Να γινουν πραξεις οι προθεσεις για τη «διασωση» του Παλαιου Δικαστικου Μεγαρου ζητα η Κλεοπατρα Στογιαννιδου

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κομοτηνής υπογραμμίζει την ανάγκη συστράτευσης όλων για την επίτευξη αποτελεσμάτων

«Αν το υπουργείο το θέλει πραγματικά, εδώ είναι για να το αποδείξει κι εμείς είμαστε εδώ για να αναλάβουμε δράση μόλις μας παραχωρηθεί»

Τη συστράτευση όλων, τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων, ΜΜΕ, καθώς και των ίδιων των συμπολιτών με στόχο την επίτευξη μίας ουσιαστικής εξέλιξης στο ζήτημα της αναπαλαίωσης και επαναλειτουργίας του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της Κομοτηνής ζήτησε δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Τρίτης, 27 Οκτωβρίου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κομοτηνής και δικηγόρος κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

16 χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του και δεδομένης της παρακμής του στο πέρασμα των χρόνων που ακολούθησαν και της αχρηστίας στην οποία έχει περιέλθει, σε συνδυασμό με την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής και της πόλης μας, το ζήτημα της «διάσωσής» του καθίσταται σύμφωνα και με την ίδια πιο επίκαιρο από ποτέ. Η πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Αλεξανδρή, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν και της σχετικής πρότασης που κατέθεσε το προηγούμενο καλοκαίρι ο Δήμος Κομοτηνής προς το Υπουργείο για την παραχώρηση του ιστορικού αυτού κτιρίου επανάφερε τις ελπίδες για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας, μαζί ωστόσο και με την ευθύνη της άμεσης παρέμβασης ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια εκ νέου αναβολή του ζητήματος.

Αυτό ακριβώς υπογράμμισε κατά την συνέντευξή της η κ. Στογιαννίδου υπογραμμίζοντας πως ο «ο Δήμος Κομοτηνής δήλωσε παρών και έτοιμος να αναβάλει την πρωτοβουλία για την διάσωσή του». Άλλωστε όπως εξήγησε «κάθε δήμος θα πρέπει να δηλώνει παρών όταν μέσα στα όριά της αρμοδιότητάς του υπάρχουν τέτοια κτίρια, ακόμη και αν δεν ανήκουν στην δική του ιδιοκτησία, καθώς πρόκειται για κτίρια ιστορικά, ιδιαίτερης σημασίας τα οποία πρέπει να αναδεικνύονται και να χρησιμοποιούνται». Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των κινήσεων που έχουν γίνει ήδη από πλευράς του Δήμου Κομοτηνής ως προς το αίτημα παραχώρησης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε πως η πρώτη και κύρια στόχευση της δημοτικής αρχής «είναι το κτίριο να αναπαλαιωθεί, πρωτίστως από το αρμόδιο Υπουργείο». «Ως δήμος δεν θέλουμε να πάρουμε το συγκεκριμένο κτίριο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ούτε να αναμειχθούμε στον τρόπο λειτουργίας άλλων υπηρεσιών, ούτε να τις διαταράξουμε» ξεκαθάρισε η ίδια για να τονίσει πως «εμείς λέμε πρωτίστως ότι θέλουμε το κτίριο να αναπαλαιωθεί από το αρμόδιο υπουργείο και ας το επαναχρησιμοποιήσει αν το επιθυμεί ως Δικαστικό Μέγαρο». Η κ. Στογιαννίδου ωστόσο υπενθύμισε τα λεγόμενα του κ. Αλεξανδρή, για το ύψος των κονδυλίων που απαιτούνται και το ότι το Υπουργείο δεν τα διαθέτει για να εξηγήσει πως σε αυτό το σημείο «ο Δήμος Κομοτηνής προτείνει μία άλλη λύση, ώστε το κτίριο να μην μείνει άλλα 15 χρόνια σε αυτή την κατάσταση και έπειτα δεν θα υπάρχει επιστροφή, αλλά κυρίως γιατί δεν μπορούμε να στερούμε από τον κόσμο της Κομοτηνής την απόλαυση ενός τέτοιου κτιρίου, τη χρήση ενός τέτοιου κτιρίου, τη λειτουργία ενός τέτοιου κτιρίου με ό,τι αυτό θα σήμαινε και θα συνεπάγεται εφόσον επαναχρησιμοποιηθεί».

«Ο χρόνος που έχει παρέλθει πλέον δεν αφήνει άλλα περιθώρια ολιγωρίας»

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δική της κατανόηση περί των προθέσεων του Υπουργείου από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αλεξανδρή η κ. Στογιαννίδου τόνισε πως «μετά από δεκαπέντε χρόνια που το κτίριο μένει σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μιλούμε για αισιοδοξία, αλλά να λέμε πως ήρθε η ώρα της δράσης και των αποτελεσμάτων». «Ο χρόνος που έχει παρέλθει πλέον δεν αφήνει άλλα περιθώρια ολιγωρίας. Εμείς ως δήμος κάναμε ό,τι έπρεπε μέχρι το σημείο αυτό. Από κει και πέρα είναι στο χέρι του υπουργείου να δώσει το πράσινο φως και να προχωρήσει αυτή η παραχώρηση» δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το Υπουργείο βλέπει θετικά το συγκεκριμένο αίτημα.

Ωστόσο όπως επεσήμανε «θα πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες και από εκείνη την πλευρά, διότι διαφορετικά και πάλι μένουμε σε μια κατάσταση εκκρεμότητας, με αναβολή του θέματος, με καθυστέρηση που πάλι δεν θα οδηγήσει πουθενά. Αν λοιπόν το υπουργείο το θέλει πραγματικά, εδώ είναι για να το αποδείξει κι εμείς είμαστε εδώ για να αναλάβουμε δράση μόλις μας παραχωρηθεί. Οι προθέσεις όλων έχουν οριστικοποιηθεί, έχουν εκδηλωθεί, και μένει να γίνουν πράξεις. Αν τώρα πάλι μείνουμε σε επίπεδο υποσχέσεων που ποτέ δεν θα γίνουν πραγματικότητα, τότε ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας, ας τις αναλάβει και κάθε εμπλεκόμενος φορέας».

«Δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα που μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν αν υπάρχει η πολιτική βούληση»

Ως προς τα νομικά και πρακτικά προβλήματα που ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής στις δηλώσεις του η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξήγησε πως πρόκειται για ζητήματα που αφορούν στον τίτλο παραχώρησης, προβλήματα τα οποία όμως κατά τη δική της κρίση «δεν είναι προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, αλλά περισσότερα ζητήματα διαδικαστικά, τα οποία σε κάθε παραχώρηση προκύπτουν και τα οποία πολύ εύκολα ξεπερνιούνται, αν υπάρχει πολιτική βούληση» κρατώντας στάση αναμονής για το εγγύς μέλλον.

Ως προς την ενδεχόμενη χρήση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου η κ. Στογιαννίδου έκανε λόγο για πρόωρη συζήτηση καθώς σε περίπτωση παραχώρησης θα πρέπει να διευκρινιστούν οι δεσμεύσεις, όπως αντίστοιχα και ο τρόπος ο οποίος θα επιλεγεί για την αναπαλαίωσή του καθώς στην περίπτωση για παράδειγμα του ΕΣΠΑ θα πρέπει να έχει μία χρήση πολιτιστικού κυρίως χαρακτήρα. «Θα μπορούμε να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο, ένας χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων, ένας χώρος νομικών και λοιπών συνεδρίων ή ακόμα και να φιλοξενηθεί η βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου ή λειτουργία ενός Μουσείου Δικαιοσύνης» δήλωσε η ίδια τονίζοντας πως «προσωπικά δεν θε ήθελα να δω μέσα στον συγκεκριμένο χώρο την λειτουργία υπηρεσιών». «Αν βέβαια αναλάμβανε δράση το Υπουργείο, τότε θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ως Δικαστικό Μέγαρο» ξεκαθάρισε υπογραμμίζοντας εκ νέου τη διάθεσή του Δήμου να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού, «στα βήματα» της Τσανακλείου Σχολής, ώστε «να λειτουργήσει και ως πόλος έλξης επισκεπτών, τουριστών αλλά και των ίδιων των πολιτών της πόλης αυτής».

Απαραίτητη η συμπαράσταση των φορέων για την επαναλειτουργία του

Ως προς τα επόμενα βήματα του Δήμου η κ. Στογιαννίδου τόνισε πως θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις ευελπιστώντας σε «ευήκοα ώτα» από πλευράς του Υπουργείου. «Τουλάχιστον να αποδείξουμε ότι σταματάμε να είμαστε η χώρα των αναβολών, η χώρα της ολιγωρίας και θέλουμε να μπει τέλος σε όλες αυτές τις τακτικές του ελληνικού κράτους που ό,τι είναι μακριά από την Αθήνα μένει αναξιοποίητο και δεν μας ενδιαφέρει. Τουλάχιστον νομίζω πως σαν τοπική κοινωνία πρέπει να σταματήσουμε να τις αποδεχόμαστε και να τις ανεχόμαστε, πρέπει να σταματήσουμε να σιωπούμε και να είμαστε λίγο ποιο διεκδικητικοί».  «Αυτό τουλάχιστον προσπαθούμε να κάνουμε από την πλευρά του δήμου» συνέχισε η ίδια ζητώντας την συμπαράσταση όλων των φορέων ώστε «να δούμε το κτίριο να επαναλειτουργεί, να ξανανοίγει τις πόρτες του και να είναι ένα κόσμημα μέσα στην πόλη».

Άλλωστε όπως επεσήμανε καταληκτικά «δεν έχουμε πολλά τέτοια κτίρια. Τουλάχιστον αυτά που έχουμε ας τα σεβαστούμε, ας τα τιμήσουμε, ας τους δώσουμε την αξία που τους πρέπει. Μας τα κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές που ζήσαν μέσα σε αυτά τα κτίρια και μας τα αφήσανε όχι για να τα ρημάξουμε, αλλά για να τα διατηρήσουμε και να τα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Είναι χρέος μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.