e-colloquium απο το ΤΕΦ

Φιλοξενούμενοι διακεκριμένοι Γλωσσολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Η Ειδίκευση Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας διοργανώνει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 επιστημονικό colloquium, το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει πτυχές της μελέτης της γλώσσας αποτελώντας ένα δημιουργικό πλαίσιο για ανταλλαγή γόνιμων επιστημονικών απόψεων.

Το colloquium θα διεξάγεται μία φορά το μήνα (ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.30-20.00). Θα συμμετέχουν σε αυτό διακεκριμένοι Γλωσσολόγοι από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των διαλέξεων περιλαμβάνει:

5 Νοεμβρίου 2020: Μαρίνα Τζακώστα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης
«Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλη»: η βαθμιαία ενσωμάτωση των διαλέκτων στην εκπαίδευσης-το παράδειγμα της Κρήτης

3 Δεκεμβρίου 2020: Μαρία Καμηλάκη, Δρ. Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, Προϊσταμένη Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης. «Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν». Ο γλωσσικός προσδιορισμός της ετερότητας: Θεωρητικές προσεγγίσεις και διδακτικές εφαρμογές.

14 Ιανουαρίου 2021: Νικολέτα Τσιτσανούδη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο δημοσιογραφικός λόγος από τη μεταπολίτευση έως τα μνημόνια

11 Φεβρουαρίου 2021: Γεωργία Κατσούδα Ερευνήτρια Α΄ Βαθμίδας Ακαδημίας Αθηνών. Η νεοελληνική ετυμολογία: Επανεξέταση και αναθεώρηση του σύγχρονου ΝΕ λεξιλογίου

11 Μαρτίου 2021: Κώστας Ντίνας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Η γλωσσική και κοινωνική ετερότητα στα ΝΕ επώνυμα

15 Απριλίου 2021: Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ
Επιθηματοποίηση και χωροχρόνος

Info

To colloquium είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό. Οι σύνδεσμοι του Microsoft Teams θα κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα του Τμήματος μια εβδομάδα νωρίτερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.