ΕΛΜΕ Ροδοπης: Αποσυρει υποψηφιοτητες και καλει σε αποχη για τις ηλεκτρονικες εκλογες των υπηρεσιακων συμβουλιων

Κατηγορεί την κυβέρνηση για περιστολή του εκλογικού δικαιώματος

Πριν λίγο καιρό το υπουργείο παιδείας με τροπολογία που ψήφισε στη βουλή εισήγαγε την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις εκλογές ανάδειξης των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ρυθμίζοντας επίσης τον χρόνο διεξαγωγής της ψηφοφορίας τα Σάββατα ώστε, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του «να μην χάνονται άλλες διδακτικές ώρες».

Η εν λόγω τροπολογία βρήκε κάθετα αντίθετους τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών που κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου παιδείας για «προκλητική έλλειψη κάθε διαλόγου» και «αντιδημοκρατικές διαθέσεις» επισημαίνοντας πως «ουδέποτε ο κλάδος των εκπαιδευτικών ζήτησε άδεια για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια» και πως «αυτή δινόταν πάντα με εντολή της Διοίκησης».

Με την πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία να έχει οριστεί για το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, η ΕΛΜΕ Ροδόπης, συντασσόμενη με την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ, αποφάσισε να αποσύρει τις υποψηφιότητες μελών της από την εκλογική διαδικασία, καλώντας επίσης όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να απέχουν από «αυτήν την παρωδία εκλογών» όπως την χαρακτηρίζει.
Αιτιολογώντας τη στάση της αυτή, η ΕΛΜΕ Ροδόπης σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «η αντίδραση απέναντι σε αυτή την πολιτική κρίνει πολλά περισσότερα από την ανάδειξη ή μη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Κρίνει στην ουσία τη δυνατότητα μας να ανακόψουμε με τη συλλογική μας δράση αντιδραστικές και αναχρονιστικές πολιτικές πρακτικές. Είναι βέβαιο ότι κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει και ήδη επιχειρεί, να παρουσιάσει την ηλεκτρονική κάλπη ως αναγκαία καινοτομία που διευκολύνει τους εκλογείς στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πρόκειται στην ουσία για μία δοκιμή που η κυβέρνηση επιχειρεί στον κλάδο των εκπαιδευτικών προτού αυτή εφαρμοστεί συνολικά σε όλους τους χώρους του Δημόσιου τομέα, όπως άλλωστε δήλωσε και η Υπουργός Παιδείας στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΟΛΜΕ μαζί της».

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον» τονίζει η ΕΛΜΕ Ροδόπης «είναι βέβαιο ότι δύσκολα θα ακουστούν τα επιχειρήματα του συνδικάτου και των Παρατάξεων» γι’ αυτό και καταθέτει στο δημόσιο λόγο αίτημα αναβολής των εκλογών «σε χρόνο που να διασφαλίζεται το συνέρχεσθαι και το απρόσκοπτα και δημοκρατικά διαλέγεσθαι και ανάλογη  παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το νόμο!» καλώντας επίσης την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την επίμαχη τροπολογία κάνοντας σαφές ότι «η απάντησή μας, εφόσον επιμείνει στην εφαρμογή της, θα είναι συλλογική, ενιαία, δυναμική και ηχηρή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.