Κορωνοιος: «Ο,τι γινεται σε νοσοκομεια της Θεσσαλονικης θα πρεπει να γινεται… παντου»

Περισσότερους και συχνότερους ελέγχους των εργαζόμενων ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Τα εύσημα στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφερειακής Ενότητας Μακεδονίας – Θράκης, Δ. Τσαλικάκη δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος γιατί «έδωσε εντολή στις διοικήσεις νοσοκομείων Θεσσαλονίκης να υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα. Μόνο έτσι μπορούν να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί συνάδελφοι που νοσούν και να απομονωθούν».

Η ομοσπονδία ζητάει να τροποποιηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και να ισχύσει επταήμερη καραντίνα, σε όσους εκτίθενται στον ιό. «Είναι προτιμότερο να χάνεις υπαλλήλους προληπτικά για λίγες ημέρες παρά να έχεις μέσα στα νοσοκομεία κινητές υγειονομικές βόμβες, τους ίδιους τους εργαζόμενους» επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «μία αιτία της διασποράς του ιού ανάμεσα στους υγειονομικούς είναι οι στάσεις (εκεί όπου αλλάζουν) των νοσηλευτών στα νοσοκομεία που είναι μικροί χώροι και δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Θα πρέπει να βρεθούν μεγαλύτεροι χώροι και για νοσηλευτές και για γιατρούς».

Από την αρχή της πανδημίας η ΠΟΕΔΗΝ ζητά «να γίνονται τεστ με αποτελέσματα σε μία ώρα και στους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία. Ωστόσο είναι λίγα τα νοσοκομεία που έχουν τέτοια δυνατότητα. Τα δείγματα στέλνονται σε εξωτερικούς μοριακούς αναλυτές και κάνουν δύο ημέρες να εκδοθούν. Εάν οι ασθενείς έχουν μακροχρόνιες νοσηλείες τότε θα πρέπει κάθε επτά ημέρες να επαναλαμβάνουν τα τεστ».

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας στο σχετικό ερώτημα του makthes.gr απάντησαν ότι «αν γίνονταν συνεχώς τεστ, σε όλους, χωρίς να δίνουν συμπτώματα και να έχουν έρθει σε επαφή με θετικά κρούσματα, τότε θα θέλαμε ως κράτος τον ίδιο προϋπολογισμό με αυτό των… ΗΠΑ».

Η επιθετική έξαρση του ιού στη βόρεια Ελλάδα και οι σχετικές δηλώσεις των συναρμοδίων σήμερα από τις Σέρρες (Χαρδαλιά, Αρκουμανέα κ.α.) επιβεβαιώνονται και από τους αριθμούς εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr μέσα σε 14 ημέρες σχεδόν… τριπλασιάστηκαν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης (ΑΧΕΠΑ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ κ.α.) Αντίστοιχη είναι η αύξηση και σ αυτά της 3ης ΥΠΕ (Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ κ.α)…

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.