Κορωνοιος: Ανακαλυψη 14χρονης Τεξανης ισως οδηγησει σε θεραπεια

Η εφεύρεσή της σχετίζεται με την ανακάλυψη ενός μορίου που μπορεί να προσκολληθεί στην πρωτεΐνη – ακίδα του νέου κορωνοϊού

Καθώς οι επιστήμονες ανά τον κόσμο αγωνίζονται να βρουν μια θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό, ένα νέο κορίτσι ανάμεσά τους κατάφερε να ξεχωρίσει, αναφέρει σε δημοσίευμά του CNN.

Η Ανίκα Τσεμπρόλου, μια 14χρονη από το Φρίσκο του Τέξας,  μόλις αναδείχθηκε νικήτρια του «3M Young Scientist Challenge» και κέρδισε χρηματικό βραβείο 25.000 δολαρίων για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μια πιθανή θεραπεία για την COVID-19.

Η εφεύρεση της Ανίκα σχετίζεται με την ανακάλυψη ενός μορίου το οποίο μπορεί να προσκολληθεί στην πρωτεΐνη – ακίδα του νέου κορωνοϊού, εμποδίζοντας ενδεχομένως τον ιό να διεισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, είδα ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον στα ΜΜΕ για την εργασία μου καθώς αυτή σχετίζεται με τον ιό SARS-CoV-2 και αντανακλά τις συλλογικές μας ελπίδες να βάλουμε τέλος σε αυτή την πανδημία καθώς εγώ, όπως και όλοι οι άλλοι, επιθυμούμε να επιστρέψουμε στις κανονικές μας ζωές σύντομα», δήλωσε η Ανίκα στο CNN.

Ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανέφερε την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον Δεκέμβριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει πάνω από 219.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Ανίκα, η οποία είναι Αμερικανίδα ινδικής καταγωγής, κατέθεσε την εργασία της όταν ήταν ακόμη στη δεύτερη τάξη του γυμνασίου, αλλά δεν εστίαζε εξαρχής στην ανακάλυψη μιας θεραπείας για την COVID-19.

Αρχικά, ο στόχος της ήταν να χρησιμοποιήσει μεθόδους in-silico για την ταυτοποίηση ενός βασικού συστατικού που έχει τη δυνατότητα να προσκολληθεί σε πρωτεΐνη του ιού της γρίπης.

«Αφού αφιέρωσα τόσο χρόνο σε έρευνα σχετικά με τις πανδημίες, τους ιούς και την ανακάλυψη φαρμάκων, ήταν τρελό να σκέφτομαι ότι όντως βίωνα κάτι τέτοιο», είπε η Ανίκα.

«Εξαιτίας της τεράστιας σοβαρότητας της πανδημίας COVID-19 και του δραστικού αντικτύπου της στον πλανήτη σε ένα τόσο σύντομο διάστημα, άλλαξα κατεύθυνση, με τη βοήθεια του συμβούλου μου, προκειμένου να εστιάσω στον ιό SARS-CoV-2».

Όπως ανέφερε η ίδια, το ότι κέρδισε το βραβείο και τον τίτλο της κορυφαίας νέας επιστήμονος είναι τιμή για εκείνη, αλλά η δουλειά της δεν έχει τελειώσει.

Ο επόμενος στόχος της, σύμφωνα με την ίδια, είναι να εργαστεί δίπλα σε επιστήμονες και ερευνητές που προσπαθούν να «ελέγξουν τα επίπεδα μεταδοτικότητας και θνησιμότητας» στο πλαίσιο της πανδημίας, αναπτύσσοντας τα ευρήματά της σε μια πραγματική θεραπεία για τον ιό.

Πηγή: CNN 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.