Στην τελικη ευθεια η πολιτιστικη διαδρομη του Βυζαντινου φρουριου της Κομοτηνης

435.000 ευρώ θα κοστίσει η κατασκευή της διαδρομής στο Ανατολικό και Νότιο τμήμα του τείχους

Συνεχίζεται η διαμόρφωση της περιοχής του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, που θα διαμορφώσει και θα αναδείξει τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Κάστρου, με την δημοπράτηση, από το Δήμο Κομοτηνής, του έργου «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής», προϋπολογισμού  435.000 ευρώ.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί τη συνέχεια της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, και θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να περπατούν από την πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, από όπου θα ξεκινά η διαδρομή, μέχρι την Λέσχη Κομοτηναίων, κινούμενοι παράλληλα με το τείχος του κάστρου.

Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως του 1933, και ο σκοπός του είναι η εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης της Κομοτηνής.

Επεμβάσεις κατά μήκος του εξωτερικού τμήματος του τείχους

Ειδικότερα θα γίνει διαμόρφωση πολιτιστικής διαδρομής και χώρου αναψυχής με την διάνοιξη του Νοτίου και Ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω από την Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα επί του πεζόδρομου Βενιζέλου και παράλληλα της οδού Σωκράτους. Για να γίνει αυτό, θα απαλλοτριωθούν τμήματα ιδιόκτητων αυλών που βρίσκονται στη ζώνη ανάπλασης γύρω από το Τείχος.

Πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων δημιουργείται πολιτιστική διαδρομή φάρδους έξι μέτρων, εκ των οποίων τα δύο μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δένδρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και καθιστικά και θα φωτιστεί αναλόγως. Σημειώνεται ότι ο χώρος μπροστά στο Τείχος θα είναι ελεύθερος από κάθε εμπόδιο (φυτά, παγκάκια, στύλοι φωτισμού κλπ).

Σε ό,τι αφορά την επίστρωση της επιφάνειας της διαδρομής, θα χρησιμοποιηθεί φυσικός γρανιτικός κυβόλιθος διαστάσεων 10Χ10 εκατοστών, βιομηχανικός κυβόλιθος διαστάσεων 10Χ10 εκατοστών και σε απόχρωση γκρι, πλάκες οδηγοί τυφλών, διαστάσεων 40Χ40 εκατοστών, σε υπόλευκο χρώμα καθώς και λωρίδες από ξύλο ιρόκο, ιδιαιτέρα ανθεκτικό, φάρδους 12 εκατοστών σε σκούρο καφέ χρώμα.

Το ξύλο θα δέσει αρμονικά με το Βυζαντινό Τείχος που τμηματικά έχει πλίνθους και πέτρες σε αποχρώσεις καφέ, και θα δώσει μια ζεστή πινελιά στο παρουσιαστικό της πολιτιστικής διαδρομής.

Η διαδρομή θα συνεχιστεί παράλληλα με τον πεζόδρομο Βενιζέλου και θα στρίψει βγαίνοντας στο 1ο Δημοτικό σχολείο. Η ανάπλαση της διαδρομής θα γίνει με τον ίδιο τρόπο όπως και πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, με τη διαφορά ότι θα έχει πλάτος 4 μέτρα. Τα δένδρα θα φυτευτούν τμηματικά δίπλα στους πάγκους καθιστικών.

Μικρή πλατεία δημιουργείται μεταξύ της οδού Σωκράτους και του Τείχους

Στο σημείο ενδιάμεσα από την οδό Σωκράτους και το Τείχος θα απελευθερωθεί χώρος διαστάσεων 19,40Χ16,00 μέτρα περίπου με εμβαδόν 320,00 μ2. Εκεί θα γίνει μικρή πλατεία, η οποία θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, καθιστικά και ελεύθερους χώρους Οι χώροι πρασίνου θα φυτευτούν με δένδρα, θάμνους, γκαζόν και αρωματικά φυτά. Τα παρτέρια θα εγκλωβιστούν με διακοσμητικό τοιχάκι, κατασκευασμένο από βιομηχανικούς κυβόλιθους σε γκρι χρώμα.

Σε ό,τι αφορά τη φύτευση, προτείνεται να χρησιμοποιηθούν τα εξής είδη
δένδρα: σφένδαμος ιαπωνικός, λομπέλια, κατάλπη, λικιδάμβαρη. Θάμνοι: φωτίνια,
τσιτώνια. Αρωματικά φυτά: γιουνίπερους, λεβάντα, δεντρολίβανο.

Όσο για τον φωτισμό, προτείνεται η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, ασύμμετρου φωτισμού, χυτοπρεσσαριστού αλουμινίου, σε γκρι-καφέ απόχρωση, κομψού και ιδιαίτερου σχεδιασμού, με τετράμετρο ιστό. Βήμα τοποθέτησης στην πολιτιστική διαδρομή, στη μέγιστη δυνατή απόσταση από το μνημείο, ανά 8 με 10 μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.