Στον Εβρο το Σαββατο ο Κ. Μητσοτακης

Ο φράχτης, το λιμάνι και η Σαμοθράκη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού

Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποίησε το Σάββατο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού ξεκίνησαν από τις Φέρες όπου παρουσιάστηκε η εξέλιξη των εργασιών για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο.

Η παρουσίαση έγινε από Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Σύμβουλος επίβλεψης έργου, Γεώργιος Ντουνιάς. Ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στον Έβρο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι Βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη

Σύμφωνα με τα όσα εκτέθηκαν κατά την παρουσίαση, η δημιουργία του νέου τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στον Έβρο θα συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει με επάρκεια τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού. Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

Ξενάγηση στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Μετά την επίσκεψή του στις Φέρες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς.

Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός εξήγησε πως «ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η χρονική συγκυρία της επίσκεψής μου, γι’ αυτό ήθελα να έρθω στο λιμάνι καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι είχαμε τέσσερις προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οι οποίες όλες φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και θα αξιολογηθούν τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Εύχομαι, να μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ σύντομα ώστε πράγματι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνει αυτό το οποίο όλοι οραματιζόμαστε: ένας πόλος ανάπτυξης, όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, για ολόκληρη τη Θράκη. Νομίζω ότι είναι μία επένδυση η οποία θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό κέντρο. Οπότε, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είχαμε τέσσερις καθώς φαίνεται πολύ αξιόπιστες προσφορές. Και, βέβαια, προσβλέπουμε τώρα στην ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων του διαγωνισμού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στον εμπορικό λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου.

Συνάντηση με φορείς και πολίτες στη Σαμοθράκη

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη Σαμοθράκη όπου του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή οι κάτοικοι του νησιού. Συνοδευόμενος από κυβερνητική αποστολή, άκουσε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τους κατοίκους και τους φορείς οι οποίοι του παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τοποθετήθηκε στη συνέχεια επί όλων των θεμάτων που τέθηκαν, συζητώντας την επίλυσή τους. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαμοθράκης ανακήρυξε τον Πρωθυπουργό επίτιμο δημότη του νησιού.

Στη Σαμοθράκη ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, επίσης, το Κέντρο Υγείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη από τις πλημμύρες του 2017.

Στη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Νίκος Γαλατούμος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιόπιστη λύση που βρέθηκε για την αποκατάσταση της θαλάσσιας συγκοινωνίας και για τον καθαρισμό των δύο λιμανιών. Ο Δήμαρχος ζήτησε, μεταξύ άλλων, να υπάρχει δωδεκάμηνη επιδότηση καθώς και επιδοτούμενη γραμμή από Καβάλα και Λαύριο. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πρόσληψη δύο παιδιάτρων, που μόλις ολοκληρώθηκε.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος παρουσίασε τον προγραμματισμό της Περιφέρειας για έργα στο νησί και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον αντίστοιχο προγραμματισμό του Υπουργείου.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ξεναγήθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, έναν εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο που φιλοξενεί το Μνημείο της Νίκης, μία ορθογώνια κατασκευή ανοικτή στο βορρά, όπου πάνω σε πλώρη πλοίου βρισκόταν το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, από τα σημαντικότερα εκθέματα στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.