Και ομως, υπαρχουν Πανεπιστημια που ζητουν μειωση εισακτεων

Της Έκδοσης

Το θέμα της επέκτασης του ΔΠΘ, το οποίο, να υπενθυμίσουμε, ήταν ένα από τα λίγα, αν όχι το μοναδικό, που είχε εξαιρεθεί από τον προεκλογικό οργασμό συγχωνεύσεων και δημιουργίας νέων τμημάτων στα τέλη του 2018 και τις αρχές του 2019, μας έχει απασχολήσει πρόσφατα, και είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσει να μας απασχολεί, αφού ληφθούν οι αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου.

Όμως η φιλοσοφία της έμφασης στην επέκταση, εις βάρος πολλές φορές άλλων αναγκών που μπορεί να έχει ένα ίδρυμα, η οποία έχει πολύ πιστούς οπαδούς στην περιοχή μας, δεν ακολουθείται από όλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα εσωτερικά του οποίου γνωρίσαμε καλά κατά την περίοδο της προσπάθειας ίδρυσης 4ης Νομικής, και του οποίου η Σύγκλητος ήταν, και συνεχίζει να είναι, εναντίον των συγχωνεύσεων που έγιναν με τον Ν. 4610/2019 με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Μάλιστα με ανακοινωθέν της η Σύγκλητος, τονίζει πως η συγχώνευση αυτή υπονόμευσε βαθιά την ακαδημαϊκή προοπτική και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και σε αυτήν την εκπαιδευτική του λειτουργία.

Αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν με την αύξηση των Τμημάτων από 24 σε 35 με την παράλληλη υποστήριξη επιπλέον 14 παλαιών προγραμμάτων σπουδών (για τους φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών σε 6 πόλεις (Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Αμαλιάδα).

Η Σύγκλητος έχει 15 προτάσεις προς το Υπουργείο, για να συνεχίσει το Πανεπιστήμιο Πατρών να είναι επώνυμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο, οι οποίες δυστυχώς δεν μπορούν να συμπεριληφθούν όλες, όμως η πρώτη μας έκανε εντύπωση.

Σύμφωνα με αυτή, η Σύγκλητος ζητά τη δραστική μείωση των εισακτέων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Τμημάτων, σε βάθος πενταετίας, αμάρτημα καθοσιώσεως, για άλλες περιοχές.

Πέραν αυτού, βέβαια, αναφέρονται και στην ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού των δομών, αύξηση διδακτικού προσωπικού, χρηματοδότησης κτλ που θα βλέπαμε και σε άλλα πανεπιστήμια, όμως αυτή η δραστική κίνηση, που είμαστε σίγουροι πως θα δημιουργήσει αντιδράσεις, δείχνει πως καταλαβαίνουν ότι η επέκταση, όταν αυτή γίνεται χωρίς σχέδιο, και πολλές φορές βιαστικά γιατί θέλουμε κάποιο ή κάποια συγκεκριμένα τμήματα να δημιουργηθούν, όπως έγινε στην περίπτωση της Πάτρας, μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα μπορούσε να λύσει.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.