών ανά τάξη και ενδεχομένως μικρότερο σε σχέση με το μέγεθος της τάξης, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, επάρκεια στα μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης, καθώς και την διενέργεια μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αίτημα που όπως εξήγησε ο ίδιος «είναι πιο επίκαιρο από ποτέ». Ο κ. Βασιλειάδης υπενθύμισε επίσης και το αίτημα πρόσληψης αναπληρωτών ώστε να λειτουργήσουν ως «αντικαταστάτες» στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μετά και την αυστηροποίηση των κριτηρίων από πλευράς του Υπουργείου,  την διάθεση πόρων από το ταμείο του κορωνοϊού για την παιδεία, καθώς και την πρόταση που αφορούσε στην λειτουργία σχολικής υγειονομικής επιτροπής, που όπως εξήγησε «θα έχει εποπτεία κάθε σχολικής μονάδας και θα προτείνει λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν».

«Ο κορωνοϊός είναι μία υγειονομική κρίση, θα την ξεπεράσουμε, αλλά δεν θέλουμε να μείνουν οι οπισθοδρομικές διαδικασίες με αφορμή την τηλεκπαίδευση»

Ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε στην καθημερινή «μάχη» των εκπαιδευτικών για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την προφύλαξη πρωτίστως των μαθητών,  αναλαμβάνοντας όπως τόνισε και τον ρόλο των «υγειονομικών» για να επαναλάβει πως το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι υπέρ των ανοιχτών σχολείων. Για τον σκοπό αυτό ο ίδιος κάλεσε εκ νέου το Υπουργείο Παιδείας να λάβει υπόψιν τις προτάσεις της ΟΛΜΕ και των επιδημιολόγων και να λάβει μέτρα, επισημαίνοντας πως «το ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων, στους “δύσκολους” τουλάχιστον νομούς, είναι πλέον ορατό, την ώρα που θα μπορούσαμε να τις είχαμε αποφύγει αν είχαμε λάβει τα μέτρα που είχαμε προτείνει ως ΟΛΜΕ και κατά τόπους ως ΕΛΜΕ εξ αρχής».

Ερωτηθείς για την ετοιμότητα της πολιτείας ως προς το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης στάθηκε στην αξία της σε κρίσιμες στιγμές, τονίζοντας ωστόσο πως «κάποιοι την χρησιμοποιούν για αλλαγές διαδικασιών, που πλήττουν το δημόσιο σχολείο». «Ο κορωνοϊός είναι μία υγειονομική κρίση, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, θα την ξεπεράσουμε, αλλά δεν θέλουμε να μείνουν οι οπισθοδρομικές διαδικασίες με αφορμή την τηλεκπαίδευση» ξεκαθάρισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα της Ροδόπης είναι έτοιμη να λειτουργήσει υπό αυτό το καθεστώς.

Κάλεσμα για αποχή από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Με την ευκαιρία της συζήτησης ο κ.Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στην εκλογική διαδικασία του προσεχούς Σαββάτου, 7 Νοεμβρίου για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων, επαναλαμβάνοντας την αντίδρασή της ΕΛΜΕ σε σχέση με την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το προσεχές Σάββατο οι εκπαιδευτικοί της χώρας καλούνται να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης να ξεκαθαρίζει πως «κανένα μέτρο, καμία νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται και να κρίνονται αποκομμένα από ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικών πρακτικών και θεσμικών επιλογών». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται όπως εξηγεί και η νομοθετική ρύθμιση για την ηλεκτρονική κάλπη που «έρχεται να προστεθεί σε ένα πλαίσιο νομοθετικών μέτρων και ρυθμίσεων της σημερινής κυβέρνησης, που χαρακτηρίζονται από μια συγκεκριμένη πρακτική και κουλτούρα που βασίζεται στην αυταρχικότητα,στην απουσία διαλόγου που έχουμε τονίσει πολλές φορές, και στην περιφρόνηση».«Η αντίδραση των συναδέλφων μας σε αυτή την πολιτική κρίνει πολλά περισσότερα πέρα από την ανάδειξη ή όχι των αιρετών εκπροσώπων μας στα υπηρεσιακά συμβούλια» σημείωσε τονίζοντας πως «θα πρέπει να ανακόψουμε όλη αυτή την επίθεση που δεχόμαστε με τη συλλογική μας δράση, απέναντι σε αυτές τις αντιδραστικές και αναχρονιστικές πολιτικές επάνω στην παιδεία». «Είναι βέβαιο ότι από αυτές τις συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και ήδη επιχειρεί, να παρουσιάσει αυτή την ηλεκτρονική λύση ως αναγκαία καινοτομία και διευκολύνει στη συγκεκριμένη περίπτωση τους εκλογείς συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς και το δικαίωμα της εκλογής τους» συνέχισε καλώντας τους εκπαιδευτικούς να μην συμμετέχουν στη διαδικασία των εκλογών. «Δεν είναι απεργία, είναι αποχή από τις εκλογές και είναι η ευκαιρία σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, να αντιδράσουν σε αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δίνοντας το μήνυμα ότι οποιεσδήποτε αντιεκπαιδευτικές και αναχρονιστικές ρυθμίσεις δεν θα περάσουν».

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης άλλωστε όπως έχει ήδη ανακοινώσει και σε συνέχεια της σχετικής απόφασης της ΟΛΜΕ απέσυρε τις υποψηφιότητες της από τις εκλογές, με τον ίδιο ωστόσο να σημειώνει πως παρά την απόσυρση «συνεχίζουμε να είμαστε υποψήφιοι με το ζόρι». «Είναι ξεκάθαρο ότι η αποχή από τις εκλογές αυτές ή αντίθετα η συμμετοχή, συνδέεται απόλυτα με τη νομιμοποίηση ή όχι αυτών των πρακτικών» τόνισε για να καταλήξει πως «είναι η τελευταία μας ευκαιρία σαν εκπαιδευτικοί να αντιδράσουμε για να διατηρήσουμε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και για να προστατέψουμε την δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία, με όλα τα προβλήματά της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.