Λευκα καλυμματα στα ψηφιδωτα στις εισοδους στην Αγια Σοφια!

Έργα που ματαιώθηκαν μετά τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί

Η καθηγήτρια Δρ. Ζεϊνέπ Αχουνμπάι, στο άρθρο της για το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Mimarlık», εξέθεσε τις αποτυχίες στη διαδικασία αποκατάστασης μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Παρόλο που δεν βρίσκονται στην περιοχή όπου εκτελείται η προσευχή, αξίζει να σημειωθεί ότι 2 ψηφιδωτές σανίδες που βρίσκονται στην είσοδο και στην Πύλη του αυτοκράτορα είναι κλειστές με λευκά καλύμματα.

Η καθηγήτρια Δρ. Ζεϊνέπ Αχουνμπάι έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Προστατεύοντας και Παρουσιάζοντας την Αγία Σοφία ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» για το τεύχος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020 του περιοδικού «Mimarlık». Συνοψίζει  τη διαδικασία αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας και αναφέρει τα έργα που ματαιώθηκαν μετά τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Η καθηγήτρια Δρ. Ζεϊνέπ Αχουνμπάι τόνισε ότι η προστασία της Αγίας Σοφίας, η οποία συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς με την αίτηση της Τουρκίας στην UNESCO το έτος 1985, δεν είναι μόνο μέλημα και ευθύνη της Τουρκίας, αλλά και των «άλλων χωρών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς» και εξηγεί πως «το καθεστώς της Παγκόσμιας Κληρονομιάς δείχνει ότι η διατήρηση των οικουμενικών αξιών ενός πολιτιστικού μνημείου είναι ανοικτή στη συμβολή της διεθνούς κοινότητας». Έτσι, μετά από σύσταση της UNESCO, ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1993 ένα Διοικητικό Συμβούλιο που συμβουλεύει για τις επισκευές της Αγίας Σοφίας.

Δεν δόθηκαν εκθέσεις και έργα στην UNESCO

Η καθηγήτρια Δρ. Ζεϊνέπ Αχουνμπάι δηλώνει χαρακτηριστικά πως στις 10 Ιουλίου 2020, μόλις δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου ανακλήθηκε και η μετατροπή του σε τζαμί παραβίαζε τους κανόνες που ορίζει ο οδηγός εφαρμογής της σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Επίσης προσθέτει πως «πριν από τη διαδικασία μετατροπής σε τζαμί, δεν υποβλήθηκε στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έκθεση και έργο για φυσικές παρεμβάσεις».

Ένας από τους κανόνες που θεσπίζει ο οδηγός εφαρμογής της Σύμβασης για την παγκόσμια κληρονομιά είναι ότι το έργο και η έκθεσή του πρέπει να υποβληθούν στην UNESCO πριν αλλάξουν τη λειτουργία των πολιτιστικών μνημείων που αποτελούν τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Αχουνμπάι ανέφερε εν συντομία σχόλια που έγιναν μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στο Διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και τόνισε ότι η χρήση του μνημείου ως μουσείου είναι πιο ενδεδειγμένη όσον αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του και λέει ότι «τα δάπεδα της Αγίας Σοφίας, τα μάρμαρα που κοσμούν τις επιφάνειές της, τα ψηφιδωτά με φιγούρες στις επιφάνειες των τοίχων, των καμάρων και των θόλων, είναι στοιχεία καλλιτεχνικής αξίας και δεν πρέπει να επηρεάζονται από την αλλαγή χρήσης, δεν πρέπει να καταστρέφονται».

Δυσλειτουργικές επισκευές

Σύμφωνα με την Αχουνμπάι, οι εργασίες για τον τοίχο του τυμπάνου προς τη βόρεια κατεύθυνση του εσωτερικού ήταν σε εξέλιξη και μετά την απόφαση να μετατραπεί σε Τζαμί, η σκαλωσιά που εγκαταστάθηκε γι’ αυτό ζητήθηκε να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, λόγω της απόφασης να μετατραπεί σε τζαμί, κατέστη αδύνατο για τους ειδικούς να εργαστούν στο εσωτερικό εγκαθιστώντας σκαλωσιές στη νότια πλευρά.

Επί του παρόντος, μόνο το ισόγειο της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για προσευχή. Το ισόγειο είναι καλυμμένο με χαλί, ενώ τα ψηφιδωτά της αψίδας κρύβονται από κουρτίνες. Αν και τα δύο ξεχωριστά ψηφιδωτά πάνελ που βρίσκονται στην είσοδο της Νότιας Πύλης της εισόδου και της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας δεν βρίσκονται στην περιοχή όπου τελείται η προσευχή, αξίζει να σημειωθεί ότι καλύπτονται με λευκά καλύμματα «κατόπιν αιτήματος θρησκευτικών προσώπων».

Πηγή: https://www.gazeteduvar.com.tr/ayasofyada-girislerdeki-mozaiklere-beyaz-kapak-haber-1501818
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.