Η αρχη μιας ουσιαστικης συνεργασιας το αφιερωμα για τη Μελινα Μερκουρη στην Κομοτηνη

ΔΗΠΕΘΕ, Περιφέρεια και Επιτροπή Ισότητας ήρθαν πιο κοντά με αφορμή την μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και πολιτικό

Συνέντευξη τύπου για το αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, που θα προβληθεί το απόγευμα της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, παραχώρησαν οι συντελεστές του το πρωί της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, θέλοντας να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο αποτίνουν φόρο τιμής στη μεγάλη γυναίκα του πολιτισμού και της πολιτικής.

Για αυτό και στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής θα προβληθεί, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό, η ταινία Κραυγή Γυναικών (1978) σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν και διασκευή σεναρίου Μίνωα Βολονάκη, μια προβολή που διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κομοτηνής και το ΔΗΠΕΘΕ
Κομοτηνής με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και τη συνεργασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Αντιδήμαρχος Κομοτηνής Στράτος Τσακιρίδης, το μέλος της Επιτροπής κ. Έλπη Μπλεκάτση, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Γιάννης Κυριαζής και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου.

Έμφαση το έργο της Μελίνας από την Επιτροπή Ισότητας

Ο κ. Τσακιρίδης σημείωσε πως επέλεξαν να τιμήσουν μια από τις σημαντικότερες γυναίκες του 20ου αιώνα, 100 χρόνια μετά τη γέννησή της, στο πλαίσιο του έτους Μελίνας Μερκούρη που έχει κηρύξει το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Θεωρώντας πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική γυναίκα, που άφησε το στίγμα της στην καλλιτεχνική αλλά και πολιτική ζωή του τόπου, θελήσαμε να δώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στο πρόσωπό της» ανέφερε, με μια ταινία αντιπροσωπευτική της τιμώμενης, ελπίζοντας πως το κοινό της Κομοτηνής, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα και τους περιορισμούς, θα προσέλθει στην εκδήλωση.

Το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη βοήθησε στη διοργάνωση της εκδήλωσης, δίνοντας τους τις φωτογραφίες που αποτυπώθηκαν στις αφίσες που αναρτήθηκαν στην πόλη μας τις προηγούμενες μέρες, αλλά και παραχώρησε την ταινία που θα προβληθεί, ανέφερε η κ. Μπλεκάτση. Όπως εξήγησε η ίδια, για την επιτροπή ισότητας η Μελίνα είναι μια εμβληματική και χαρισματική προσωπικότητα, με την μαχητικότητα, τη δύναμη και την αγωνιστικότητά της να αποτελεί παράδειγμα τόσο για τις Ελληνίδες, όσο και τους Έλληνες.

Άλλωστε πολλά έχουν γίνει στον τομέα της ισότητας από την εποχή της, αλλά απομένουν πολλά. «Θα πρέπει να παλεύουμε για να εδραιωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα στους ανθρώπους.

Θετική η συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ

Από την πλευρά του ο κ. Κυριαζής ανέφερε πως «πραγματικά είμαστε χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία μεταξύ Δημοτικής Επιτροπής ισότητας, ΔΗΠΕΘΕ και Περιφέρειας, με τους θεσμούς του τόπου μας να συνεργάζονται στο πλαίσιο του Πολιτισμού, τιμώντας παράλληλα μια σπουδαία Ελληνίδα».

Όπως επεσήμανε, η Μελίνα άφησε το στίγμα της τόσο στα πολιτικά, όσο και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, μια εμβληματική προσωπικότητα που ως υπουργός Πολιτισμού από το 1981-88, προώθησε πολύ ουσιαστικές ενέργειες, όπως τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τη δημιουργία του Μουσείου Ακροπόλεως αλλά και τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ, θέλοντας να δώσει μια θεατρική πολυκεντρικότητα σε όλη τη χώρα.

Κάνοντας αναφορά και στο σημαντικό καλλιτεχνικό της έργο, ο κ. Κυριαζής τόνισε πως πρέπει να τιμώνται Έλληνες και Ελληνίδες σαν και αυτή, και από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν, στην κατεύθυνση που έθεσε η Μελίνα Μερκούρη, να επανεκκινήσουν τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ, που τα τελευταία χρόνια περνούν κρίση στη λειτουργία τους. Άλλωστε όπως αποκάλυψε ο κ. Κυριαζής, μια προσπάθεια που θα ξεκινούσε με αφορμή το έτος Μελίνας Μερκούρη ατόνησε λόγω της υγειονομικής κρίσης, όμως ελπίζουν πως θα γίνει μια επαναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια.

Τέλος ευχήθηκε η συνεργασία αυτή στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, να αποτελέσει την απαρχή της κανονικής λειτουργίας του, και θα είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν αυτό το κτίριο, που αποτελεί κεφάλαιο για την περιοχή μας, και η αφετηρία μια σημαντικής συνεργασίας με την Περιφέρεια.

Επαναλειτουργεί, έστω και με περιορισμούς, το Μέγαρο

Τέλος η κ. Κοσμίδου τόνισε, πως μετά από αυτή την πολύ δύσκολη χρονιά, με προσαρμογή στις ανάγκες και τα δεδομένα, προσπαθώντας να περιοριστεί η εξάπλωση της Πανδημίας και να στηριχθεί ο τοπικός πληθυσμός, είναι στην ευχάριστη θέση, τηρώντας τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, να μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τον μοναδικό χώρο του Μεγάρου.

«Είναι τεράστια η χαρά και η τιμή μας να ανοίγουμε το χώρο αυτό προς τιμή της Μελίνας Μερκούρη» σημείωσε, «μιας γυναίκας που έδωσε με τους αγώνες και τη δυναμική της παρουσία τη δυνατότητα στις γυναίκες να πάνε πολύ μπροστά, αλλά και να ανθίσει ο πολιτισμός της χώρας».

Για αυτό και, κατά την κ. Κοσμίδου, είναι σημαντικό που με αυτήν ξεκινούν οι εκδηλώσεις της επόμενης σεζόν στο Μέγαρο, τηρώντας όλες τις προφυλάξεις και τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Κοσμίδου σημείωσε πως η δυνατότητα υποδοχής του κοινού είναι μέχρι το 50%, δηλαδή 350 άτομα. Ακόμα οι προσκλήσεις για την εκδήλωση, που είναι δωρεάν, δεν έχουν εξαντληθεί και ανάλογα με τον αριθμό τους θα προσαρμοστεί και η αίθουσα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.