Το Παλαιο Δικαστικο Μεγαρο Κομοτηνης δια χειρος Κοσμα Χαρπαντιδη

Της Έκδοσης

Αν κάτι σημαντικό «άφησε» πίσω της, για το ευρύ κοινό τουλάχιστον, η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ήταν η ευκαιρία του «ανοίγματος» του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της Κομοτηνής. Που για αρκετούς παλαιότερους έφερε πίσω αναμνήσεις αλγεινές αλλά και αισθήματα ανακούφισης, όχι για την υφιστάμενη κατάστασή του ως προς την εγκατάλειψη που θα  έρθει αργά ή γρήγορα αν συνεχίσει να αφήνεται στον χρόνο, αλλά για το γεγονός ότι τουλάχιστον δεν έχει αποτελέσει τόπο βανδαλισμών. Για του νεότερους δε ευκαιρία γνωριμίας με ένα συνυφασμένο με την νεότερη ιστορία του τόπου κτιρίου, μέσα από τα ρεπορτάζ και τα βίντεο των τοπικών ΜΜΕ.

Ένας εκ των πρώτων, των εχόντων δηλαδή μνήμες προσωπικές, ο γνωστός δικηγόρος και συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης, ο οποίος μοιράστηκε το βίντεο ξενάγησης του «ΠτΘ» καταγράφοντας ακριβώς αυτό, τα συναισθήματα και τις ενθυμήσεις του, το ίδιο πολύτιμες ως προς την αξία της ανάδειξης του κτιρίου, όσο και τα επιχειρήματα των διοικούντων της περιοχής όπως αυτά καταγράφονται στην πρόταση της παραχώρησής του προς τον Δήμο.

Κοσμάς Χαρμπαντίδης όμως…

«Ο Παρατηρητής της Θράκης” μας ξεναγεί στο παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, εκεί όπου έζησα ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μου ζωής, ιδίως από το 1991 που προήχθην σε Δικηγόρο παρ΄ Εφέταις. Συγκίνηση, νοσταλγία, αναμνήσεις, περιστατικά και άνθρωποι, που διαπότιζαν με την ενέργειά τους το κτίριο αυτό. Ποινικές( με ξενύχτια και επιστροφή στα πάτρια τις μικρές ώρες), αστικές υποθέσεις κάθε δεύτερη Παρασκευή του μήνα και μετά ουζάκι, αξέχαστες φιγούρες απελθόντων συναδέρφων από την δεκαετία του 1970, όταν και σαν φοιτητής ακόμη πρωτογνώρισα τον χώρο. Τι ανακούφιση που δεν βανδαλίστηκε και όλα είναι στην θέση τους! Εκτός από τους ανθρώπους του βέβαια».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.