Δ. Χαριτου: «Με την προταση μομφης φερνουμε προ των ευθυνων το συνολο της κυβερνησης και τους βουλευτες της πλειοψηφιας εναν προς εναν»

Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει την πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Υπ. Οικονομικών για το νέο πτωχευτικό κώδικα

Ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό νόμο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης από το βήμα της Βουλής κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, κάνοντας λόγο για έναν «εκτρωματικό» όπως τον χαρακτήρισε νέο πτωχευτικό κώδικα, εκκινώντας την τριήμερη διαδικασία και θέτοντας προσωρινό τουλάχιστον «μπλόκο» στην ψήφιση του νομοσχεδίου, που είχε προγραμματιστεί για χθες, Παρασκευή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης ζητώντας την απόσυρση του νέου πτωχευτικού κώδικα.  «Σας δίνω μια ευκαιρία να μην εγγράψετε το όνομα σας με μαύρα γράμματα στην οικονομική και κοινωνική ιστορία αυτού του τόπου. Να μην εγγράψετε το όνομα σας στους χιλιάδες πλειστηριασμούς ρευστοποίησης πρώτης κατοικίας, στα χιλιάδες δράματα που θα έρθουν. Στο βαθμό που επιμένετε, είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο κανονισμός της Βουλής σε τέτοια ύψιστης σημασίας ζητήματα» δήλωσε ο ίδιος ανακοινώνοντας στη συνέχεια την απόφασή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, η οποία υπεγράφη από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

«Ανακοινώνω στο σώμα ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Το νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Το νόμο της ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Το νόμο που μετά από οχτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Δ. Χαρίτου: «Νομοθετούν την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας»

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε με κάθε τρόπο, απόντος του πρωθυπουργού, στα μουλωχτά, να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα φτωχοποιήσει την κοινωνία, αφού προβλέπει τη ρευστοποίηση της περιουσίας και την κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας για 600.000 νοικοκυριά, αλλά και για μεγάλο μέρος μικρών επιχειρήσεων, που θα βρεθούν στο έλεος του τραπεζικού συστήματος» τόνισε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση μομφής ήρθε σε συνέχεια του «καθολικού» αιτήματος απόσυρσης του νομοσχεδίου, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από παραγωγικούς φορείς, όπως η ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.ο.κ.

Ο κ. Χαρίτου χαρακτήρισε ως «αδιανόητο» το γεγονός ότι «σε αυτήν κρίσιμη για την χώρα περίοδο, την ώρα που το Oruc Reis αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα, η πανδημία εξελίσσεται με μεγάλη ένταση και η οικονομική κρίση σαρώνει τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση να φέρνει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή», τονίζοντας πως  «νομοθετούν την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που δεν έγινε τα 10 χρόνια της κρίσης από καμία από όλες τις κυβερνήσεις. Και έρχεται η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και λέει με αυτό το νομοσχέδιο στα ευάλωτα νοικοκυριά ή θα παραχωρήσετε την κυριότητα του σπιτιού σας ή αυτό θα πλειστηριαστεί».

«Για ποια προστασία της πρώτης κατοικίας μιλούν;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να τονίσει πως «εμφανίζουν ότι δήθεν μεριμνούν για τα ευάλωτα νοικοκυριά όταν μπορούν να νοικιάζουν το ίδιο τους το σπίτι, αφού πρώτα το παραχωρήσουν στην τράπεζα. Το πιο υποκριτικό είναι ότι μετά από 12 χρόνια ενοικίασης του σπιτιού μπορεί να αγοράσει ξανά το σπίτι του με την εμπορική αξία εκείνης της περιόδου, χωρίς να υπολογίζονται τα ενοίκια που κατέβαλλε ή το μέρος του δανείου που είχε αποπληρώσει πριν την παραχώρηση της κυριότητας στην τράπεζα. Για ποια προστασία πρώτης κατοικίας μιλούν; Ήταν δυνατόν ως ΣΥΡΙΖΑ να το αφήσουμε να περάσει μέσα στο κλίμα σιωπής που έχουν επιβάλλει τα μπουκωμένα από τη λίστα Πέτσα συστημικά ΜΜΕ χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς; Δεν ήταν δυνατόν να το επιτρέψουμε, γι’ αυτό και καταθέσαμε την πρόταση μομφής».

Ως προς τις προσδοκίες που ενδεχομένως τρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κατάθεση της πρότασης μομφής ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε πως «με την πρόταση μομφής φέρνουμε προ των ευθυνών το σύνολο της κυβέρνησης και τους βουλευτές της πλειοψηφίας έναν προς έναν» θέλοντας να αναδειχθούν οι τεράστιες όπως τις χαρακτήρισε ευθύνες της κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα που είναι σε εξέλιξη, της εξωτερικής πολιτικής, της έξαρσης της πανδημίας, της έντασης της ύφεσης στην οικονομία «και κυρίως θα φέρουμε την κυβέρνηση ενώπιων της ιστορικής ευθύνης για την μεγαλύτερη μετεγγραφή ακινήτων πρώτης κατοικίας χιλιάδων νοικοκυριών στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών».

«Κρίση ταυτότητας στο ΚΙΝΑΛ αναφορικά με το ποιος είναι ο αντίπαλος»

Κλείνοντας, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης αλλά και την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ που μεταξύ άλλων ανέφερε πως «επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς» ο κ. Χαρίτου εξέφρασε την έκπληξή του, δεδομένου ότι και το ΚΙΝΑΛ έχει πάρει σαφή θέση κατά του σχετικού νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας πως «αντί το ΚΙΝΑΛ να στρέψει τα βέλη της σε αυτούς που προσπαθούν να νομοθετήσουν αυτό το έκτρωμα, στρέφει τα βέλη της προς τον ΣΥΡΙΖΑ». «Με τέτοιες αντιδράσεις δείχνουν να έχουν κρίση ταυτότητας αναφορικά με το ποιος είναι ο αντίπαλος και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο αντίπαλος ήταν κοινός, αφού το ΚΙΝΑΛ θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο. Νομίζω πρέπει να προβληματίσει όλον τον προοδευτικό, δημοκρατικό κόσμο γιατί αυτή τη στιγμή έγινε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.