Οι κοντρες στον Δημο Ιασμου καλα κρατουν

Απούσα η αντιπολίτευση από τη μία συνεδρίαση, απούσα η συμπολίτευση από τη δεύτερη

Αμφισβητεί την νομιμότητα της απόφασης για την μείωση της τελών ύδρευσης ο Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν

Ακόμα ένα επεισόδιο που δείχνει ότι η διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έχει φτάσει σε τοξικά επίπεδα, δημιουργώντας προσκόμματα και στην ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του Ιάσμου, έλαβε χώρα την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Για το απόγευμα αυτής της ημέρας, είχαν προγραμματιστεί δύο συνεδριάσεις: μία τακτική, με γνωμοδοτήσεις και συζητήσεις θεμάτων δημοτών, και μία έκτακτη που είχε προκαλέσει η αντιπολίτευση με κοινό αίτημα Δημοτικών Συμβούλων από όλες τις παρατάξεις, φέρνοντας προς συζήτηση τα θέματα μείωσης και τροποποίησης τιμολόγησης στην κατανάλωση ύδατος, της μείωση δημοτικών τελών και της έκδοσης ψηφίσματος για τη δημιουργία του φράγματος Κομψάτου.

Χωρίς απαρτία η πρώτη συνεδρίαση

Όμως η πορεία όλης της βραδιάς φάνηκε από την αρχή ότι θα έχει πρόβλημα, όταν και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν μπήκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών του συμβουλίου. Αποτέλεσμα ήταν να μην επιτευχθεί απαρτία στην πρώτη συνεδρίαση, και αυτή να αναβληθεί, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου κ. Οντέρ Μουμίν, ο οποίος σημείωσε πως οι σύμβουλοι βρίσκονται εκτός της αίθουσας επίτηδες, για να μην υπάρξει απαρτία. Εξέφρασε δε την άποψη, όσο αφορά στο δεύτερο συμβούλιο, ότι όλα τα αιτήματα είναι μη νόμιμα και προχείρως εισαγόμενα.

Έντονοι διάλογοι και κόντρες στο δεύτερο συμβούλιο

Στο δεύτερο συμβούλιο, οι ρόλοι αντιστάφηκαν, μιας και ενώ οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μπήκαν στην αίθουσα, αποχώρησαν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης, παρόλο που ο Δήμαρχος Ιάσμου παρέμεινε στην αίθουσα, με την Προεδρία της συνεδρίασης να αναλαμβάνει η αντιπρόεδρος κ. Χριστίνα Βιδούρα, μιας και ο πρόεδρος κ. Μεχμέτ Μεχμέτ αποχώρησε και αυτός.

Ακολούθησαν τρείς ώρες εγκλήσεων και αντεγκλήσεων, πολλές φορές επί προσωπικού, αλλά και πέρα από τα θέματα τα οποία είχαν συγκεντρωθεί οι σύμβουλοι να συζητήσουν.

Ο κ. Μουμίν σημείωσε πως τα θέματα που αφορούν την ύδρευση και τα τέλη δεν θα πρέπει να συζητηθούν, γιατί θα πρέπει να υπάρξει εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας επ’ αυτών, και απόφαση της οικονομικής επιτροπής πριν ψηφιστούν από το συμβούλιο.

Για την ύδρευση, τονίστηκε από τις υπηρεσίες ότι τα έσοδά τους την προηγούμενη χρονιά ανήλθαν στις 435.000 ευρώ, με τα έξοδα για την ύδρευση να είναι σχεδόν το ίδιο, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στη ρευματοδότηση των αντλιοστασίων. Σημειώθηκε δε πως το βασικό πρόβλημα δεν είναι η κατανάλωση∙ είναι ότι εισπράττουν κάτω από το 75% των οφειλών, ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στους περισσότερους Δήμους.

Για να καλυφθεί η μείωση της εισφοράς, που ζητούσε η αντιπολίτευση, προτάθηκε από τα μέλη της να γίνουν παρεμβάσεις για να μειωθούν τα κόστη, ιδιαίτερα όσο αφορά το κόστος του ρεύματος των αντλιοστασίων. Τελικά η αντιπολίτευση ψήφισε να μειωθεί σημαντικά το κόστος νερού, φτάνοντας στα 30 λεπτά ανά κυβικό.

Όσο για τα δημοτικά τέλη, τα στελέχη της αντιπολίτευσης τόνισαν πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών, λόγω της διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες. Για αυτό και ψήφισαν τη μείωση κατά 28%, στο 1 ευρώ ανά τ.μ., θεωρώντας πως δεν θα υπάρξει μείωση των εσόδων του Δήμου.

«Κάβα» τα ψηφίσματα για το φράγμα Κομψάτου και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Όσο για το προτεινόμενο ψήφισμα για το φράγμα του Κομψάτου, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, μαζί με ψήφισμα που πρότεινε ο Δήμαρχος κ. Οντέρ Μουμίν για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, παρόλο που φαίνεται ότι υπήρχε συμφωνία για τα συγκεκριμένα θέματα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.