Ηχηρο μηνυμα για τη συρραξη στο Ναγκορνο Καραμπαχ απο τους Αρμενιους της Κομοτηνης

Συγκίνηση αλλά και αποφασιστικότητα στην εκδήλωση, με τη συμμετοχή τριών χορωδιών της πόλης μας

Να στείλουν ένα μήνυμα συμπαράστασης στους Αρμενίους που πολεμούν στο Αρτσάχ-Ναγκόρνο Καραμπάχ για την πατρίδα τους, την ιστορία τους αλλά και το δικαίωμα να ζήσουν ειρηνικά στα ιστορικά τους εδάφη, θέλησαν τόσο μέλη της Αρμενικής κοινότητας όσο και μέλη συλλόγων της Κομοτηνής, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου μπροστά από το Ηρώο της Κομοτηνής.

Στην εκδήλωση τον πρώτο λόγο είχαν οι χορωδίες του Συλλόγου Αρμενίων, του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης και του Συλλόγου Πατεράδων, ενώ παραβρέθηκαν δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους και εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων της περιοχής καθώς και του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών.

Επίσης χαιρέτησαν την εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, που ανέγνωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκπρόσωπος του Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη καθώς και ο καλλιτέχνης κ. Άρης Ασσαριωτάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Κομοτηνής, αλλά και αναγνώστηκαν χαιρετισμοί του Βουλευτή Ροδόπης κ. Δημήτρη Χαρίτου και του πρώην Βουλευτή κ. Γιώργου Πεταλωτή.

Ιστορική αναδρομή για το Αρτσάχ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μια ιστορική αναδρομή για το Αρτσάχ, το όνομα που χρησιμοποιούν οι Αρμένιοι για την περιοχή, που βρίσκεται στην οροσειρά του Καυκάσου, και συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και το Ιράν.

Όπως παρουσιάστηκε κατά την εκδήλωση, σύμφωνα με τα τελευταία δημογραφικά στοιχεία, το 95% των κατοίκων της περιοχής είναι Αρμένιοι, και η περιοχή διεκδικείται από Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν από το 1918. Το 1923 δημιουργήθηκε από τον Ιωσήφ Στάλιν, εντός της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, η αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αποτελεί, σύμφωνα με τους Αρμενίους, τη ρίζα του προβλήματος, και οδήγησε στην εξέγερση του Αρμενικού λαού, που φαίνεται να εμπόδισε αυτά τα σχέδια.

Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή αποτέλεσε εκ νέου πεδίο διαμάχης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με δημοψήφισμα να οδηγεί στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Το 1991-94 οι εθνοτικές συγκρούσεις οδήγησαν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που οδήγησε σε κατάπαυση του πυρός, και τα σύνορα που υφίστανται μέχρι σήμερα, μια εκεχειρία που όμως, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, παραβιάζεται συνεχώς από το Αζερμπαϊτζάν, που επιτίθεται αδιάκριτα σε όλους τους στόχους, όπως έχει καταγγείλει και η Διεθνής Αμνηστία.

Οι Αζέροι, είναι περισσότεροι αριθμητικά, και υποστηρίζονται και από τρίτες δυνάμεις, που τους εξοπλίζουν τόσο στρατιωτικά όσο και με μισθοφόρους από τη Συρία.

Το Αρτσάχ, σημείωσαν τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής, είναι μια ιστορική Αρμενική περιοχή, με επιγραφές από τον 8ο Αιώνα π.Χ. που μιλούν για τους Αρμένιους του Αρτσάχ, όταν το Αζερμπαϊτζάν έχει ιστορία 100 ετών. Παράλληλα θύμισαν πως το 1915 χάθηκαν 1,5 εκ. αθώες ψυχές στη γενοκτονία, κάτι που τους πονά, αλλά ταυτόχρονα τους πεισμώνει και τους δίνει αποφασιστικότητα και προειδοποίησαν πως σήμερα είναι η Αρμενία, αύριο μπορεί να είναι κάποια άλλη χώρα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις τρείς χορωδίες, και ολοκληρώθηκε με ένα τραγούδι με τίτλο «Θα υπερασπιστώ» που μιλά για τον ξεριζωμό των Αρμενίων από τα σπίτια τους, ενώ συνδυάστηκε και με ένα μικρό θεατρικό, με τον στρατιώτη να πηγαίνει μπροστά από τον Ιερέα, που του δίνει ένα σταυρό για να τον προστατεύει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.