Δοκιμαζει εκπαιδευτικες δομες της Κομοτηνης ο κορωνοιος

Νέα αναστολή δια ζώσης λειτουργίας σε τμήματα του 3ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ∙ εξ αποστάσεως αποκλειστικά τα μαθήματα σε ΤΕΦΑΑ και Παρευξεινίων

Αιχμές από ΕΛΜΕ και ΚΝΕ για τεστ covid

Τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της περιοχής δοκιμάζει η επανεμφάνιση περιστατικών κορωνοϊού. Ολόκληρες δομές ή μέρος τους και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης αναστέλλουν τη λειτουργία τους μετά την ανίχνευση πασχόντων από Covid 19 ατόμων. Έτσι μετά την αναστολή λειτουργίας μέχρι τα τέλη του μήνα στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Κομοτηνής που επιβλήθηκε την Τρίτη, χθες είχαμε άλλες δύο περιπτώσεις. Ο λόγος για το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, στο οποίο αναστέλλονται τα δια ζώσης μαθήματα  σε τμήμα της Α’ Τάξης κατόπιν εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού σε μαθητή αλλά και στο 1ο ΓΕΛ, που αποφασίστηκε η αναστολή των δια ζώσης μαθημάτων σε όλα τα τμήματα της Β’ Λυκείου μετά τον εντοπισμό κρούσματος επίσης σε μαθητή. Και στις δύο περιπτώσεις τα μαθήματα θα συνεχιστούν εξ αποστάσεων για διάστημα 14 ημερών.

Εξ αποστάσεως τα μαθήματα σε ΤΕΦΑΑ και Παρευξεινίων

Σε αναστολή των δια ζώσης μαθημάτων προχώρησαν όμως και πανεπιστημιακά τμήματα  του ΔΠΘ. Πρόκειται για το ΤΕΦΑΑ που με επείγουσα ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης ενημέρωνε όλους τους φοιτητές για την εξ αποστάσεως συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλα τα μαθήματα (θεωρητικά και πρακτικά), καθώς μέχρι στιγμής βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τουλάχιστον έξι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος.

Επίσης για λόγους καθαρά προληπτικούς λόγω κορωνοϊού, από την Παρασκευή 23-10 έως την Παρασκευή 30-10-2020, όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ θα διεξάγονται κι αυτά μόνο με την εξ αποστάσεως μέθοδο διδασκαλίας.

Δωρεάν μοριακά τεστ για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας απαιτεί η ΕΛΜΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο 1ο ΓΕΛ και στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα 15 ημερών οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που δίδασκαν στις αντίστοιχες τάξεις και τμήματα η ΕΛΜΕ Ροδόπης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαιτεί το αυτονόητο: κάθε φορά που αναστέλλεται η λειτουργία ενός τμήματος, τάξης ή μιας σχολικής μονάδας να προβλέπονται προαιρετικά δωρεάν μοριακά τεστ για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό).

Όπως επισημαίνει η ΕΛΜΕ Ροδόπης, «προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία των  σχολείων, αλλά και στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών». Ωστόσο, όπως αντιτείνει «δεν ζητήθηκε έως αυτή τη στιγμή από κανέναν (μαθητή ή εκπαιδευτικό) να κάνει τεστ για COVID-19», πρακτική που η ίδια θεωρεί «εντελώς απαράδεκτη» γι’ αυτό και τονίζει για πολλοστή φορά: «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ούτε εμείς, ούτε οι μαθητές μας ούτε οι οικογένειες μας ούτε και οι οικογένειες των μαθητών μας».

«Περιμένουμε από την Πολιτεία να εξασφαλίσει συνθήκες, τα ελάχιστα  προαπαιτούμενα για τη διδασκαλία, την ομαλή συνέχιση της λειτουργικής σχέσης εκπαιδευτικών – μαθητών. Προσωπικό  καθαριότητας, μέτρα για την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, διασφάλιση όρων υγιεινής και ασφάλειας, περιοδικούς ελέγχους – δωρεάν προαιρετικά τεστ για τα μέλη της σχολικής κοινότητας κ.ά.» υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ Ροδόπης κλείνοντας την ανακοίνωσή της.

ΚΝΕ Ροδόπης: Δεν διαθέτουν όλοι οι μαθητές τα μέσα για εξ αποστάσεως διδασκαλία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΝΕ Ροδόπης με την οποία απαιτεί  μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, με έξοδα και ευθύνη του κράτους και μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Επίσης αύξηση του προσωπικού καθαριότητας και τοποθέτηση με μόνιμη σχέση εργασίας καθαριστριών σε όλα τα σχολεία με αποκλειστική απασχόληση σε αυτά. Επιπλέον με ευθύνη των δήμων να πραγματοποιούνται άμεσα απολυμάνσεις στο σύνολο του σχολικού χώρου εκεί όπου εντοπίζεται κρούσμα. Και τέλος 15 μαθητές ανά τάξη και πρόσληψη του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού.

Η ΚΝΕ Ροδόπης θέτει και ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει, όπως εξηγεί, «στις περιπτώσεις των τμημάτων ή σχολείων που κλείνουν και δεν παίρνεται πραγματικά ούτε το παραμικρό μέτρο για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές ισότιμα θα μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Πανελλαδικά υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, όπως φάνηκε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι οποίοι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να παρακολουθήσουν τα μαθήματα επειδή δεν διαθέτουν τα μέσα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.