Το πρωτο εξαμηνο του 2021 οι αποφασεις για το Παλιο Δικαστικο Μεγαρο

Την ιδιαίτερη συναισθηματική και ιστορική αξία του κτιρίου, που ξεκίνησε ως διοικητήριο, τόνισε ο Π. Αλεξανδρής στη συνάντησή του με τον Γ. Γκαράνη

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Παναγιώτη Αλεξανδρή, ο οποίος ολοκλήρωσε την Παρασκευή την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.

Ο κ. Αλεξανδρής είχε επαφές στην τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του, με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ειδικά στον Δήμο Κομοτηνής, συζήτησε με τον κ. Γκαράνη την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος για παραχώρηση του κτιρίου, ώστε αυτό αφενός να διασωθεί, αλλά και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας στη συνέχεια.

Η συνάντηση βέβαια, σημείωσε ο κ. Γκαράνης, αφορούσε όλα τα θέματα που άπτονται της δικαστικής λειτουργίας στην περιοχή μας, αλλά φυσικά επικεντρώθηκε στο Παλιό Δικαστικό Μέγαρο, για το οποίο επανέλαβε την πρόταση παραχώρησης που έχει κάνει ο Δήμος.

Η απόφαση δεν θα ληφθεί από τον κ. Αλεξανδρή, αλλά στα υψηλότερα κλιμάκια, με τον κ. Γκαράνη να δηλώνει πως ο Δήμος είναι έτοιμος για βοηθήσει όπου και όπως χρειαστεί για να σωθεί ένα εμβληματικό κτίριο για την περιοχή μας.

Ο κ. Γκαράνης ευχαρίστησε τον κ. Αλεξανδρή για την επίσκεψή του και την επαφή με τα προβλήματα της περιοχής, ενώ μετέφερε την προσδοκία συνεργασίας με τον ίδιο και το Υπουργείο.

Π. Αλεξανδρής: «Το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία»

Ο κ. Αλεξανδρής, όπως έκανε και τις προηγούμενες μέρες, δήλωσε που θα λάβουν υπόψη όλες τις προτάσεις, του Δημάρχου και της διοίκησης του κτιρίου και επιστρέφει στην Αθήνα πλήρης προτάσεων.

Ενδεχομένως βέβαια να υπάρξουν τροποποιήσεις, βελτιώσεις επί των προτάσεων και στη συνέχεια θα γίνει εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα του Υπουργού Δικαιοσύνης που έχει  τον τελικό λόγο για να εισηγηθεί προς το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων τον όποιο τρόπο περαιτέρω αξιοποίησης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου.

«Είναι μια διαδικασία ανοιχτή στον διάλογο και τις προτάσεις έτσι ώστε να επιλεγεί το καλύτερο δυνατό» ανέφερε, και περιμένει τον Δήμαρχο στην Αθήνα για επιπλέον συναντήσεις για το θέμα.

Όσο τον χρονικό ορίζοντα που θα απαιτηθεί για να έχουμε εικόνα τι θα γίνει με το κτίριο, ο κ. Αλεξανδρής εξήγησε πως απαιτείται να λυθούν μια σειρά από πραγματικά και νομικά προβλήματα, για τα οποία ενδεχομένως να χρειαστούν σχετικές γνωμοδοτήσεις.

Εκτίμησε πάντως πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα έχουν την πρόταση «που θα δίνει αυτό που όλοι επιθυμούν, ήτοι τη διάσωση του Δικαστικού Μεγάρου», σημειώνοντας πως «έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία όχι μόνο για τους κατοίκους της Κομοτηνής και της Ροδόπης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας».

Και αυτό γιατί, ως διοικητήριο, ήταν το σημείο στο οποίο παραδόθηκε από τη διασυμμαχική η διοίκηση στον Ελληνικό Στρατό, κάτι που λαμβάνουν υπόψη, μιας και δεν προορίζονταν από την αρχή να γίνει Δικαστικό Μέγαρο, αλλά ξεκίνησε ως τόπος διοίκησης που συνδέεται με μια ιστορική στιγμή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.